TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Orpo oireilee Stubbin SOTE-lehmäkauppaa

AJANKOHTAINEN UUTINEN on bisnesmuotoisten vanhusten hoivakotien ja myös eräiden päiväkotien tilanne. Kumma vain, että näistä tärkeistä asioista on ryhdytty puhumaan rehellisesti vasta nyt.

   On ilmeistä, että hoidon taso ja liikevoitto ovat toisiaan pois sulkevia asioita myös monissa muissa terveydenhoitopalveluissa. Kuitenkin ne ovat oleellinen osa sote-uudistusta, jota Sipilä-Orpon hallitus on yrittänyt jo yli kolme vuotta ajaa kuin käärmettä pyssyyn.

   Kaikki alkoi eräänä marraskuun pimeänä yönä v. 2015, jolloin vielä vaalivoittonsa uhoa elävä Sipilä ilmoitti jättävänsä hallituksensa eroanomuksen, ellei Kokoomus suostuisi 18 maakunnan malliin. Vaalitappion kärsineen Kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Alexander Stubb joutui vaikeaan ota-tai-jätä-tilanteeseen. Hän päätti tarjota lehmäkauppaa: Kokoomus hyväksyy liiat maakunnat, jos  Keskusta hyväksyy terveydenhoitoalan osittaisen yksityistämisen. Kun Stubb sitten lähti, Petteri Orpo sai perinnöksi tämän lehmäkaupan.

 

Hyvä hoito on huonoa bisnestä   

ONGELMA ON SIINÄ, että hyvä hoivapalvelu on huonoa bisnestä ja huono hoivapalvelu hyvää bisnestä. Kun tämä on tullut julki, sosiaali- ja terveyspalvelujen yksityistäjien on hankalaa perustella, miten tämän Sipilän-Orpon hallituksen sote-uudistusmalli on tehokas ja jopa köyhille edullinen - ja tuo jopa säästöjä.

   Viime päivinä terveysbisneksen epäkohdista on tullut julki oikea tietotulva. On käynyt ilmi, että hoitofirmojen työntekijät tekevät heikolla palkalla sietämättömän raskasta työtä. Sairaanhoidon erikoishenkilökuntaa käytetään kaikenlaiseen taloustyöhön. Heitä on kielletty kertomasta työnsä epäkohdista.

   Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen sanoo, että hoitolaitosten työntekijöillä on oikeus ja suoranainen velvollisuus kertoa tärkeän työnsä epäkohdista, jotta ne saataisiin korjatuiksi. Hoitohenkilökunnan määrät olisi välttämättä saatava riittäviksi hoitajamitoutusta koskevalla lailla.

   Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon oli lopulta pakko ottaa kantaa Stubbin lehmäkaupan seurauksiin. Hän ei halua lakia sitovista hoitajamitoituksista hoitolaitoksiin. Sehän veisi alan bisnekseltä pohjan pois. Sen sijaan hän tarjoaa lääkkeeksi sanktioita ja toimilupien menettämistä. Olisi mielenkiintoista kuulla, miksi hoitajamitoitukset eivät kelpaa Kokoomukselle. Siitä varmaan saamme tietää lisää pikapuolin, kenties jo Ylen kyselytunnilla.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Sitten kun vielä päästäisiin myös eroon sote-uudistuksen kapitaatiokorvauksista, tilanne alkaisi näyttää vähän valoisammalta. Kapitaatiokorvauksiin nimittäin kytkeytyy mahdollisuus suurten voittojen tekemiseen. Korvaukset ovat osin päällekkäisiä työterveyshuollon ja sairausvakuutusten kanssa, jolloin syntyy ansiotonta voittoa. Lisäksi kapitaatio antaa tilanteen mukaan mahdollisuuksia ali- ja ylihoitoon sekä kalliiden asiakkaiden työntämiseen päivystykseen tai erikoissairaanhoitoon. Sitten oltaisiin jatkuvissa kiistoissa ja oikeudenkäynneissä, jolloin osa terveydenhuollon rahoista valuisi juristeille.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kalevi Salonen, #2:
"Sitten kun vielä päästäisiin myös eroon sote-uudistuksen kapitaatiokorvauksista, tilanne alkaisi näyttää vähän valoisammalta. Kapitaatiokorvauksiin nimittäin kytkeytyy mahdollisuus suurten voittojen tekemiseen."

Juuri noin asia on. Terveydenhoitoala sopii harvinaisen huonosti liiketoiminnaksi. Tai paremmin sanottuna se on loistavaa bisnestä - jos yhteiskunnan valvonta puuttuu.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

On vaikea ymmärtää, miksi Kokoomus yksinään vastustaa lakimääräisiä hoitajamääriä. Tämä varmaan liittyy puolueen vaatimukseen terveyspalvelujen kaupallistamisesta. Yritysten on vaikea säästää mistään muusta kuin henkilökunnan määrästä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tilanne on sikäli kummallinen, että hallituspuolueista Keskusta ja Siniset kannattavat lakisääteisiä hoitajamitoituksia mutta Kokoomus vastustaa niitä ainoana eduskuntapuolueena.

Tuntuu todennäköiseltä, että Kokoomus on tässä asiassa suurten kansainvälisten terveysfirmojen talutusnuorassa. Tämä liittyy sote-uudistukseen, johon liittyy Keskustan esittämät 18 maakuntaa ja Kokoomuksen vaatima terveyspalvelujen avaaminen kaupallisille toimijoille.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ihmettelen yhä enemmän, miten tällainen hallitus voi pysyä pystyssä. Aikaisemmin ihmettelin, miten Kokoomus sietää loputtomastdi Keskustan sanelua. Nyt ihmettelen, miksi Keskusta sietää Kokoomuksen änkyröintiä.

Jaa, totta puhuen siinä ei tässä vaiheessa ole enää ihmettelemistä, sillä tätä Sipilä-Orpo-Soini (Sampo)- eli SOS-hallitusta pitää pystyssä enää kauhu kaatumisesta juuri ennen vaaleja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset