Meksiko Trumpille samaa kuin Välimeri EU:lle ja itäraja Suomelle

YHDYSVALLAT ON AJAUTUNUT KAAOKSEEN, kun presidentti Donald Trump ei saa rahaa valilupaukseensa eli muuriin Meksikon rajalle. Meillä Euroopassa on kauhisteltu Trumpin puheita siitä, että Meksikon rajavalvontaa olisi tiukennettava jopa muurin avulla. Kuitenkin tämä on Trumpin lähes pähkähullun politiikan ainoita järkeviä suunnitelmia.  

   Kun on perehtynyt siihen, millainen karmea mafian ja kuoleman pesä huumekauppaa Yhdysvaltoihin harrastava Meksiko on, tuollainen muuri tai ainakin jonkinlainen rajan sulkeminen olisi oikea ratkaisu. Se katkaisisi huumekauppiaiden miljardibisneksen.

 

MEKSIKON mafiasodan seurauksena Meksikossa on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä. Meksikon oikeuslaitos on rämettynyt pilalle mafian puristuksessa. Siitä me suomalaisetkin olemme saaneet oppitunnin seuratessamme lehdissä ja televisiossa suomalaisen ihmisoikeusaktivistin Jyri Jaakkolan (1977-2010) murhaa ja sen selvittelyä. Meksikon oikeuslaitos on rikosmafian kourissa täysin toimintakyvytön. https://fi.wikipedia.org/wiki/Jyri_Jaakkola    

   Meksikon köyhät ja sorretut eivät ole voineet käyttää hyväkseen Yhdysvaltain rajaa muutoin kuin tarjoutumalla nälkäpalkalla laittomaksi työvoimaksi Yhdysvaltain puolelle.  Tällaisen melkein ilmaisen työvoiman mahdollisuus on saanut Yhdysvaltain teollisuuspiirit ja suurtilalliset hyväksymään suhteellisen avoimen rajan Meksikon suuntaan.

   Kirjoitin Meksikon muurista jo syksyllä 2016, kun Trump oli valittu presidentiksi: http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/225803-trumpin-meksikon-muuri-on-mainio-ratkaisu Ja tässä on lisää aihepiiristä: http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226912-usa-tarvitsee-muurin-meksikon-kanada-usan-rajalle

 

EUROOPAN UNIONILLA on vastaavanlainen rajaongelma Välimerellä, jonka yli on pyrkinyt ihmissalakuljettajien avulla yhä suurempi pakolaisjoukko. Tuota virtaa on yritetty padota Kreikan suunnalla maksamalla suuria summia pakolaisleirien ylläpidosta Turkille. Sen jälkeen venepakolaiset ovat pyrkineet Eurooppaan Italian ja Maltan kautta. Kun pakolaislaivoja ei ole päästetty näillekään rannoille, paine on kohdistunut Espanjaan. Viime aikoina on kuultu, että afrikkalaiset pakolaiset pykivät Kanarian saarille.

   Ihmissalakuljettajien huteriin paatteihin uskaltautuvat enimmäkseen hiukan varakkaammat nuoret miehet. Suurimman avun tarpeessa olevat vähävaraiset perheet ovat jääneet tämän toiminnan ulkopuolelle. EU:n piirissä on herätty huomaamaan, että noita suurimmassa hädässä olevia pitäisi noutaa lähtömaista.

 

AUSTRALIA on pitänyt ihmissalakuljetusbisnestä kurissa johdattamalla maahan pyrkivät Australian ylläpitämille leireille Papua-Uuteen-Guineaan ja Nauruun. Heille ei ole luvattu pääsyä Australiaan.

   Meidän ei täällä Euroopassa ja Suomessa pitäisi siis ihmetellä, miksi Yhdysvallat on huolissaan etelärajansa pitävyydestä.

       

SUOMIKIN on yrittänyt Kremlin kanssa sopimalla pitää pitkää EU:n itärajaansa rauhallisena. Tuota rajaa on kautta vuosikymmenien valvottu tarkasti. Siinä on ollut kaikki nämä vuodet varsinainen ”muuri”.

    Elintasoero ja demokratian puute ovat tärkeimpiä syitä pakolaisuuteen ja maastamuuttoon. Tällainen raja on Suomellakin idän suunnalla. Tuota rajaa on kuitenkin vartioitu kummaltakin suunnalta niin tiukasti, että pakolaisvirtaa ei ole päässyt syntymään. Jos tuo rajavalvonta jostakin syystä pettää, Suomi on nopeasti todella hankalassa asemassa.

      Meidän ei täällä Euroopassa ja Suomessa pitäisi siis ihmetellä, miksi Yhdysvallat on huolissaan etelärajansa pitävyydestä.  Trumpin suunnitelmissa on loputtomasti typeryyttä ja tolkuttomuutta. Mutta kunnollinen rajavalvonta Meksikon suunnalla on Trumpin harvoja tolkullisia esityksiä.

 

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu