TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Ihmissalakuljetusbisneksen ansaintalogiikka murrettava

HILJATTAIN NÄIMME TELEVISIOSSA Yle Ulkolinjan ohjelman Naiskaupan ytimessä. Tuossa Antti Kurosen dokumentissa näytettiin Nigeriaa, joka on ihmiskaupan merkittävä alkupiste. Nuoria naisia huijataan vaaralliselle matkalle. Useimmat päätyvät prostituoiduiksi. Bisnes ei kukoistaisi, ellei Euroopassa olisi halukkaita asiakkaita.

   Tämä on tyypillistä ihmissalakuljetusbisnestä, jonka ”asiakkaina” tai paremminkin uhreja ovat ennen kaikkea kehitysmaiden nuoret naiset. Hyvä, että sen julmaa logiikkaa on näin tehty tunnetuksi meille suomalaisillekin.

 

ON OUTOA, että Suomessa ei haluta keskustella turvapaikanhakijoiden ihmissalakuljetusbisneksestä ja sen huonoista seurauksista. Koko sana ihmissalakuljetus on jonkinlaisessa pannassa, vaikka kysymys on pakolaisuuteen ja siirtolaisuuteen oleellisesti liittyvästä epäkohdasta.

   Tämän ihmissalakuljetuksen uhreja ovat etupäässä nuoret miehet, joilla on varaa maksaa tuntuvia hintoja ”matkalipustaan” surkeissa paateissa. Samalla heille on kerrottu, että Euroopan rikkaissa maissa turvapaikka on ilman muuta saatavissa.  

   Todellisessa ja pahimmassa hätätilanteessa eläviä turvapaikan tarvitsijoita elää lähtömaissa kurjaakin kurjemmissa olosuhteissa. Jos EU-maat haluaisivat saada suurimman turvan tarvitsijoita, heitä olisi noudettava lähtömaista aivan toisenlaisin menetelmin kuin ihmissalakuljettajien veneissä ja kurjissa laivoissa. Hyväkuntoisilla nuorilla miehillä olisi tarvetta lähtömaissa. Kuitenkin juuri he pyrkivät ihmissalakuljettajien paatteihin.

  

SISÄMINISTERI KAI MYKKÄNEN on käynyt Kreikassa ja Italiassa tutustumassa Välimeren yli saapuvien turvapaikanhakijoiden tilanteeseen. Mykkänen pohdiskelee, miten Suomen turvapaikanhakijoiden ongelmat olisi ratkaistava. Meillä on kuulemma jo 8 000 kielteisen päätöksen saanutta turvapaikanhakijaa, jotka eivät suostu poistumaan maasta. Irak ei ota vastaan pakolaisia, jotka eivät halua palata. Ongelma on ratkaisematon. Nyt on ryhdytty tarjoamaan lähtijöille poistumisen ”palkaksi” yhä suurempia rahasummia.

   Olisi syytä puuttua pakolaisuutta pyörittävän ihmissalakuljetusbisneksen toimintaan. Olisi tehtävä selväksi, että heidän paattejaan ei päästetä Euroopan rannikolle eikä niiden matkustajia hyväksytä turvapaikanhakijoiksi. Näin toimii Australia.

   Pahinta on, jos yhä huonompikuntoisia veneitä ryhdytään auttamaan. Se vain parantaa ihmissalakuljetuksen ansaintalogiikkaa, koska pakolaisia voidaan lähettää matkaan yhä surkeammissa paateissa.

   EU-maiden olisi luotava tehokas järjestelmä, jonka avulla pahimmassa tilanteessa eläviä noudettaisiin suoraan lähtömaista. Ihmissalakuljetusbisneksen ansaintalogiikka on murrettava.

   Jotta siihen päästäisiin, olisi ryhdyttävä puhumaan ihmissalakuljettajista oikealla nimellä.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ihmissalakuljetus on todellakin meikäläisessä keskustelussa kauhea tabu. Siitä ei rohjeta edes puhua oikealla nimellä.

Mutta Saska Saarikoskella riittää rohkeutta. Hän kirjoitti 7.2. kolumnissaan Helsingin Sanomissa otsikolla "Euroopan arvot hukkuvat Välimereen". Hän toteaa, että Välimerellä kuoli tai katosi viime vuonna 2 275 ihmistä [ihmisalakuljettajien kurjissa "palveluissa"]. Se oli Suomen lehdissä pikku uutinen. Hukkuneiden nimiä ja tarinoita ei ole kerrottu niin kuin Felipen, Jakelinan ja Marieen [lapsiuhreja Meksikon ja USA:n rajalla, jonka kontrollia Trump yrittää vahvistaa]. Välimereen hukkuneet ovat vain numeroja tilastossa.

Miksi ihmeessä ihmissalakuljettajien bisnekseen ei haluta puuttua tositoimin? Miksi siitä ei haluta edes keskustella?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Maailman kaoottisten kehitysmaiden pakolaiset pyrkivät kolmeen "ihannekohteeseen", Yhdysvaltoihin, Australiaan ja EU:hun.

Yhdysvaltain etelässä on yli 3 000 km maarajaa huumekauppiaiden mafiasotaa käyvään Meksikoon, jonka läpi ihmissalakuljettajat välittävät pakolaisia Keski- ja Etelä-Amerikasta. Ymmärrän hyvin, että Trump yrittää saada tuon rajan jonkinmoiseen kontrolliin.

Australialla on tuhansia kilometrejä valtamerta pohjoisessa, josta miljoonat ja miljoonat pakolaiset pyrkisivät yhä kurjemmilla veneillä kohti kengurujen maata, jos se olisi mahdollista. Australia on poistanut tuon vetovoimatekijän päättämällä, että venepakolaisille ei myönnetä turvapaikkaa. Tämä on tehokkaasti hillinnyt inhmissalakuljettajien bisnestä.

EU:n eteläpuolella on Välimeri, jonka aaltoihin menehtyi viime vuonna 2 275 turvapaikanhakijaa, koska EU ei ole ymmärtänyt murtaa ihmissalakuljetusbisneksen ansaintalogiikkaa. EU:n olisi otettava turvapaikkapolitiikka ihmissalakuljettajilta omiin käsiinsä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Suomen itäraja on myös EU:n ulkoraja, jyrkkä elintason ja kansalaisvapauksien kynnys. Olisi Suomelle ja koko EU:lle katastrofi, jos tuo raja alkaisi vuotaa. Onneksi siitä ei juuri nyt ole merkkejä. Mutta viimeaikainen historia on ollut täynnä odottamattomia käänteitä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Itärajamme vahtiminen laittomilta ylittäjiltä on Venäjälle kiristyskeino, joka on tarpeen tullen käytettävissä. Muistamme kolmen vuoden takaiset tapaukset pohjoisessa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Harri Rautiainen, #4:
"Itärajamme vahtiminen laittomilta ylittäjiltä on Venäjälle kiristyskeino, joka on tarpeen tullen käytettävissä. Muistamme kolmen vuoden takaiset tapaukset pohjoisessa."

Totta, noinhan se oli. Venäjällä on runsaasti vierastyöläisiä ja muita, jotka mieluusti lähtisivät Suomen kautta EU:hun, jos se olisi mahdollista. Ja tietenkin, jos Venäjän olot käyvät epävakaiksi, venäläisiä tulijoita kyllä riittäisi.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

" Samalla heille on kerrottu, että Euroopan rikkaissa maissa turvapaikka on ilman muuta saatavissa."

Koko humanitaarisen tp-haun ketju perustuu valheelle.

  1. Ihmissalakuljettajat valehtelevat lähtijöille.
  2. Tp-hakijat valehtelevat viranomaisillemme tilanteestaan (turvapaikan tarpeesta).
  3. Päättäjämme valehtelevat itselleen ja kansalle.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Harri Rautiainen, #5:
"Koko humanitaarisen tp-haun ketju perustuu valheelle.
1. Ihmissalakuljettajat valehtelevat lähtijöille.
2. Tp-hakijat valehtelevat viranomaisillemme tilanteestaan (turvapaikan tarpeesta).
3. Päättäjämme valehtelevat itselleen ja kansalle."

Mainiosti kiteytetty. Mutta valitettavasti noinhan se on.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jos ihmissalakuljetusbisneksen julmuus ei muuten avaudu, kannattaa ajatella niitä 2 275 turvapaikanhakijaa, jotka viime vuonna hukkuivat Välimeren aaltoihin.
Ja kannattaa myös muistaa, miten Afrikan nuoria tyttöjä huiputetaan lupauksilla paremmasta elämästä - ja kuljetetaan seksiorjiksi Euroopan kaupunkeihin.

Bisnes on huono isäntä ihmiskaupassa - tai vanhustenhoidossa ja hoiva-alalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset