TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Orpokin myontää, että huono hoito on hyvää bisnestä

HUONO HOITO on hyvää bisnestä ja hyvä hoito huonoa bisnestä. Tästä erinomaisena esimerkkinä on bisnesvaltakunta Yhdysvallat, jossa terveydenhoito on kaikkein kalleinta. Vain hyvätuloiset ja vakuutusyhtiöt voivat käyttää tätä tilannetta hyväksi. Sairaat ja vähäväkiset on työnnetty tämän bisnesmallin ulkopuolelle. Ex-presidentti Obama yritti muuttaa järjestelmää inhimillisemmäksi. Mutta Trump tuli ja löi propagandallaan lyttyyn tuon mallin.   

   Suomessa aletaan vihdoin viisastua. Valvira päätti vihdoin sulkea Esperi Caren hoivakodin. Koko ongelmahan syntyi siitä, että hyvä hoivapalvelu on huonoa bisnestä ja huono hoivapalvelu hyvää bisnestä.

   Kun tämä on tullut julki, sosiaali- ja terveyspalvelujen yksityistäjien on hankalaa perustella, miten Juha Sipilän hallituksen sote-uudistusmalli on tehokas ja jopa köyhille edullinen. Kaiken hulluuden huippu on väittää, että se tuottaisi jopa säästöjä.

 

VIIME PÄIVINÄ terveysbisneksen epäkohdista on tullut julki oikea tietotulva. On käynyt ilmi, että hoitofirmojen työntekijät tekevät heikolla palkalla sietämättömän raskasta työtä. Sairaanhoidon erikoishenkilökuntaa käytetään kaikenlaiseen taloustyöhön. Heitä on kielletty kertomasta työnsä epäkohdista.

   Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen sanoo, että hoitolaitosten työntekijöillä on oikeus ja suoranainen velvollisuus kertoa tärkeän työnsä epäkohdista, jotta ne saataisiin korjatuiksi. Hoitohenkilökunnan määrät olisi välttämättä saatava riittäviksi hoitajamitouttamista koskevalla lailla.

 

KOKOOMUKSEN puheenjohtajan Petteri Orpon oli lopulta pakko ottaa kantaa Sipilän ja Alexander Stubbin vuoden 2015 sote-lehmäkaupan seurauksiin. Hän ei halunnut lakia sitovista hoitajamitoituksista hoitolaitoksiin. Sehän veisi alan bisnekseltä pohjan pois.

   Petteri Orpo on ilmeisesti tullut asiaa harkittuaan toisiin ajatuksiin. On oikein kääntää takkia, jos saa parempaa tietoa ja muuttaa mielensä. Silloin on moraalista kääntää takkia ja moraalitonta olla kääntämättä.

   Tai sitten Orpo on saanut hoitofirmoilta luvan vaihtaa mielipidettä. Lopputulos on hyvä siinäkin tapauksessa. Välikysymyskeskustelussa saamme toivottavasti kuulla totuuden. Armollinen flunssa säästi Sipilän tältä kiusalliselta keskustelulta. Kenties myös Antti Rinne on tyytyväinen, että Sanna Marin hoitaa demarien näkemykset Suomen kansan ja sen edustajien tietoon.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Jokainen yritysjohtaja tietää, että huono asiakkaiden hoito vie konkurssiin. Vain tyytyväiset asiakkaat takaavat hyvän tuloksen tekemisen ja töiden jatkumisen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jaakko Ojaniemi, #1:
"Jokainen yritysjohtaja tietää, että huono asiakkaiden hoito vie konkurssiin. Vain tyytyväiset asiakkaat takaavat hyvän tuloksen tekemisen ja töiden jatkumisen."

Tässä hoivabisneksessä on vain niin, että "asiakkaita" eivät ole hoivattavat vanhukset ja lapset vaan monet konkurssikypsät ja Sote-sopan sekoittamat kunnat ja bisneshenkisten puolueiden hallitsemat valtuustot. Valtion valvontakin on ollut olematonta.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Tässä hoito-ongelmassa minua askarruttaa pari asiaa. Todettakoon heti, etten ole asiantuntija, mutta seurannut muutaman hoitokodin toimintaa - eikä se hyvältä aina näytä, etenkään heidän kohdallaan, jotka tarvitsevat hoito paljon tai jopa ympärivuorokauden.

Mitä mieltä Timo olet? Olisiko tästä "maagisesta hyvähoitokoodista" 0.7 tullut tälläinen hässäkkä (katsoin toisella silmällä eduskunnan keskustelua), jos vaalit olisivat joskus parin vuoden päästä.
Nyt oppositio tarttui tuohon lukuun (koska on hyvä vaalivaltti) miettimättä hyvää hoitoa laajemmin. 0,7 on OK, jos se saa rinnalleen muita vaatimuksia kuten, että hoitajat hoitavat, keittäjät keittävät, siivoojat siivoovat jne. Lisäksi tarvitaan sanktioita ym. ettei ylikansallisten yritysten lypsy veroparatiiseihin voi jatkua.

Toinen askarruttava asia on: Eikö hoitolaitokset ja hoidettavat kaipaisi jonkinlaisen "maagisen koodin", jolla hoidettavien hoidontarve mitoitettaisiin. Samalla korvaukset määräytyisivät sen mukaan minkälaista hoitotyötä hoitokodissa tehdään.
Hoitokoti, jossa on "aurinkoisia" itsestään huoltapitäviä ikäihmisiä on aivan eri asemassa kuin hoitokoti, jossa enemmistö hoidettavista on esim. vuodepotilaita. Kuitenkin kaikki hoitokodit ilmeisesti ovat samalla viivalla ja heitä velvoittaa tuo hoitajaluku 0.7. Se on toisessa paikassa hyvä, vaativien hoidettavien laitoksessa se kenties ei vielä takaa hyvää hoitoa.

Oletus lienee, että kun vanhuksia tulee lisää, pahoin demnetoituneiden ja täyttähoitoa kaipaavien määrä ei vähene, päinvastoin.

Olenko aivan hakoteillä?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Matti Jussi Korhonen, #5:
"Mitä mieltä Timo olet? Olisiko tästä "maagisesta hyvähoitokoodista" 0.7 tullut tälläinen hässäkkä (katsoin toisella silmällä eduskunnan keskustelua), jos vaalit olisivat joskus parin vuoden päästä.
Nyt oppositio tarttui tuohon lukuun (koska on hyvä vaalivaltti) miettimättä hyvää hoitoa laajemmin."

Ilmeisesti vaalien läheisyys on sähköistänyt tätä keskustelua. Vanhusten ja lasten hoito ovat hyviä vaalikeskustelun aiheita. Niissä keskusteluissa äänestäjille selviää, mitkä puolueet ovat köyhien ja vähäväkisten puolella ja mitkä ajattelevat ennen kaikkea bisneseliitin etua.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Matti Jussi Korhonen, #5:
"Toinen askarruttava asia on: Eikö hoitolaitokset ja hoidettavat kaipaisi jonkinlaisen "maagisen koodin", jolla hoidettavien hoidontarve mitoitettaisiin. Samalla korvaukset määräytyisivät sen mukaan minkälaista hoitotyötä hoitokodissa tehdään."

Tuollaista "maagista koodia" tarvittaisiin. Ja toimintaa valvova Valvira tarvitsisi runsaasti lisää henkilökuntaa, jotta määräyksiä noudatetaan.

Kun vanhustenhoidon asiakkaita valitaan, vaarana on myös se, että hyväkuntoisimmat vanhukset noukitaan yksityisbisneksen piiriin. Kalleimmat ja huonokuntoisimmat jäisivät kuntien huostaan. Tämä olisi epäreilua kermankuorintaa. Samaa on pelätty, jos sairaanhoidossa siirrytään nykyhallituksen ajamaan sote-malliin.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Timo Vuorea. Pätevät vastaukset. Kiitos.

#6."Vanhusten ja lasten hoito ovat hyviä vaalikeskustelun aiheita. Niissä keskusteluissa äänestäjille selviää, mitkä puolueet ovat köyhien ja vähäväkisten puolella ja mitkä ajattelevat ennen kaikkea bisneseliitin etua."

En ole erimieltä.

#7. En ollut aivan hakoteillä. Juuri noin.
Tuo "kermankuorinta" on soten kannattajille kuumaperuna - siihen ei oikein kärsi tarttua, kun näpit palavat. Miksi ne "näpit palavat"? Koska tuota "kermankuorintaa" on paitsi vaikea aihe käsitellä, sitä on vaikea avata ja selittää uskottavasti - valitettavasti.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Matti Jussi Korhonen, #8:
"Tuo "kermankuorinta" on soten kannattajille kuumaperuna - siihen ei oikein kärsi tarttua, kun näpit palavat. Miksi ne "näpit palavat"? Koska tuota "kermankuorintaa" on paitsi vaikea aihe käsitellä, sitä on vaikea avata ja selittää uskottavasti - valitettavasti."

Pitää uskaltaa keskustella myös "kermankuorinnasta". Se on merkittävä vaara, jos ryhdytään yksityistämään terveys- ja hyvinvointipalveluja hallituksen sote-suunnitelman malliin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Hallitus tarjoaa äänestäjille homeopaattista hoitoa. Klassisessa homeopatiassa on vain yhtä lääkeainetta, kompleksihomeopatiassa useampia lääkeaineita sekoitetaan keskenään. Hallitus tarjoaa mielestäni jälkimmäistä.

Näyttää siltä, että hallituksen ensisijaisena tavoitteena on ajaa hoitolaitosten omavalvontaan perustuva sotelaki läpi. Kokoomus pitää varmaan huolen tulevissa hallitusneuvotteluissa, että minkäänlaista hoitajamitoitusta ei tule hallitusohjelmaan.

Jos Kokoomus ei ole mukana seuraavassa hallituksessa on toivoa että jotakin konkreettista tapahtuu myös kentällä, eikä kaikki kohu jää poliittiseksi homeopatiaksi. Yksi tai kaksi uutta hyväpalkkaista valvontavirkamiestä Helsingissä ei auta ketään liikuntavammaista vessaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuure Piittinen, #10:
"Näyttää siltä, että hallituksen ensisijaisena tavoitteena on ajaa hoitolaitosten omavalvontaan perustuva sotelaki läpi. Kokoomus pitää varmaan huolen tulevissa hallitusneuvotteluissa, että minkäänlaista hoitajamitoitusta ei tule hallitusohjelmaan."

Tuolta jotenkin näyttää. Hoitolaitosten omavalvonta tuntuu epäilyttävältä. Tässä vaiheessa Orpo näyttää kannattavan hoitajamitoitusta. Onko se siis silmänlumetta?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuure Piittinen, #10:
"Jos Kokoomus ei ole mukana seuraavassa hallituksessa on toivoa että jotakin konkreettista tapahtuu myös kentällä, eikä kaikki kohu jää poliittiseksi homeopatiaksi. Yksi tai kaksi uutta hyväpalkkaista valvontavirkamiestä Helsingissä ei auta ketään liikuntavammaista vessaan."

Ilman muuta valvontaa olisi laajennettava aivan oleellisesti. Nykyisellään valvonta ei voi mitenkään pitää silmällä toiminnan asiallisuutta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset