TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Australiasta mallia blokkipolitiikkaan ja pakolaisten kotoutukseen

  • Kuva 1: Suomi-Australia -yhdistysten Liiton suosittu osasto Matkamessuilla 2019. Kuva: Timo Uotila.
    Kuva 1: Suomi-Australia -yhdistysten Liiton suosittu osasto Matkamessuilla 2019. Kuva: Timo Uotila.
  • Kuva 2: Maailman suurinta maahanmuuttajaradiota SBS:ää ja vanhinta ulkosuomalaislehteä Suomi Newspaperia esiteltiin Matkamessuil
    Kuva 2: Maailman suurinta maahanmuuttajaradiota SBS:ää ja vanhinta ulkosuomalaislehteä Suomi Newspaperia esiteltiin Matkamessuil

AUSTRALIA-PÄIVÄNÄ 26. tammikuuta tekee mieli miettiä, mitä voisimme oppia tuosta kaukaisesta demokratiasta, joka sijaitsee tämän pallomme alapuolella etelän lämmössä. Suomella ja Australialla on kuitenkin paljon yhteistä. Australia on Suomen, pohjoismaiden Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin sekä muutamien Länsi-Euroopan maiden, Kanadan ja Uuden-Seelannin ohella niitä harvoja maailman maita, joita voi jollakin tavalla nimittää sivistyneiksi demokratioiksi ja oikeusvaltioiksi, joissa jopa vallitsee jonkinmoinen sanan- ja lehdistönvapaus. Se on paljon se tässä matoisessa maailmassa.

   Sattuneesta syystä tiedän tuosta Australiasta yhtä ja toista. Minulla on myös jonkinlainen tarve tehdä Australiaa tunnetummaksi. Olenhan käynyt siellä muutaman kerran ja asunutkin kolmisen vuotta. Sitä paitsi olin perustajajäsen, kun Australian seuratoimintaa pantiin aluelle Suomessa 35 vuotta sitten vuonna 1984. Tietoa tuosta toiminnasta: www.suomi-australia.fi

   Olin v. 1984 juuri palannut Australiasta parin vuoden oleskelun jälkeen. Halusin tutustua maahan, jossa oli maailman suurin maahanmuuttajille tarkoitettu valtion kustantama yleisradioyhtiö nimeltä Special Broadcasting Service (SBS).

   Tein Yleisradion ulkomaanlähetysten toimittajana reportterimatkan ulkosuomalaisten pariin. Sitten otin virkavapaata ja jäin pariksi vuodeksi Sydneyyn perhtymään tarkemmin elämään Etelän ristin alla. Tuon oleskelun aikana lähetin raportteja Ylelle. Selostin mm. vuoden 1983 parlamanttivaalit, joissa valta vaihtui työväenpuolueen Bob Hawkelle.

 

Mitä siis voisimme oppia Australiasta?

# Iloista, leppeää ja rentoa elämänmenoa.

# Selkeitä hallitusblokkeja, joko keskustaoikeistolaisia tai keskustavasemmistolaisia, ei missään nimessä enää ”sekametelisoppahallituksia”.

# Äänestyspakko sakon uhalla, kun kerran kansalaiset eivät muuten ymmärrä tulla vaaliuurnille. En kuitenkaan suosittelisi yhden edustajan vaalipiirejä. Ne eivät anna kolmanneksi suurimmalle puolueelle mitään mahdollisuuksia. Esimerkiksi Vihreillä on Australiassa suurin piirtein samat kannatusprosentit kuin Suomessa, mutta vain muutama parlamenttipaikka.

# Australian maahanmuuttopolitiikassa olisi myös paljon oppimista. Australia ottaa vastaan työperäisiä maahanmuuttajia aloille, joilla työtä on tarjolla. Kiintiöpakolaisia otetaan lähtömaista hädänalaisimpien piiristä.

Sen sijaan ihmissalakuljettajien venepakolaisbisnes on pantu kerta kaikkiaan poikki. Venepakolaisia ei oteta lainkaan vastaan. Veneet käännetään ulapalla ulkomailla oleville Australian kustantamille leireille. Pakolaisille on tehty selväksi, että sitäkään kautta ei voi päästä Australiaan. Tämä vetovoimatekijä halutaan poistaa.

# Australiaan hyväksytyille maahanmuuttajille on sen sijaan järjestetty esimerkilliset kotoutuspalvelut. Yhtenä tärkeänä muotona on valtion kustantama yleisradioyhtiö Special Broadcasting Service (SBS), jolla on maailman laajin radiopalvelu maahantulijoiden kielillä. Yli 60 kielen joukossa on ollut suomi jo 1970-luvulta lähtien.

Olen avustanut noita lähetyksiä Suomi-raporteillani yli 20 vuotta. Suomenkielistä ohjelmaa toimittaa Sydneyssä Karl Mattas. Tästä voi kuunnella tuoreimman suomenkielisen lähetyksen: https://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish?language=fi

Tässä on malliksi Suomi-raportti: https://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/fi/audiotrack/uudenvuodenpuheessaan-presidentti-sauli-niinisto-ilmaisi-huolestumisensa-eun?language=fi 

Tällaista palvelua suosittelisin Suomellekin. Meillä Ylellä on onneksi venäjänkielisiä lähetyksiä. Mutta missä ovat arabian, somalin, farsin, darin, kurdin, kiinan ja vaikkapa viron kielet? Ne olisivat parasta mahdollista kotouttamispolitiikkaa ja maahanmuuttajien rikollisuuden ehkäisyä.

# Australiassa ilmestyy maailman vanhin ulkosuomalaislehti Suomi Newspaper, joka perustettiin v. 1926 – samana vuonna kuin Suomen Yleisradio.

#  Australia-päivää vietetään ulkona kesätamineissa. Meininki on rentoa. Tunnelma on siis täsmälleen vastakkainen kuin Suomessa itsenäisyyspäivänä, jolloin istutaan television ääressä ja nautitaan samppakaljaa presidentinlinnassa juhlivien edusmiesten kautta.

 

Kuva 1: Suomi-Australia -yhdistysten Liiton suosittu osasto Matkamessuilla 2019. Kuva: Timo Uotila. 

Kuva 2: Maailman suurinta maahanmuuttajaradiota SBS:ää ja vanhinta ulkosuomalaislehteä Suomi Newspaperia esiteltiin Matkamessuilla 2019. Kuva: Timo Uotila. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Ymmärtääkseni Australian leirit laittomille maahantulijoille ovat jollakin eristetyllä saarella. Suomellakinhan olisi mahdollisuus ottaa esim. Ahvenanmaan tai jonkun muun pienemmän saaren hyötykäyttöön ja rakentaa sinne isohkon leirin.

Pahin asia mitä olen kuullut Australiasta ovat natiivit karvaiset ja suomuiset asukkaat, joista aika iso osa on vieläpä myrkyllisiä.

https://www.australiangeographic.com.au/topics/wil...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Petri Pakarinen, #1:
"Ymmärtääkseni Australian leirit laittomille maahantulijoille ovat jollakin eristetyllä saarella. Suomellakinhan olisi mahdollisuus ottaa esim. Ahvenanmaan tai jonkun muun pienemmän saaren hyötykäyttöön ja rakentaa sinne isohkon leirin."

Nuo leirit eivät ole lainkaan Australiassa vaan kaukana Tyynellämerellä Papua-Uudessa-Guineassa ja Naurussa. Noiden Australian kustantamien leirien olosuhteita on arvosteltu. Leiriläiset ovat turhautuneita, koska Australia ei ota heitä vastaan - eikä mikään muukaan valtio. Noiden leirien tarkoituksena on kertoa, ettei Australiaan kannata pyrkiä venepakolaisena.

"Pahin asia mitä olen kuullut Australiasta ovat natiivit karvaiset ja suomuiset asukkaat, joista aika iso osa on vieläpä myrkyllisiä."

Australiassa on todellakin myrkyllisiä käärmeitä ja jopa eräs hyvin vaarallinen hämähäkki.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Hannu Mononen, #2.
Advance Australia Fair! Noinhan se menee tuo Australian kansallislaulu. Se se on - eikä Waltzing Matilda.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Olen tavannut teininä yhden australialaisen nuorukaisen teininä. Hän työskenteli väliaikaisesti samassa firmassa kuin mummoni. Todella mukavan ja vapaamielisen oloinen. Mummokin pärjäsi hyvin hänen kanssaan vaikka puhuivat eri kieltä.

Euroopan kukkahattutädit ym. vastaavat tahot ovat olleet liian sinisilmäisiä ja siksi turvapaikkajärjestelmämme on epäonnistunut. Eurooppaan tulee ne kaikkein terveimmät ja vahvimmat yksilöt; sairaat, lapset ja naiset elävät kriisien keskellä ja onneikkaimmat pääsevät YK,n ylläpitämille pakolaisleireille.

Parasta apua olisi peruskoulujen, ammattikoulujen ja terveyskeskuksten perustaminen pakolaisleireihin koska ihmiset asuvat näissä jopa vuosikymmeniä. Tämä on tosiasia ja päätösten pitäisi aina perustua realismiin. Lisäksi leirien ylläpitämissä kouluissa on tarmokkaasti opetettava oppilaille, että tasa-arvo on sivistyksen ja kehityksen perusta.

Kaikkein huonoimmassa jamassa olevia ihmisiä voidaan sen sijaan ottaa Eurooppaan, heitä ei välttämättä voi auttaa optimaalisesti leireillä.

Järki ja sydän paikallaan on kaiken A & O, vain näin voimme auttaa pitkäjänteisesti ja suuren joukon ihmisiä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Nita Hillner, #3:
"Kaikkein huonoimmassa jamassa olevia ihmisiä voidaan sen sijaan ottaa Eurooppaan, heitä ei välttämättä voi auttaa optimaalisesti leireillä.
Järki ja sydän paikallaan on kaiken A & O, vain näin voimme auttaa pitkäjänteisesti ja suuren joukon ihmisiä."

Esität järkeviä australialaismallisia ratkaisuja pakolaisongelmaan. EU on ollut monella tapaa naiivi näissä kysymyksissä. Meillä on yritetty auttaa melkein vain hyväkuntoisia nuoria miehiä, joilla on ollut varaa maksaa häikäilemättömille ihmissalakuljetusbisneksen pyöritäjille. Suurimmassa surkeudessa elävät ovat jääneet lähtömaihin. Olosuhteita pitäisi kohentaa nimenomaan siellä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tapasin Matkamessuilla australialaisen asiantuntijan, professori Janet Anandin, joka suositteli lämpimästi SBS-radion maahanmuuttajaradiolähetyksiä tehokkaaksi kotoutusmalliksi myös Suomelle:
https://www.uef.fi/-/janet-anand-ita-suomen-yliopi...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Suomen kieli on täynnä erikoisia sanoja, joista jotkut ovat hyvin tuoreita luomuksia. Sellainen on sana kotouttaminen. Sitä ei tunne minun suomen kielen perussanakirjani vuodelta 2004.

Google jo tietää, mitä kotouttaminen on. Siellä kerrotaan, että kotouttamisen tarkoituksena on luoda maahanmuuttajalle mahdollisimman nopeasti itsenäisen ja tasavertaisen kansalaisuuden vaatimat valmiudet. Tuo on juuri sitä, mitä SBS Radio tekee Australiassa maahanmuuttajien kielillä.

Suomessa on alettu kotouttaa vasta hiljattain. Toivottavasti maahanmuuttajakieliset radiolähetykset otetaan avuksi. Australiassa tämä keino on tunnettu jo vuosikymmenien ajan.

Sitten suomen kielessä on melkein samanlainen sana kotiuttaa. Se tarkoittaa maahanmuuttajien suhteen aivan päinvastaista eli lähettämistä takaisin lähtömaahansa eli karummin sanottuna karkottamista.

Suomi on yrittänyt kotiuttaa turvapaikanhakijoita, joilla ei ole turvapaikan tarvetta. Australian ei tarvitse kotiuttaa, koska maahan ei päästetä turvapaikanhakijoita. Heitä poimitaan kiintiöpakolaisiksi lähtömaista.

Australia siis vain kotouttaa tehokkaasti. Suomi yrittää epätoivoisesti kotiuttaa väärin perustein saapuneita ja kotouttaa oikein perustein saapuneita pakolaisia.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Eräs Australian valtti kannattaa vielä mainita. Se nimittäin, että Australian suurkaupungit ovat jatkuvasti kärkiaikoilla, kun on vertailtu niiden asumisviihtyvyyttä. Australian kaupungit eivät ole slummiutuneet niin kuin vaikkapa Yhdysvaltain suurkaupungit. Melbourne on ollut useita vuosia tuollaisen vertailun kärjessä. Kymmenen viihtyisimmän kauungin joukossa on ollut kaksi tai kolme Australian ja pari Kanadan kaupunkia sekä Euroopasta monesti vain Wien - ja Helsinki.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset