TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Australia ei voi kotouttaa eikä kotiuttaa mestarikirjailijaa

  • Kuva: Ilta-Sanomat 01.02.2019.
    Kuva: Ilta-Sanomat 01.02.2019.

SISÄMINISTERI KAI MYKKÄNEN (Kok.) on saanut tehtäväkseen suunnitella ja valvoa Suomen maahanmuuttoa ja turvapaikkapolitiikkaa. Ei käy kateeksi, sillä tarjolla on vain vaikeita ja ristiriitaisia ratkaisuja.

   Ministeri on hiljattain käynyt Kreikassa ja Italiassa tutustumassa Välimeren yli saapuvien turvapaikanhakijoiden tilanteeseen. Kirjoituksessaan Mykkänen pohdiskelee, miten Suomen turvapaikanhakijoiden ongelmat olisi ratkaistava.

   Meillä on kuulemma jo 8 000 kielteisen päätöksen saanutta turvapaikanhakijaa, jotka eivät suostu poistumaan maasta. Irak ei edes ota vastaan pakolaisia, jotka eivät halua palata. Ongelma on ratkaisematon. Nyt on ryhdytty tarjoamaan lähtijöille poistumisen ”palkaksi” yhä suurempia rahasummia.

   Tarjoaisin ministeri Mykkäselle malliksi Australian ratkaisua, jossa venepakolaisia ei kerta kaikkiaan oteta vastaan, mutta hyväksytyille maahanmuuttajille tarjotaan kotoutumista äidinkielisillä radiolähetyksillä, jollaisia Australian valtion SBS:llä on jopa suomen kielellä: https://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish?language=fi

 

AUSTRALIAAN PYRKINEIDEN PAKOLAISTEN leiriltä Manus-saarelta Papua-Uudesta-Guineasta olemme näinä päivinä saaneet hätkähdyttävän uutisen. Siellä loukussa olevalle Iranin kurdille Behrouz Boochanille on myönnetty kaksi merkittävintä Australian kirjallisuuspalkintoa teoksesta, jonka hän kirjoitti tekstiviesteinä pakolaiskeskuksesta. Hänelle ei tässäkään tapauksessa myönnetä lupaa muuttaa Australiaan.

   Maailma on karmea ja epäoikeudenmukainen paikka.

   Ymmärrän, ettei kirjailija Behrouz Boochan halua palata Iraniin, jossa kurdit ovat sorrettu vähemmistö.

   Ymmärrän Australiaa, joka haluaa pitää kiinni periaatteesta, että venepakolaisille ei myönnetä oleskelulupaa. Jos tästä livettäisiin, syntyisi taas valtava vetovoimatekijä ihmissalakuljettajien bisnekselle ja venepakolaisille Australian pohjoisille valtamerille. Koko valtava lasku ja riski jäisi Australialle.

   Ymmärrän myös liikakansoitetuissa epädemokratioissa surkeissa oloissa eläviä ihmisjoukkoja, jotka haluavat pois hinnalla millä hyvänsä. Vain vahvimmat ja rikkaimmat heistä onnistuvat saamaan paikan ihmissalakuljettajien paateissa.

   Kunnollista ratkaisua näihin kaikkiin kohtuuttomuuksiin en tiedä. Tietääkö kukaan?

 

Kuva: Ilta-Sanomat 01.02.2019.  

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

On muuten kummallista, että suomen kielen sanat kotiuttaa ja kotouttaa ovat niin lähellä toisiaan. Niiden merkitys on suorastaan päinvastainen. Kotouttaminen tarkoittaa suorastaan tervetuloa ja kotiuttaminen potkuja persukseen. Onkohan Kielitoimisto näin tahallaan hämärryttänyt maahanmuuton ongelmia?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tälle kurdipakolaiselle ja hänen perheelleen tarjoaisin heti turvapaikan Suomesta, jos minä heistä päättää saisin. Ihan samoin kuin niille Suomessa ahkerasti opiskelua jatkaville turvapaikan hakioille, joilla on ollut oikeasti kykyä ja halua kotiutua Suomeen ihan aidosti. Minusta on väärin lähettää heidät kotiin, vaikka on niin monia, joilla ei ole edes halua oppia suomea ja joille kaikki pienikin vaivannäkö on liian vaativaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kaija Kelhu, #2:
"Tälle kurdipakolaiselle ja hänen perheelleen tarjoaisin heti turvapaikan Suomesta, jos minä heistä päättää saisin. Ihan samoin kuin niille Suomessa ahkerasti opiskelua jatkaville turvapaikan hakioille, joilla on ollut oikeasti kykyä ja halua kotiutua Suomeen ihan aidosti. Minusta on väärin lähettää heidät kotiin, vaikka on niin monia, joilla ei ole edes halua oppia suomea ja joille kaikki pienikin vaivannäkö on liian vaativaa."

Olen täsmälleen samalla linjalla. Australia on ottanut kovin äkkiväärän ja tiukan linjan pelätessään ihmissalakuljettajia.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ymmärrän, että moissessa tilanteessa meistä itsekustakin saattaa hyvinkin sukeutua vaikka uusi Runeberg!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pertti Väänänen, #3:
"Ymmärrän, että moissessa tilanteessa meistä itsekustakin saattaa hyvinkin sukeutua vaikka uusi Runeberg!"

Tuo on totta. Tämä BB saattaa joskus olla vapaan ja itsenäisen Kurdistanin Runeberg!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

On outoa, että Suomessa ei haluta keskustella ihmissalakuljetusbisneksestä ja sen huonoista seurauksista. Koko sana ihmissalakuljetus on jonkinlaisessa pannassa, vaikka kysymys on pakolaisuuteen ja siirtolaisuuteen oleellisesti liittyvästä epäkohdasta. Todellisessa ja pahimmassa hätätilanteessa eläviä turvapaikan tarvitsijoita olisi noudettava lähtömaista aivan toisenlaisin menetelmin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Joitakin sairaita turvapaikanhakijoita on viety leireiltä Australiaan hoitoon. Mutta parannuttuaan heidät on tiettävästi palautettu pakolaiskeskuksiin Papua-Uuteen-Guineaan ja Nauruun. Tämä ei ole naurun eikä Naurun asia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset