Suomen, Ruotsin ja Norjan puolustusyhteistyö tervetullutta

PUOLUSMINISTERI Jussi Niinistö (Siniset) ehdottaa, että Ruotsi, Norja ja Suomi ryhtyisivät säännöllisesti järjestämään yhteisiä sotaharjoituksia. Se olisi erinomainen järjestely, joka toisi Suomelle lisää turvaa tässä yhä epävarmemmaksi muuttuneessa maailmassa.

   Ruotsi ja Norja ovat muutenkin sellaisia demokratioita, että niiden kanssa kannattaisi olla mahdollisimman läheisessä yhteistyössä, miksi ei valtioliittona tai jopa liittovaltiona.

   Joka tapauksessa sotilaallinen yhteistyö olisi Suomelle erittäin tervetullutta. Olisi erinomaista, jos Norja olisi mukana tuossa yhteistyössä. Pelkästään liittoutumattoman Ruotsin kanssa yhteistyössä Suomi on maailman levottomilla merillä hiukan tuuliajolla. Mutta jos Norja on mukana, Suomi pääsee ilman jäsenyyttäkin Naton ison käden suojaan. Norjahan on Nato-maa.

 

SUOMEN KARTTAA katsellessa huomaa, että Suomen Lappi on jo nykyään parhaiten läntisen puolustusliiton suojeluksessa. Siellä naapurimaana ei ole liittoutumaton Ruotsi vaan Nato-Norja. Nuo pohjoisen Jäämeren rannat ovat lännen puolustukselle niin tärkeitä, että Suomi saa siinä sivussa arvokasta turvaa. Natolle ei ole samantekevää, joutuuko Suomen Lappi vihollisen käsiin.

   Viime aikoina on kerrottu, että Venäjä aikoisi ennen pitkää liittää itsenäisen Valko-Venäjän äiti-Venäjän yhteyteen. Kremlissä on alettu pelätä, että Valko-Venäjä voisi jossakin vaiheessa ryhtyä änkyröimään ja lähestymään länttä Ukrainan tapaan.

   Valko-Venäjän tilanne ei ole yhdentekevä Suomelle. Suomi on nimittäin Venäjän eurooppalaisista naapurimaista Ukrainan ja Valko-Venäjän ohella ainoa, joka ei ole Naton jäsen. Tässä tilanteessa läheinen sotilasyhteistyö Norjan kanssa toisi Suomelle tervetullutta Nato-turvaa ilman puolustusliiton jäsenyyttä, joka toisi Suomelle eräitä hankalia sitoumuksia.

 

 

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu