TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Presidentti rauhoitteli kansaa tässä vaarojen maailmassa

Katselin ja kuuntelin, totta kai, presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheen. Valittiinhan tuo mies hiljattain uskomattomasti jo ensimmäisellä kierroksella tämän maan presidentiksi.   Sauli Niinistön uudenvuodenpuhetta kannatti katsoa, koska presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa - yhteistyössä muiden valltioelinten kanssa. Oli mielenkiintoista taas kerran todeta, miten pitkä tuo ajatusviiva on. Kyllä se on edelleen varsinainen ajatusviiva, ei pelkkä tavuviiva, saati pelkkä pilkku. Viime presidetinvaalit venyttivät parilla kymmenellä prosentilla tuon ajatusviivan pituutta.

   Viime presidentinvaalien äänestysprosenttikin oli kokreampi kuin eduskuntavaaleissa, saati EU-vaaleissa. Kun tuosta vaalituloksesta kertoo kaukana maailmalla, kuulijat kuvittelevat Suomen olevan sellainen maa kuin Bangladesh, jossa järjestettiin hiljattain ns. vaalit eli ”vaalit”. Epädemokratioissa vaalien järjestäminen pitäisi yksinkertaisesti kieltää, koska niitä järjestetään pelkästään vallan anastaneen joukon rikosten peittelyyn.

 

Seuratessani presidentin puhetta tein muutamia merkintöjä muistilehtiööni. Ensin panin merkille, että Niinistö kertoi ensimmäisen maailmansodan päättymisen juhlinnasta Ranskassa. Heti perään hän kertoi keltaliivien mielenosoituksista Pariisin kaduilla. Niinistö varoitti, että keltaliivien joukossa oli vaarallisia ääriliikkeiden edustajia.

   Suomen presidentti oli myös selvästi huolissaan ydinasevarustelun pääsemisestä valloilleen sitä koskevien sopimusten purkautuessa. Onkin luojan lykky, ettei ydinaseita ole käytetty sitten toisen maailmansodan. Siellä niiden käytöllä saatiin Japani polvilleen ja sota päättymään etuajassa.

 

Presidentti Niinistö oli erityisen huolestunut EU:n hajanaisuudesta ja heikkoudesta. Unionia ei ole tästä syystä nähty uskottavana osapuolena. Kuitenkin vain muutamassa Euroopan maassa demokratia ja ihmisoikeudet ovat jollakin tavalla voimassa. Vain EU voisi kunnolla edistää noita periaattita yleismaailmallisissa pöydissä. Mutta EU on pahasti vajaakuntoinen itäisen Euroopan änkyrävaltioiden vuoksi.

   Suomen presidentti esitti myös sen periaatteen, että keskustelussa on vastapuolta yritettävä ymmärtää, vaikka sen näkemyksiä ei hyväksyisikään. Tätä periaatetta voisi suositella kaikkeen keskusteluun. Nykyisessä polarisoituneessa mustavalkokeskustelussa joutuu liian helposti paitsioon, jos yrittää keskustella toisaalta-toisaalta-tyyliin.

   Tälla kohtaa tuli mieleen Niinistön tapa ottaa puheluja Kremliin. Sellainen oli kuulemma vanhan vuoden neljänneksi viimeisenä päivänä, vaikka sen sisällöstä ei ole kuultu mitään tarkempaa. Putin ja Trump jäivät puheessa vähälle huomiolle.

 

Presidentti Niinistö ei tietenkkän voinut välttää maahanmuuttoasiaa. Hän sanoi, että eräät turvapaikanhakijat ovat tuoneet Suomeen turvattomuutta, mutta jatkoi, ettei kokonaisia kansallisuuksia saa siitä huolimatta leimata ja tuomita.

   Presidentti Niinistö sanoi, että tuleville polville me tätä demokraattista ja tasa-arvoistas maata rakennamme. Puhe päättyi runoilija Eeva Kilven hienoon lainaukseen. Onhan presidentin perheessäkin runoilija. Kuulijat jännittivät, tulisiko vielä Jumalan siunaus. Ja tulihan se sieltä.

 

Vaikutelmaksi jäi, että presidentti Niinistö on maailmantilanteesta melko huolestunut, mutta hän yritti kuitenkin välttää liikaa pessimismiä.

   Puheen jälkeen seurasimme televisiosta perinteistä Wienin filharmonikkojen uudenvuodenkonserttia. Ja oho, eräässä kuvakulmassa vilahti Sauli Niinistö. Päättelimme, että Wienin konsertti oli jälkilähetys. Sitten kuulimmekin, että presidentti oli vuoden 2019 ensimmäisenä päivänä todellakin vierailulla Itävallassa. Uudenvuodenpuhe oli tallennettu vanhan vuoden puolella.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tämä oli, toimituksellinen aineisto mukaanlukien, tämän lehden asiallisin ja informatiivisin referaatti tuosta puheesta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jaakko Aalto, #1.
"Tämä oli, toimituksellinen aineisto mukaanlukien, tämän lehden asiallisin ja informatiivisin referaatti tuosta puheesta."

Kiitos myönteisestä kommentistasi. Yritin koota ja analysoida kirjoitukseeni Sauli Niinistön puheen teemoja. Hän välttää jyrkkiä kannanottoja ja jättää rauhaan kiistellyt yksinvaltiaat nimeltä Xi, Putin, Trump jne.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

On kyllä erikoista, että presidentin puheessa ei mainittu Putinia ja Trumpia nimeltä - ei vaikka heidän tapaamisensa järjestettiin heinäkuussa Helsingissä. Kummankin nimen mainitsemiseen liittyy ilmeisiä epämukavuuksia.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Hufvudstadsbladet nostaa otsikossaan esille viimeaikaiset mielenosoitukset varoittaen natsististen aatteiden leviämisestä.

Presidentti on huolissaan EU:n arvovallasta kansainvälisissä pöydissä. Se johtuu EU:n jäsenkunnan eriseuraisuudesta.

HBL kirjoittaa myös, että maapallon ilmasto on pelastettava tulevien polvienkin takia. Presidentin nuorin poika ei ole täyttänyt vielä yhtäkään vuotta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset