TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Mitä vikaa on Trumpin Meksiko-muurissa?

YHDYSVALLOISSA ON PUHKEAMASSA uusi sisäpoliittinen megakriisi, kun presidentti Donald Trump haluaa ajaa väen väkisin läpi lupaamansa muurin Meksikon rajalle. Presidetti yrittää nujertaa demokraattienemmistöisen edustajainhuoneen julistamalla valtakuntaan taas hätätilan.

   Vaalikampanjassaan Trump vaati jopa Meksikoa maksamaan muurin. Nyt hän on valmis sijoittamaan siihen muutaman miljardin budjettirahaa. Demokraattioppositio oli jo valmis kompromissiin ja sijoittamaan jonkin summan rajavalvonnan kehittämiseen. Mutta se ei riitä Trumpille, joka ilmeisesti yrittää epätoivoisesti täyttää vaalilupaustaan.

   Ihmetyttää, miksi tästä Meksikon muurista on tullut niin valtava riitelyn aihe. Kun Trump oli valittu, olin tyrmistynyt, mutta mielestäni Meksikon rajavalvonnan tehostaminen oli ainoita järkeviä kohtia Trumpi vaaliohjelmassa: Sitten on kauhisteltu Trumpin puheita siitä, että Meksikon rajalle olisi rakennettava muuri. Kun on perehtynyt siihen, millainen karmea mafian ja kuoleman pesä huumekauppaa Yhdysvaltoihin harrastava Meksiko on, tuollainen muuri olisi ainoa oikea ratkaisu. Se katkaisisi huumekauppiaiden miljardibisneksen. Meksikon sorretut köyhät eivät ole voineet käyttää hyväkseen Yhdysvaltain rajaa. Ei heillä ole rahaa ihmissalakuljettajille. Heitä tuollainen rajamuuri vain hyödyttäisi, kun karmea mafiarikollisuus saataisiin aisoihin. Hädänalaisten auttaminen lähtömaissa on tehokkainta, halvinta ja inhimillisintä.  http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/225803-trumpin-meksikon-muuri-on-mainio-ratkaisu  

   En vieläkään ymmärrä, miksi demokraatit vastustavat tätä suunnitelmaa niin ehdottomasti.

  

YHDYSVALTAIN YLI 3 000 kilometriä pitkän etelärajan takana on hirvittävää ja veristä mafiasisällissotaa käyvä Meksiko. Tuossa sodassa on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä. Trump on halunnut lopettaa huumeiden salakuljtuksen Meksikosta. Mitä pahaa siinä on?

   Kunnollinen rajavalvonta myös lopettaisi ihmissalakuljettajien bisneksen eli ihmisten kuljettamisen laittomasti Keski- ja Etelä.Amerikasta Yhdysvaltoihin. Mitä pahaa siinä on?

   Tehokas rajakontrolli myös estäisi Yhdysvaltain eteläosan viljelijöitä ja liikemiehiä palkkaamasta halvoilla 0-sopimuksilla työväkeä Meksikon puolelta. Laittomille työläisille voidaan nykyään maksaa tosi surkeita palkkoja. Jos he ryhtyvät vaatimaan enempää, heidät voidaan kätevästi heittää paperittomina takaisin rajan taakse. Mitä pahaa on tällaisen lurjustelun lopettamisessa?

 

KYSYN SIIS vielä kerran, miksi Trumpin vaatimaa etelärajan kunnollista valvontaa vastustetaan niin kiivaasti demokraattien suunnalla.

   Trumpin suunnitelmissa on loputtomasti räikeitä karmeuksia ja kohtuuttomuuksia. Sitä paitsi Yhdysvaltain perustuslaki on pahasti valuvikainen, kun se antaa yhdelle ihmiselle presidentin ja pääministerin valtuudet ja mahdollisuuden taistella menestyksellisesti parlamenttia vastaan.

   Mutta kunnollisessa rajavalvonnassa ei ole mitään pahaa. Pikemminkin päinvastoin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (136 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Amerikka on rakennettu vapaudelle. Muuri on vapauden vastakohta. Niin yksinkertaista se on.

Yhdysvallat on maahanmuuttajien rakentama valtio. Nyt ja tulevaisuudessa, sillä kongressi ei aio antaa Trumpille periksi. Ihmisiä Yhdysvaltoihin mahtuu mielin määrin, asukastiheys on siellä samaa luokkaa kuin Suomessa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jouni Snellman, #1:
"Amerikka on rakennettu vapaudelle. Muuri on vapauden vastakohta. Niin yksinkertaista se on.
Yhdysvallat on maahanmuuttajien rakentama valtio. Nyt ja tulevaisuudessa, sillä kongressi ei aio antaa Trumpille periksi. Ihmisiä Yhdysvaltoihin mahtuu mielin määrin, asukastiheys on siellä samaa luokkaa kuin Suomessa."

Eikö ihmissalakuljetusbisnes olisi saatava kuriin?
Eikö huumemafioille pitäisi panna rajoja?
Eikö paperittomien käyttämistä halpatyövoimana tulisi ehkäistä?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Muurit ei millään tavoin estä huumeiden salakuljetusta. Jenkeihin tulevat huumeet yleensä virallisten rajapaikkojen kautta. Lisäksi huumekartelleilla on niin paljon massia että he kyllä keinot keksivät.

Luulisi et Usalla on noillekin rahoille tähdellisempi kohde..

Ihan älyvapaa kelaus koko muuri hanke.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #6

Teppo Syvärilä, #6:
"Muurit ei millään tavoin estä huumeiden salakuljetusta. Jenkeihin tulevat huumeet yleensä virallisten rajapaikkojen kautta. Lisäksi huumekartelleilla on niin paljon massia että he kyllä keinot keksivät."

Kunnollinen rajavalvonta voi tehokkaasti ehkäistä salakuljetusta, sekä huumeiden että varsinkin ihmisten salakuljetusta. Totta on, että USA:lla on muitakin rahareikiä yllin kyllin, mutta ei rajavalvonta ole aivan turha menoerä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #12

Jep. Suurin osa huumeista kulkee virallisten rajapisteiden kautta maahan. Sitä ei saada koskaan kuriin. Muuri ei muuta sitä asiaa mihinkään.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #14

Teppo Syvärilä, #14.
"Jep. Suurin osa huumeista kulkee virallisten rajapisteiden kautta maahan. Sitä ei saada koskaan kuriin. Muuri ei muuta sitä asiaa mihinkään."

Vaikka kaikkea huumesalakuljetusta ei saataisikaan aisoihin, niin osa kuitenkin. Parempi rajavalvonta estäisi ainakin ihmissalakuljetuksen ja työvoiman ryöstöviljelyn.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #21

Hyvin mitätön osa. Usan tulli viranomaisetkin tämän tietää ja tunnustavat.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #14

Niinpä juuri. Muuri on tehoton ja kallis. Miksi siis pitäisi rakentaa Trumpille erikoinen muistomerkki. Mitään muuta merkitystä muurilla ei ole.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #36

"tehoton"

Juuri seuraavassa kommentissa sanotaan, että muuri on vähentänyt San Diegossa laitonta rajat ylittämistä 96 %.

Israelissa on myös muuri, joka on vähentänyt laittoman rajan ylittämisen lähes kokonaan (> 99 %).

Onpa tehoton. Keskustelu on aika vaikeaa, kun ette hyväksy yksinkertaisia faktoja maailmasta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #44

Ilkka Huotari, #44:
"Juuri seuraavassa kommentissa sanotaan, että muuri on vähentänyt San Diegossa laitonta rajat ylittämistä 96 %.
Israelissa on myös muuri, joka on vähentänyt laittoman rajan ylittämisen lähes kokonaan (> 99 %).
Onpa tehoton. Keskustelu on aika vaikeaa, kun ette hyväksy yksinkertaisia faktoja maailmasta."

Juuri noin faktat kertovat.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #36

Viljo Heinonen, #36:
"Niinpä juuri. Muuri on tehoton ja kallis. Miksi siis pitäisi rakentaa Trumpille erikoinen muistomerkki. Mitään muuta merkitystä muurilla ei ole."

Tietojen mukaan muuria on rakennettu myös Obaman kaudella. Koska kyseessä on valtavan pitkä maaraja, tarvitaan tehokas aita tai jopa muuri rikollisen liikenteen estämiseksi. Tämä raja-aita on "muistomerkki" kaikille Yhdysvaltain presidenteille, jotka ovat jakaneet rahaa hankkeelle.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #6

San Diegossa on toimiva muuri. Se on vähentänyt laitonta rajan ylittämistä 96 % ja on osaltaan ohjannut huumekuljetukset laillisiin ylityspisteisiin.

"The president is correct about the dramatic drop in illegal border crossings, which are measured by border patrol apprehensions.

Those arrests in the San Diego sector plummeted 96 percent from nearly 630,000 in 1986 to 26,000 in 2017, according to the Associated Press. The biggest drop took place in the late 1990s, several years after San Diego’s first border fence was built."

https://www.politifact.com/california/statements/2...

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #18

#18
San Diegossa on toimiva muuri. Se on vähentänyt laitonta rajan ylittämistä 96 % ja on osaltaan ohjannut huumekuljetukset laillisiin ylityspisteisiin.
.........................

Vähentänyt vai muuttanut reittiään?

Ja sitä paitsi suurin osa USA:n tulleista laittomista siirtolaisista on jäänyt maahan kun visa on umpeutunut, ei ne mitään muureja ole ylittäneet.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #72

"Vähentänyt vai muuttanut reittiään?"

Sitä en tiedä, mutta muuri toimii siellä, missä se on.

"Ja sitä paitsi suurin osa USA:n tulleista laittomista siirtolaisista on jäänyt maahan kun visa on umpeutunut, ei ne mitään muureja ole ylittäneet."

Miten tämä liittyy aiheeseen?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #72

Juha Makkonen, #72:
"Ja sitä paitsi suurin osa USA:n tulleista laittomista siirtolaisista on jäänyt maahan kun visa on umpeutunut, ei ne mitään muureja ole ylittäneet."

Osa on tuollaisia "virallista tietä" tulleita. On mutta on vaikka kuinka paljon sellaisia, jotka ovat vain kävelleet jostakin raosta rajan yli.

Käyttäjän mattihytola kuva
Matti Hytölä Vastaus kommenttiin #18

Tästäpä on Suomen media vaiennut täysin. Ylen aamu-uutisissa oli hetken aikaa pätkä jossa joukko teksasilaisia oli muodostanut rajalle ihmismuurin. Perustelivat tarvetta muurille aika hyvin. Se uutinen ei enää illan lähetyksissä näkynyt. Seuraavana päivänä oli uutisiin löydetty teksasilainen maanomistaja joka vastusti muuria.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ihmiset ovat luotuja kulkemaan. Trumpin valheisiin ei kannata uskoa.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #24

"luotuja kulkemaan"

Ahaa, mutta kai lakejakin pitäisi noudattaa?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #47

Lait eivät kulkijoita pysäytä ja hyvä niin. Jos San Diegon kohdalta ei pääse, niin sitten vähän sivummalta, rajaa on 3000 km.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #54

Jouni Snellman, #54:
"Lait eivät kulkijoita pysäytä ja hyvä niin. Jos San Diegon kohdalta ei pääse, niin sitten vähän sivummalta, rajaa on 3000 km."

Siksi muuri onkin kallis hanke - mutta välttämätön.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #54

"ja hyvä niin"

No siinä tuli asia selväksi. Et halua, että lakeja noudatettaisiin. Ei sitä tämän selvemmin tarvitse sanoakaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #57

Berliinissä juhlitaan niitä, jotka pääsivät muurin yli DDR:n lakien vastaisesti. Checkpoint Charlien museo taitaa olla vielä paikallaan, käypä joskus katsomassa.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #81

Ei ole verrattavissa Trumpin muuriin. Trumpin muuri on Yhdysvaltojen rajakontrollia varten. Jokaisella maalla on oikeus rajoihinsa ja rajakontrolliin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #85

Trumpin muuria ei onneksi ole eikä tule.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #91

Eikö maalla saisi olla rajakontrollia?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #93

Harmi, että ei tullut vastausta, kun tämä jäi nyt vähän kiinnostamaan ...

Ilmeisesti sitten ei saisi olla.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #24

Jouni Snellman, 24:
"Ihmiset ovat luotuja kulkemaan. Trumpin valheisiin ei kannata uskoa."

Ihmiset ovat luotuja kulkemaan. Mutta rikolliset kulkijat on pantava kuriin.

En minäkään usko Trumpin valheisiin. Mutta joskus harvoin hän erehtyy puhumaan jopa totta. Niin kuin tässä Meksiko-muuri-asiassa.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #55

#55
En minäkään usko Trumpin valheisiin. Mutta joskus harvoin hän erehtyy puhumaan jopa totta. Niin kuin tässä Meksiko-muuri-asiassa.
.............................

Siis mitä ihmeen "totta"?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #24

"Ihmiset ovat luotuja kulkemaan."

Järjestäytynyt rikollisuus perustuu siihen, että rikolliset ja laiton kama pääsee kenenkään estämättä rajojen yli.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#1:
Muureja on periaatteessa kahdenlaisia, niitä joiden tarkoitus on estää maasta meneminen ja niitä, joiden tarkoitus on estää maahan tuleminen. Edellisiä voidaan perustellusti pitää vapauden vastakohtina, jälkimmäisiä ei. Näin yksinkertaista se on.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jarkko Aalto, #5:
"Muureja on periaatteessa kahdenlaisia, niitä joiden tarkoitus on estää maasta meneminen ja niitä, joiden tarkoitus on estää maahan tuleminen. Edellisiä voidaan perustellusti pitää vapauden vastakohtina, jälkimmäisiä ei. Näin yksinkertaista se on."

Noinkin asia tavallaan on. Mutta kyllä vartioimattomia rajoja voidaan käyttää rikollisiin tarkoituksiin molempiin suuntiin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

No voi Herran pieksut. Ei muuri tiedä, kuka on menossa "sisään" ja kuka " ulos. Ihminen on ihminen, vaikka passi olisi minkälainen.

Käyttäjän SuneKristerSahlstedt kuva
Sune Sahlstedt Vastaus kommenttiin #22

Ihanko totta? Suomen vasemmisto puolusti aikoinaan Berliinin muuria, jonka tarkoitus oli estää ihmisiä pakenemasta "sosialistisesta paratiisista"!. Paras elokuva, joka kuvaa tämän Tarja Halosen ihannevaltion, eli DDR:n, luonnetta on se Bond-elokuva, jossa Bond on hiihtämässä Sveitsissä ja siellä on myös DDR:n ampumahiihtojoukkue, maailmanmestari Erik Krieglerin johdolla harjoittelemassa. Yhtäkkiä nämä "ampumahiihtäjät" lähtevät Bondin perään ja yrittävät ampua hänet. DDR:n ampumahiihtäjät ja muut ampujat olivat Stasin tappajia, mikä ilmenee Pentti Linnosvuon kirjasta, jossa Suomen ampumajoukkue oli DDR:ssä kilpailumatkalla ja piti järjestää banketti. Mutta DDR:n mestariampujat eivät voineet tulla, koska heidän piti seuraavana yönä olla muurilla kyttäämässä pakenijoita ja ampua heidät. Ei muuri tiennyt, mutta DDR:n mestariampujat tiesivät kyllä kuka on menossa ulos. Ja sitä paitsi ei yksikään järkevä ihminen ei olisi halunnut tulla tähän maahan, jota Suomen vasemmisto ihaili!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #38

Kävelin aikanaan jokseenkin katkerana monta tuntia Berliinin muurin sivuitse. Se oli äärimmäisen pahuuden muistomerkki, joita emme tarvitse yhtään lisää.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #50

Trump on niin pahantahtoinen, että ei päästäisi kansalaisiaan Acapulcoon rantalomalle?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #63

Harri Rautiainen, #63:
"Trump on niin pahantahtoinen, että ei päästäisi kansalaisiaan Acapulcoon rantalomalle?"

Siellä Acapulcossa on tapahtunut viime aikoina niin karmeita asioita, että minäkään en päästäisi sinne läheisiäni.

Käyttäjän SuneKristerSahlstedt kuva
Sune Sahlstedt Vastaus kommenttiin #50

Berliinin muuri ja tämä muuri eivät ole sama asia! Jokaisella valtiolla on oikeus estää ei toivottuja pahantekijöitä tulemasta maahansa. Intia, Marokko ja monet muut valtiot ovat rakentaneet samanlaisia muureja.

Muuten, jos sinä kävelit Berliinin muurin sivuitse, niin oletan, että se oli länsipuolella. Näkyikö suomalaisia kommunisteja toisella puolella? Niitähän kävi muurin itäpuolella "solidaarisuuskeikoilla" kunnostamassa muuria Stasin laskuun.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #78

Sune Sahlstedt, #78:
"Muuten, jos sinä kävelit Berliinin muurin sivuitse, niin oletan, että se oli länsipuolella. Näkyikö suomalaisia kommunisteja toisella puolella? Niitähän kävi muurin itäpuolella "solidaarisuuskeikoilla" kunnostamassa muuria Stasin laskuun."

Muistan hyvin tuon Berliinin muurin. Olen kävellyt kummallakin puolella rajaa. Idän suunnalla lähelle muuria ei kyllä ollut asiaa. Tuo muuri on DDR:n rakentama. Muuten melkein kaikki väki olisi nopeasti siirtynyt rajan "paremmalle" puolelle.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #22

Jouni Snellman, #22:
"No voi Herran pieksut. Ei muuri tiedä, kuka on menossa "sisään" ja kuka " ulos. Ihminen on ihminen, vaikka passi olisi minkälainen."

Jos kahden valtion välillä on liian suuri ero elintasossa ja/tai ihmisoikeuksissa, muuri on suorastaan välttämätön. Muuten vaikeammassa asemassa olevat juoksisivat kilvan muurin yli paremmalle puolelle ja jäisivät sinne. Sitä nähtiin jossakin määri EU:n piirissä v. 2015.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #22

#22:
Voi herran pieksut kun Snellmankin sitten pari kommenttia myöhemmin kommentissa 50, jopa kuhistelevin sanakäänein, tunnistaa sellaisen muurin, jonka tehtävänä oli ulosmenon estäminen. Se toimii tuo ymmärrys pätkittäin ja valikoivasti.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Näin juuri Jouni!
- USA on perinteisesti halunnut viedä maailmallle vapautta ja demokratiaa ja olla purkamassa aikanaan mm. muuria Itä-ja Länsi-Saksan väliltä!

Koko muuri-sana on tympeä-olisi ollut parempi puhua rajarakenteiden-ja valvonnan tehostamisesta...jos sitä KAIKKKI amerikkalaiset olisivat pitäneet tarpeellisena?

- Eniten minulta meni maku SUOMALAISESTA Teemu Selänteestä, joka totesi Trumpin voitosta, että PARAS ehdokas voitti! ( -Oikein Apu-lehden kannessa!)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Seppo Pajunen, #25.
Minustakin muuri-sana on tässä tympeä. Poliittisessa kielenkäytössä vain asioita yritetään yksinkertaistaa. Parempi olisi ollut puhua rajavalvonnan parantamisesta.

En missään tapauksessa kannata Trumpin poliittista linjaa. Mutta jos löydän hänen lukuisten esitystensä joukosta jonkun kelvollisen, en ryhdy vastustamaan sitä vain sen takia, että sen on tehyt Trump.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

"Yhdysvallat on maahanmuuttajien rakentama valtio."

Mutta ei laittomien maahanmuuttajien. Siitä tässä on nyt kyse.

Laittomat maahantulijat ovat halpatyövoimaa josta Demokraattipuolueen rikkaat saavat puutarhurinsa, sisäkkönsä, kokkinsa, autonkuljettajansa ja turvallisuushenkilöstönsä. Halpatyövoima myös rakentaa heidän huviloidensa ympärille muurit ...

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Tietenkään rikollisia ei pidä päästää rajojen yli, siinä Trump on oikeassa. Ahkerat työtelijäät ihmiset yleensä tervetulleita, mutta jos tulijoita käytetään härskisti hyväksi, niin ei kiitos. Yhdysvalloissa taitaa olla niin sanottu kahden kerroksen työväki, se ei ole hyvä kehitys. Ja muutenkin keskiluokan asema Yhdysvalloissa on heikentynyt roimasti ja siitä tämä lisääntyvä tyytymättömyys johtuu. Trump on vallassa koska ihmiset ovat vihaisia. Palkallaan ei enää tule toimeen ja joudutaan tekemään monia töitä jne.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Nita Hillner, #3:
"Tietenkään rikollisia ei pidä päästää rajojen yli, siinä Trump on oikeassa. Ahkerat työtelijäät ihmiset yleensä tervetulleita, mutta jos tulijoita käytetään härskisti hyväksi, niin ei kiitos. Yhdysvalloissa taitaa olla niin sanottu kahden kerroksen työväki, se ei ole hyvä kehitys. Ja muutenkin keskiluokan asema Yhdysvalloissa on heikentynyt roimasti ja siitä tämä lisääntyvä tyytymättömyys johtuu. Trump on vallassa koska ihmiset ovat vihaisia. Palkallaan ei enää tule toimeen ja joudutaan tekemään monia töitä jne."

Varsiaisia työperäisiä maahanmuuttajia varten on viralliset kanavat. Heitä ei oteta yleensä paperittomien joukosta.

Keskiluokan asemaa on heikentänyt suuri paperittomien maahantulijoiden määrä. He tekevät töitä alipalkoilla ja halpuuttavat tällä tavalla myös normaalien amerikkalaisten palkkatasoa.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Sama kehitys on myös käynnissä Euroopassa. Luin juuri että yksityiset hoivayritykset ovat käyttäneet hyväkseen filippiiniläisiä hoitajia. Yritykset ovat jopa toimineet lainvastaisesti...

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/bd48d68f-590c-4...

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/05/22/hoitajana...

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Samaa joskus ihmetellyt itsekin.

Yllä kommentissa #1 ollaan huolissaan vapaudesta jonka muuri vie.

Trump on kaheli kun tällaista hanketta ajaa.

Mutta miksi vapaus ei ollut uhattuna kun muuria alettiin rakentaa '90 luvulla... miksi vapaus ei ollut uhattuna kun Obama rakennutti lisää muuria?

Muuria on rakentaneet käsittääkseni kaikki pressat Bushin jälkeen, mutta nyt Trumpin tekemänä se uhkaa vapautta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Muuria on rakentaneet käsittääkseni kaikki pressat Bushin jälkeen, mutta nyt Trumpin tekemänä se uhkaa vapautta."

Mikko, oikea huomio.

    Uotila: " En vieläkään ymmärrä, miksi demokraatit vastustavat tätä suunnitelmaa niin ehdottomasti."

V. 2013 Demokraatit Obaman kaudella olivat halukkaita panemaan $40 mrd. rajavalvontaan, joka sisälsi myös 'fyysisen esteen' eli siis muurin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Harri Rautiainen, #9:
"V. 2013 Demokraatit Obaman kaudella olivat halukkaita panemaan $40 mrd. rajavalvontaan, joka sisälsi myös 'fyysisen esteen' eli siis muurin."

Sitäkin käsittämättömämpää on, että demokraatit vastustavat Trumpin rajanvalvontasuunnitelmia.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Mikko Raatikainen, #4:
"Mutta miksi vapaus ei ollut uhattuna kun muuria alettiin rakentaa '90 luvulla... miksi vapaus ei ollut uhattuna kun Obama rakennutti lisää muuria?
Muuria on rakentaneet käsittääkseni kaikki pressat Bushin jälkeen, mutta nyt Trumpin tekemänä se uhkaa vapautta."

Paremman rajavalvonnan tärkeyden ovat huomanneet edellisetkin presidentit. Miksi Trumpia arvostellaan siitä, että hänkin haluaisi toimia samaan suuntaan?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Timo Uotilan kaikkien aikojen paras kirjoitus Puheenvuorossa!

Kaikki järkisyyt puoltavat muurin rakentamista!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pertti Väänänen, #7:
"Timo Uotilan kaikkien aikojen paras kirjoitus Puheenvuorossa!
Kaikki järkisyyt puoltavat muurin rakentamista!"

Kiitos!
Hyvä, että järkeä ja ymmärrystä löytyy!

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Minusta youtubesta löytyy Obaman hieno puhe muurista ja laittomista rajanylittäjistä, rikollisuudesta ja siitä että "hän presidenttinä pystyy kävelemään päättävien elimien yli" vaatiessaan rahaa lisää lopettamaan laittomuudet rajanylityksissä.

Yksi valheellisiin erikoisuuksiin kuuluu rakennukset nk. säilöt rajoilla, jolla erotetaan lapset perheistään. No totuus onkin niin ihmeellinen, että ne erottamiset aloitettiin jo Obaman hallitokautena, ei Trumpin.

Onhan se koomista Demokraateilta käskeä Trumpia lopettamaan heidän aloittama vääryys. Vasemmistolaisen dialketian mukaan omat virheet naamiodaan muiden syyksi, siispä Tump rakensi jo kauan aikaa olevan muurin ja nämä erottamisleirit.

Tätä media ja vassarit tuuttaa eettriin kokoajan, siispä Trump on syyllinen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Risto Laine, #13:
"Onhan se koomista Demokraateilta käskeä Trumpia lopettamaan heidän aloittama vääryys. Vasemmistolaisen dialketian mukaan omat virheet naamiodaan muiden syyksi, siispä Tump rakensi jo kauan aikaa olevan muurin ja nämä erottamisleirit."

Tämä on merkillistä. Keskustelu on käynyt niin polarisoituneeksi, että vaikka Trump joskus esittäisi jotain järkevääkin, se lytätään heti sen enempää miettimättä. Tällainen keskustelukulttuuri ei oikein sovi demokratiaan.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Jos, siis jos, muuri lopettaa aseiden salakuljetuksen Yhdysvalloista Meksikoon ja huumeiden kärräämisen Meksikosta Yhdysvaltoihin (ja muualle) niin se on täyttänyt jonkinlaisen tehtävän. Mutta en ihan heti tuohon usko.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Max Jussila, #15:
"Jos, siis jos, muuri lopettaa aseiden salakuljetuksen Yhdysvalloista Meksikoon ja huumeiden kärräämisen Meksikosta Yhdysvaltoihin (ja muualle) niin se on täyttänyt jonkinlaisen tehtävän. Mutta en ihan heti tuohon usko."

Kyllä rajavalvonnan parantamisella voidaan vaikuttaa tuollaiseen rikolliseen toimintaan. Raja-aita tai jokinlainen muuri tarvittaisiin, jotta väki ei voisi kuljea rajan yli miten hyvänsä. Onhan meilläkin itärajalla tiukka valvonta.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

On itärajalla valvonta, kyllä. Tilanne on noiden kahden hyödykkeen osalta riistäytynyt täysin hallinnasta USA-Meksiko -rajalla, joten olen skeptinen.

”As part of his push to secure more funding, Trump cites high numbers of drugs coming across the Southwest U.S. border and claims that "These numbers will be DRASTICALLY REDUCED if we have a Wall!"

However, the vast majority of the drugs that he alludes to, including heroin, are increasingly caught at the legal ports of entry, which would be unaffected by the construction of additional physical barriers.”

https://eu.azcentral.com/story/news/politics/borde...

Tunneleihinkaan muuri ei vaikuta.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen Vastaus kommenttiin #30

Tunneleihin muuri vaikuttaa siten, että niitä on pakko rakentaa jos aikoo jatkaa huumebisnestä. Ja kun tunneli on paikannettu se voidaan tuhota. MAGA. Build the Wall!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

USA valvoi jo sata vuotta sitten keitä maahansa päästetään Ellis Islandin siirtolaiskeskuksesta, sairaiden ja vammaisten oli turha yrittää. Tärkeätä USAlle oli ettei siirtolaisesta tule rasitetta liittovaltiolle.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jarmo Makkonen, 23:
"USA valvoi jo sata vuotta sitten keitä maahansa päästetään Ellis Islandin siirtolaiskeskuksesta, sairaiden ja vammaisten oli turha yrittää. Tärkeätä USAlle oli ettei siirtolaisesta tule rasitetta liittovaltiolle."

Nimenomaan noin se meni. Nyt tarvittaisiin samanlaista valvontaa Meksiko-rajalle.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Minäkin rakastan Trumpin logiikkaa, ei sillä ole väliä, että koko 2000-luvun ajan laittomien tulijoiden määrä on vähentynyt.

Valetta!

Eikä silläkään ole väliä, että turvallisuusviranomaisten ja tilastojen mukaan valtaosa huumeista ja salakuljetuksista kulkee normaalien rajanylityspaikkojen läpi.

Valetta!

On upeaa, kun uskoo vain itseensä, ei poliisiin, tilastoihin tai mihinkään viranomaisiin.

Ilman muuta poikkustila on tärkeä, sillä kun näinkin viisas mies kuin Trump sen asettaa, niin se on ilman muuta tärkeä.

Hieno ja pätevä presidentti, olisipa meilläkin vastaava viisas mies.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Soini mainosti jossakin olevansa "Suomen ainoa republikaani", mutta onhan meillä näitä Soinin rukousaamiaisten isännän kannattajia Suomessa paljon enemmänkin, samoin kuin ääri-oikeistolaisten-ja uskovaisten, raamattu-ja kiväärivyöhykkeen punaniskojen...ja teekutsulaisten...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Seppo Pajunen, #60.
"Soini mainosti jossakin olevansa "Suomen ainoa republikaani", mutta onhan meillä näitä Soinin rukousaamiaisten isännän kannattajia Suomessa paljon enemmänkin, samoin kuin ääri-oikeistolaisten-ja uskovaisten, raamattu-ja kiväärivyöhykkeen punaniskojen...ja teekutsulaisten..."

Varmuuden vuoksi sanoisin, että minä en ainakaan ole republikaani enkä äärioikeistolainen, todella kaukana siitä. Minusta Trump on ajanut maailman surulliselle lijalle.

Mutta jos Trump joskus harvoin esittää jotain järkevää, niin kuin rajavalvonnan tehostaminen, minusta on tökeröä torjua se vain sen takia, että esityksen takana on Trump. Sellainen tyyli johtaa polarisoituneeseen keskusteluun, jollaiseen ainakaan minä en haluaisi osallistua.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Petteri Ritala, #26.
"Minäkin rakastan Trumpin logiikkaa, ei sillä ole väliä, että koko 2000-luvun ajan laittomien tulijoiden määrä on vähentynyt."

Vaikka laittomie tulijoiden määrä olisi vähentynyt, se olisi saatava nollaan. Ja olisi myös saatava ihmissalakuljetusbisnes kuriin. Samoin olisi esitettävä meksikolaisten paperittoman halpatyövoiman riistokäyttö.

Minä en yleensä rakasta Trumpin logiikkaa. Mutta kyllä Trumpilla on joskus vahingossa hyviäkin ehdotuksia.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

"se olisi saatava nollaan."
"Ja olisi myös saatava ihmissalakuljetusbisnes kuriin."
"Samoin olisi esitettävä meksikolaisten paperittoman halpatyövoiman riistokäyttö."

Ihanko oikeasti: nollaan? Oletko vakavissasi?

Muuri ei muuta laittomien tulijoiden määrää nollaan. Muuri ei vähennä salakuljetusbisnestä mitenkään. Suurin osa salakuljetuksesta niin huumeiden kuin ihmistenkin osalta kulkee laillisten rajanylityspaikkojen kautta. Tunneleita käyttäen kuljetetaan aseita, räjähteitä ja muita sellaisia hyödykkeitä, joita on vaikea saada rajanylityspaikan kautta rajan toiselle puolen.

Muuri ei estä ihmissalakuljettajia toimimasta enkä usko sen olennaisesti vähentävän myöskään meksikolaisten halpatyövoiman riistokäyttöä. Suurin osa niistäkin kun tulee laillisesti maahan päivän-parin turistiviisumilla ja palaavat viikon-parin päästä työpalkkoineen takaisin.

Muuri estää humanitäärisen maahantulon ja pakottaa pakolaisia käyttämään ihmissalakuljettajien palveluja.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

#70

Onko olemassa joku syy, miksi USA -laiset eivät saisi oman valtionsa rajalle muuria rakentaa? Varsinkin, jos muuri ei mitään mihinkään vaikuta?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #74

Artturi Hård, #74:
"Onko olemassa joku syy, miksi USA -laiset eivät saisi oman valtionsa rajalle muuria rakentaa? Varsinkin, jos muuri ei mitään mihinkään vaikuta?"

Ilman muuta jokainen maa saa rakentaa muureja rajoilleen. Yhdysvaltain valtapuolueet tuntuvat kiistelevän siitä, millainen muuri siihen tulee. Oikeastaan muuria on tavallaan rakennettu vuodesta vuoteen. Nyt vain Trump on ottanut muurin nimiinsä. Ja se demokraatteja harmittaa. Demarien olisi pyrittävä saamaan nimensä mukaan. Miten olisi Obama-Trump-muuri? Jaa mutta se ei varmaan kelpaisi kummallekaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kai Niemeläinen, #70:
"Muuri ei estä ihmissalakuljettajia toimimasta enkä usko sen olennaisesti vähentävän myöskään meksikolaisten halpatyövoiman riistokäyttöä. Suurin osa niistäkin kun tulee laillisesti maahan päivän-parin turistiviisumilla ja palaavat viikon-parin päästä työpalkkoineen takaisin.
Muuri estää humanitäärisen maahantulon ja pakottaa pakolaisia käyttämään ihmissalakuljettajien palveluja."

Kyllä kai rajavalvonnan tehostaminen tehostaa rajavalvontaa? Kaikenlaiset tunnelitkin saadaan kuriin.
Kunnollinen rajavalvonta vie ihmissalakuljettajilta heidän ansaintalogiikkansa.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

"Suurin osa salakuljetuksesta niin huumeiden kuin ihmistenkin osalta kulkee laillisten rajanylityspaikkojen kautta."

Pötyä. Tuollaista väitettä ei USA:sta ole tullut kuin demokraattileiristä. Todellisuudessa ilmoituksen mukaan 90% kiinni saaduista huumeista saadaan laillisilla rajanylityspaikoilla. Kuinka paljon tulee yli muualta ei kukaan
tiedä.

"Muuri estää humanitäärisen maahantulon"

Heh. Humanitaarinen maahantulo siis on tullut tähän asti laittomia teitä?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #106

Olet näemmä eri mieltä kuin Yhdysvaltain DEA? Ovatko ne kaikki siellä demokraatteja?

Tässä heroiinista, josta 90% tulee Meksikosta:

”A small percentage of all heroin seized by CBP along the land border was between Ports of Entry (POEs).”

”Mexican TCOs control the movement of heroin that enters the United States across the SWB, until it reaches its destination in cities all over the United States. The majority of the flow is through POVs entering the United States at legal ports of entry, followed by tractor-trailers, where the heroin is co-mingled with legal goods (see Figure 27).”

Sivu 19.

https://www.dea.gov/sites/default/files/2018-11/DI...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #106

Humanitäärinen maahanmuutto ei ole laitonta maahanmuuttoa. Turvapaikan hakemisen oikeus pitäisi turvata. Mutta virallisille rajanylityspaikoille pääsemiseksi turvapaikanhakijan on käytettävä ihmissalakuljettajien apua. Sen sijaan rajan yli käveleminen on ollut ilmainen tapa päästä Yhdysvaltain viranomaisten pakeille turvapaikkaa hakemaan.

Demokraatit eivät ole liittovaltion viranomaistahon tilastojen tuottajia, vaan tiedon hyväksikäyttäjiä.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Eikös kyseessä ole puuttuvan n. 35 %:n rakentaminen. Muuriahan on jo rakennettu edellisten presidenttien, myös Obaman aikana...

Ja mitä tulee historian jatkumoon, niin pannaanhan termospullonkin korkki kiinni, sitten kun kahvin on kaadettu sisälle. USA:n asukastiheyteen ei kannata vedota: emme me niin irrallaan ole luonnon tarjoamista edellytyksistä. USA:n sisäosissa on menossa eräänlainen dust bowl -toisinto.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Paavo Nevalainen, #31:
"Eikös kyseessä ole puuttuvan n. 35 %:n rakentaminen. Muuriahan on jo rakennettu edellisten presidenttien, myös Obaman aikana...
Ja mitä tulee historian jatkumoon, niin pannaanhan termospullonkin korkki kiinni, sitten kun kahvin on kaadettu sisälle. USA:n asukastiheyteen ei kannata vedota: emme me niin irrallaan ole luonnon tarjoamista edellytyksistä. USA:n sisäosissa on menossa eräänlainen dust bowl -toisinto."

Juuri noin. Kyseessä on jo osittain valmiin muurin täydentäminen. Se on erittäin järkevä projekti.

Käyttäjän HeikkiTunkkari kuva
Heikki Tunkkari

Mikähän siinä sitten oli, että muuria ei toteutettu silloin kun Trumpin puolueella oli molemmat kamarit hallussa ja päätös olisi pitänyt olla helppo. Eivät republikaanitkaan uskoneet muuriin, eivät antaneet sille rahaa.
No, miksi Trumpin julistaa hätätilan vasta nyt eikä kaksi vuotta sitten. Pelkkää politiikkaa, näin saa riidan aikaiseksi, ja vaalikampanjanmkäyntiin.
Trump ei taistele muurista, vaan asemastaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Trump ei taistele muurista, vaan asemastaan."

Minusta tuo vaikuttaa enemmän periaatekysymykseltä, Trump haluaa pitää lupauksensa äänestäjilleen. Suomessa tuo lupausten pitäminen vaikuttaa varmaan kummalliselta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Juu toi on hyvä idea, sinisten tai persujenkin kannattaa julistaa sotatila, jotta kannatus vaan säilyy.

Kannatushan on tärkeämpää kuin järjenkäyttö ja laki.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #35

"Juu toi on hyvä idea, sinisten tai persujenkin kannattaa julistaa sotatila, jotta kannatus vaan säilyy.
Kannatushan on tärkeämpää kuin järjenkäyttö ja laki."

En kirjoita tässä poikkeustiloista enkä muista Trumpin järjettömistä puuhista ylipäätään. Kirjoitan vain siitä, että Yhdysvaltain rajavalvonnan tehostaminen Meksikon suunnalla on tärkeä hanke.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jarmo Makkonen, #33:
"Minusta tuo vaikuttaa enemmän periaatekysymykseltä, Trump haluaa pitää lupauksensa äänestäjilleen. Suomessa tuo lupausten pitäminen vaikuttaa varmaan kummalliselta."

Noin asia on. Muuri tai rajavalvonna tehostaminen on Trumpille vaalilupaus. Mutta se on sattumalta myös hyvä projekti.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Heikki Tunkkari, #32.
"Mikähän siinä sitten oli, että muuria ei toteutettu silloin kun Trumpin puolueella oli molemmat kamarit hallussa ja päätös olisi pitänyt olla helppo. Eivät republikaanitkaan uskoneet muuriin, eivät antaneet sille rahaa.
No, miksi Trumpin julistaa hätätilan vasta nyt eikä kaksi vuotta sitten. Pelkkää politiikkaa, näin saa riidan aikaiseksi, ja vaalikampanjanmkäyntiin.
Trump ei taistele muurista, vaan asemastaan."

Trump taistelee tietenkin myös asemastaan. Mutta rajavalvonnan tehostaminen on kyllä sinänsä tärkeä hanke. Ehkä republikaanien joukossa on niitä, jotka hyötyvät muurin puuttumisesta vaikkapa saadakseen halpaa pimeää työvoimaa rajan takaa Meksikosta.

Käyttäjän HeikkiTunkkari kuva
Heikki Tunkkari

Salaiiittoja, tietysti, ja niitä edustavat siis demokraatit ja republikaanien enemmistö molemmissa kamareissa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #39

Heikki Tunkkari, #39:
"Salaiiittoja, tietysti, ja niitä edustavat siis demokraatit ja republikaanien enemmistö molemmissa kamareissa."

Ilma kuhisee salaliittoteorioita. Mutta se ei vaikuta mitenkään siihen, että Yhdysvaltain etelärajan valvonnan tehostaminen on tärkeä hanke.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen Vastaus kommenttiin #39

Demokraattipuolueen käyttövoimana on viha Trumpia kohtaan. Tämä viha alkaa saada jo irvokkaita piirteitä. Trumpin vaalivoiton tuomasta katkeruudesta ei olla päästy yli, ja alkaa näyttää ettei tulla koskaan pääsemäänkään. Demokraateille ovat laiton maahanmuutto ja huumekauppakin hyväksyttäviä asioita, jos niitä vastaan taistelee henkilö nimeltä Donald Trump.

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Eikö ihmissalakuljetusbisnes olisi saatava kuriin?
- muuri tuskin estää tai edes merkittävästi vähentää ihmissalakuljetusta.
Eikö huumemafioille pitäisi panna rajoja?
- eikö USA:n huumeidenkäyttäjille voisi panna rajoja niin tätäkään ongelmaa ei olisi. Muuri tuskin huumemafioita estää niin kauan kuin on kysyntää.
Eikö paperittomien käyttämistä halpatyövoimana tulisi ehkäistä?
- USA:n kuluttajat tuskin hurraavat kohonneille hinnoille ja etelävaltioiden rakentajat korkeille palkoille.

El Pasossa asuneena on tullut tutuksi aamuvarhainen näky kun meksikkolaiset duunarit seisovat rajalla jonossa, josta amerikkalaiset työnantajat plokkaavat sopivat halvat päivätyöläiset pelloilleen ja rakennuksilleen. Sen lisäksi maiden välinen raja kulkee paikoitellen esim. Rio Granden varrella Big Bendin alueella sellaisissa vuoristo- ja rotkomaisemissa, että on vaikea kuvitella minkäänlaista muuria niille alueille. Eli koko muurin todellinen merkitys on pääosin propagandistinen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Henrik Välimäki, #41:
"El Pasossa asuneena on tullut tutuksi aamuvarhainen näky kun meksikkolaiset duunarit seisovat rajalla jonossa, josta amerikkalaiset työnantajat plokkaavat sopivat halvat päivätyöläiset pelloilleen ja rakennuksilleen. Sen lisäksi maiden välinen raja kulkee paikoitellen esim. Rio Granden varrella Big Bendin alueella sellaisissa vuoristo- ja rotkomaisemissa, että on vaikea kuvitella minkäänlaista muuria niille alueille. Eli koko muurin todellinen merkitys on pääosin propagandistinen."

Eikö muuri muka saisi tuollaista halpatyövoiman plokkausta kuriin? Halpatyövoima nakertaa myös amerikkalaisten palkkoja ja työmahdollisuuksia.
Jos siellä on joki valmiina rajana, muurin rakentaminen tulee halvemmaksi.

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Rio Grande on suurimman osan vuotta lähes kahlaten ylitettävissä. Lajitaksen kohdalla oli ihan tavallista, että meksikkolaiset kävivät veneillään kaupoilla USA:n puolella kummemmitta kahinoitta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #46

Herik Välimäki, #46:
"Rio Grande on suurimman osan vuotta lähes kahlaten ylitettävissä. Lajitaksen kohdalla oli ihan tavallista, että meksikkolaiset kävivät veneillään kaupoilla USA:n puolella kummemmitta kahinoitta."

Mutta joukossa oli varmaan myös rikollisia rajanylittäjiä. Miksi ei olisi ollut, kun rajan ylitys oli niin helppoa?

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki Vastaus kommenttiin #48

Muuta rikollista ei tullut huomatuksi kuin se kuuluisa alkoholisti pukki, jolle itsekin juotin pullollisen olutta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #51

Henrik Välimäki, #51:
"Muuta rikollista ei tullut huomatuksi kuin se kuuluisa alkoholisti pukki, jolle itsekin juotin pullollisen olutta."

Miten voit olla varma, että siinä sivussa ei tapahtunut monenlaista rikollisuutta samaan aikaan, kun nautitte sitä pulloa?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Rakennuttamalla muurin valmiiksi presidentti Trump kunnioittaa ex-presidentti Obaman kesken jäänyttä elämäntyötä USA:n luomisessa paremmaksi ja turvallisemmaksi maaksi kaikille USA:n kansalaisille ihonväriin, uskontoon tai varallisuuteen katsomatta.

Hieno ele nykyiseltä presidentiltä edeltäjälleen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Toivonen, #45:
"Rakennuttamalla muurin valmiiksi presidentti Trump kunnioittaa ex-presidentti Obaman kesken jäänyttä elämäntyötä USA:n luomisessa paremmaksi ja turvallisemmaksi maaksi kaikille USA:n kansalaisille ihonväriin, uskontoon tai varallisuuteen katsomatta.
Hieno ele nykyiseltä presidentiltä edeltäjälleen."

Olen samaa mieltä. Siksi en ymmärräkään, miksi demokraatit eivät myönnä tätä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Siksi en ymmärräkään, miksi demokraatit eivät myönnä tätä"

Tuo muuri ja myös Trump taitaa olla myös demokraateille periaatekysymys.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #66

Jarmo Makkonen, #66:
"Tuo muuri ja myös Trump taitaa olla myös demokraateille periaatekysymys."

Tästä muurista näyttää tosiaankin tulleen puolueiden välinen poliittinen arvovaltakysymys. Asiaperusteet ovat jo kauan sitten lakanneet merkitsemästä.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen Vastaus kommenttiin #68

Uskomatonta mutta totta. Demokraatit viis veisaavat amerikkalaisten turvallisuudesta silloin, kun on mahdollisuus tehdä jäynää Trumpin hankkeelle. Mutta tämä vielä kolahtaa demokraattipuolueen omaan nilkkaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #116

Jouni Suninen #116:
"Uskomatonta mutta totta. Demokraatit viis veisaavat amerikkalaisten turvallisuudesta silloin, kun on mahdollisuus tehdä jäynää Trumpin hankkeelle. Mutta tämä vielä kolahtaa demokraattipuolueen omaan nilkkaan."

Hieman noin minäkin näen tämän tilanteen. Demokraattien ei ole varaa antaa valtakunnan rajojen turvaliisuutta Trumpin "brändiksi".

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Pelkkää tökeröä propagandaa tuokin. Trump ei todellisuudessa voisi vähempää välittää kansalaisten turvallisuudentunteesta. Jos välittäisi, niin Trumpin hallitus pyrkisi parantamaan sosiaaliturvaa ja terveydenhuoltoa, mutta oikeasti se kulkee aivan toiseen suuntaan ja ajaa puhtaasti pelkkää korporaatioiden asiaa. Trumpilla ei ole koskaan muita kuin taloudellisia motiiveja.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #67

Andreas Pyy, #67:
"Pelkkää tökeröä propagandaa tuokin. Trump ei todellisuudessa voisi vähempää välittää kansalaisten turvallisuudentunteesta. Jos välittäisi, niin Trumpin hallitus pyrkisi parantamaan sosiaaliturvaa ja terveydenhuoltoa, mutta oikeasti se kulkee aivan toiseen suuntaan ja ajaa puhtaasti pelkkää korporaatioiden asiaa. Trumpilla ei ole koskaan muita kuin taloudellisia motiiveja."

Olen samaa mieltä siitä, että Trumpin politiikassa hänen omat ja rikkaiden taloudelliset edut ovat määräävässä asemassa. Tässä on kuitenkin kysymys rajavalvonnan tehostamisesta. Se on yhteiskunnallisesti tärkeä asia.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Trump-kulttilaiset palvovat idoliansa niin sokeasti ettei niiden kanssa voi käydä mitää järkikeskusteluja. Mitään niin typerää Trumpin tekemää asiaa ei ole etteivätkö herneaivoiset trumpistit alkaisi sitä puolustamaan. Trumpistien mielestä Trump on kaikessa oikeassa eikä tee koskaan mitään virheitä, ja kaikki uutiset joista he eivät pidä ovat "valeuutisia".

Trump valehtelee ja johtaa harhaan muuriasiassa niin kuin kaikessa muussakin. Koko muurijauhanta on todellisuudssa pelkkää poliittista teatteria jolla Trump yrittää itsetarkoituksellisesti kerätä pisteitä itsellensä ja saada nimensä näkyviin, ja tämän lisäksi viedä huomion pois oikeasti relevanteista asioista, kuten itseensä kohdistuvista tutkimuksista.

Meksiko ei ole uhka Yhdysvalloille, eikä ole mikään muukaan Latinalaisen Amerikan maa, jota Yhdysvallat on ollut terrorisoimassa. Yhdysvallat on uhka Latinalaiselle Amerikalle, jossa se on itse harjoittanut enemmän huumekauppaa ja asekauppaa kuin mikään muu maa ja sekoittanut alueen maiden asioita organisoimillaan massamurhilla ja vallankaappauksilla. Latinotaustaisiin kohdistuva rasistinen vihanlietsonta mitä Trump tukijoineen harrastaa, on osa Trumpin epäinhimillistä projektia, ja sitä voi suoraan verratta natsien lietsomaan juutalaisvihaan.

Yhdysvallat on maailmanhistorian suojelluin ja vartioiduin maa jo nyt. On sulaa hulluutta väittää että jotkut Meksikon rajan ylittäjät olisivat sille jokin uhka. Trumpin hallituksen ylläpitämiä meksikolaislasten kidutus- ja vankileirejä ja lasten erottamista vanhemmista ei voi puolustaa millään verukkeella, ja se on pelkkää epähumaania ja psykopaattista toimintaa, jota on nähty kaikissa niissä autoritaarisissa valtioissa joita Trumpin korruptoitunut hallitus myötäilee.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Andreas Pyy, #65:
"Trump valehtelee ja johtaa harhaan muuriasiassa niin kuin kaikessa muussakin. Koko muurijauhanta on todellisuudssa pelkkää poliittista teatteria jolla Trump yrittää itsetarkoituksellisesti kerätä pisteitä itsellensä ja saada nimensä näkyviin, ja tämän lisäksi viedä huomion pois oikeasti relevanteista asioista, kuten itseensä kohdistuvista tutkimuksista."

Olen jokseenkin samaa mieltä Trumpin poliittisesta linjasta, mutta en käyttäisi sentään vertauksia Saksan natseihin.

Tässä blogissa puhutaan kyllä vain Meksikon muurista eli Yhdysvaltain rajavalvonnan tehostamisesta. Se on hyvä asia, vaikka sitä esittääkin tuo Trump. Tarkoitukseni on kertoa, että jopa Trump voi joskus esittää jotain järkevää. Sitä ei saa tyrmätä vain sen takia, että Trump sitä ehdottaa.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

"Yhdysvallat on maailmanhistorian suojelluin ja vartioiduin maa jo nyt. On sulaa hulluutta väittää että jotkut Meksikon rajan ylittäjät olisivat sille jokin uhka."

Ei taida tilastojen valossa ihan noinkaan olla:
"Illegal drug abuse costs American society $181 billion a year in health care costs, lost workplace productivity, law enforcement, and legal costs." (National Institute on Drug Abuse NIDA)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jouni Suninen, #117:
"Yhdysvallat on maailmanhistorian suojelluin ja vartioiduin maa jo nyt. On sulaa hulluutta väittää että jotkut Meksikon rajan ylittäjät olisivat sille jokin uhka."
Ei taida tilastojen valossa ihan noinkaan olla:"

Saman tilannekuvan olen saanut minäkin.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Jotenkin paradoksaalista, ne samat voimat, jotka arvostelevat Trumpin muurisuunnitelmat voisivat käyttää energiansa siihen, että suomen ja venäjän välinen rajavalvonta lopetettaan.

Tuossa taannoin nähtiin, kun Venäjältä laskettiin muuttaman tuhat pakolaista rajan yli, täällä nämä Trumpin muurin itkevät, pyysivät Putin please help us.

Jos Venäjä sijaan rajan takana olisi Meksikon kaltainen valtio, joka laske alueensa läpi kaikki jotka haluavat, olisi itärajalla hyvin nopeasti muurin lisäksi viiden kilometrin leveä miinakenttä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tässä Tom Russellin kannanotto muurikeskusteluun 12 vuoden takaa. Kaveri käy Suomessakin keikoilla.

https://www.youtube.com/watch?v=LZkAoosVLkA

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jouni Smellman, #80:
"Tässä Tom Russellin kannanotto muurikeskusteluun 12 vuoden takaa. Kaveri käy Suomessakin keikoilla.
https://www.youtube.com/watch?v=LZkAoosVLkA "

Kyllä rajavalvonnan tärkeyttä pitää voida kannattaa ilman että leimautuu heti Trumpin kannattajaksi. Emme voi sallia sitä, että Trump kaappaa rajavalvonnan omaksi "brändikseen". Meidän on voitava taistella tässäkin sanan- ja keskustelunvapauden eli länsimaisen demokratian puolesta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jouni Snellman, #80.
"Tässä Tom Russellin kannanotto muurikeskusteluun 12 vuoden takaa. Kaveri käy Suomessakin keikoilla.

https://www.youtube.com/watch?v=LZkAoosVLkA "

Mainiota! Nämä eivät ole vain tämän päivän puheenaiheita.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Trump on hakenut ja rakentanut kannatuksensa vanhentuneen teollisuuden ruostealueilta, punaniskojen raamattu-ja kiväärivyöhykkeiltä, teekutsuilta ja rukousaamiaislta jne.
Suuruudenhulluudessaan kuvittelee, että niin suurta maata voi johtaa ja päätöksiä sanella itsekkäästi ja omapäisesti kuin omia miljardibisneksiään?!
Vaatii esikunnaltaan täyttä lojaaliutta ja sitoutumista OMIEN kantojensa ja päätöstensä taakse, olivatpa ne kuinka lain-ja järjenvastaisia tahansa.

Vainoharhaisuudessaan kuvittelee että kaikki "ulkovallat" ja maailmanjärjestöt yrittävät vain hyötyä ja rahastaa Amerikkaa ja on valmis katkomaan kauppa-ja muut sopimukset ja haluaa ITSE neuvotella paremmat diilit ja sopimukset.

Demokraateilta oli hyvä veto ja vitsi tarjota yhtä dollaria VIIDEN MILJARDIN sijasta Meksikon "muuriin" ja joustaa lopulta järkevään, 1,5 miljardiin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Seppo Pajunen, #82:
"Demokraateilta oli hyvä veto ja vitsi tarjota yhtä dollaria VIIDEN MILJARDIN sijasta Meksikon "muuriin" ja joustaa lopulta järkevään, 1,5 miljardiin."

Tämä kompromissiehdotus on osoitus siitä, että demokraatitkin pitävät kunnon rajavalvontaa tärkeänä. Kyllä rajavalvonnan tärkeyttä pitää voida kannattaa ilman että leimautuu heti Trumpin kannattajaksi. Emme voi sallia sitä, että Trump kaappaa rajavalvonnan omaksi "brändikseen".

Meidän on voitava taistella tässäkin sanan- ja keskustelunvapauden eli länsimaisen demokratian puolesta

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Mutta eihän se 1,5 miljardin dollarin kompromissi ja kädenojennskaan kelvannut luupäiselle Trumpille, vaan hän aikoo julistaa "kansallisen hätätilan", saadakseen mitä on halunnut?

Kuvaavaa on, että osa republikaaneistakin pitää jo Trumppia itseään
"KANSALLISENA HÄTÄTILANA."

Ja lisäys siitä "vaalilupaustensa täyttämisestä:"

- Trumpahan "lupasi" vaalikampanjassaan, että "muuri" rakennetaan ja meksikolaisten rahoilla...?! Nyttemmin jo amerikkalaisten kannattajien ja veronmaksajien rahoilla?

Sen jälkeen kaikki amerikkalaiset eivät saaneet luupäisen Trumpin "muurimiljardien"
takia viikkokausiin edes palkkojaan ja demkraatit senkin takia tarjosivat 1,5 miljardin "sopua", mikä sekään ei näytä luupäälle kelpaavan..?!

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen Vastaus kommenttiin #87

Meksiko tulee aikanaan maksamaan valmiin muurin menettämillään huumetuloilla. Siis epäsuora maksusuoritus.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #118
Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Tuntuu hiukan, että Timo Uotila, iskit napakasti hyvään "provo-aiheeseen" lupsakan ehdottomalla asenteella ja kommentteja on kertynyt. Noh, sinällään pohjimmiltaan vakavasti otettava aihe, jonka vesittää muuriprojektin alullepanijan ailahteleva persoonallisuus.

Suuruudenhullussa muurihankeessa on yksi paha vika; se ei ole kyllin suuruudenhulu eikä näin täsmään projektin käynnistäjän persoonallisuuden kanssa edes muistomerkkinä.

Jos 3000 metriä pitkän muurin rakentaa, se on tehtävä kiinalaisella asenteella. Niin että tuhansien vuosien päästä turistit kansoittavat muurin ja kulkevat sen päällä, ja että muuri näkyy vähintäänkin Kuuhun saakka.
Kun huomioimme muuriprojektin käynnistäneen henkilän luonteenlaadun, Meksiko-USA-rajamuurin olisi syytä näkyä vähintäänkin Marsiin saakka.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

3000 metriä ei riitä. Estettä tarvitaan 3000 km.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Harri Rautiainen, #88:
"3000 metriä ei riitä. Estettä tarvitaan 3000 km."

Noin on. Onneksi aitaa ja muuriakin on valmiina jonkin verran. Mutta suuri osa puuttuu.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Matti Jussi Korhonen, #86:
"Kun huomioimme muuriprojektin käynnistäneen henkilän luonteenlaadun, Meksiko-USA-rajamuurin olisi syytä näkyä vähintäänkin Marsiin saakka."

On todella pirullista, jos annamme Yhdysvaltain rajavalvonnan tehostamisen valua Trumpin suuruudenhulluksi "brändiksi". Olisi hyvä, jos kunnon rajavartioinnin keinoksi löytyisi jokin modernimpi menetelmä kuin kiinalaismallinen muuri.

Yksi asia on ilmiselvä: Yhdysvallat tarvitsee parempaa rajavalvontaa.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Meillä Soini ja sota-Jussi edustavat truppilaisuutta "perustuslakitalebaneineen" ja sadan hävittäjän vaatimuksillaan.Soini lisäksi lukuisissa plokeissaan.

Trumpin kannatus on kuitenkin sentään 40%:n luokkaa, mutta Soinin, Terhon ja sota-Jussin sinisten lähinnä +-0

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Seppo Pajunen, #94:
"Meillä Soini ja sota-Jussi edustavat truppilaisuutta "perustuslakitalebaneineen" ja sadan hävittäjän vaatimuksillaan.Soini lisäksi lukuisissa plokeissaan."

Trumpia ja Sinisiä ei voi suorastaan pitää toistensa peilikuvina, vaikka yhteisiä piirteitä löytyykin. Suomen ja USA:n poliittinen kulttuuri eroavat toisistaan kuin yö ja päivä. Amerikkalaiset demokraatit ja republikaanit eivät voi istua edes samaan päivällispöytään. Meillä persut istuivat hallituksessa "normaalien" puolueiden kanssa niin kuin ei mitään.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

En tietenkään tiedä millä kaikilla keinoilla ja asioilla Sipilä ja Orpo "sitouttivat" loikkari-siniset hallituksensa linjaan-ja taakse, mutta odotan koko ajan hallituksen sinisten "trumppi-ja soinimaista" loppunäytöstä, sillä eihän heillä ole oman itsensä kannalta,"puolueesta" puhumattakaan enää mitään menetettävää...?!
Suomen ainoa raamattuvyöhykkeen republikaani Soini on jo mm. ilmastonmuutoksentorjunnassa, hallituskuppaneista poiketen omilla linjoillaan...ja lisää hallituskumppaneillekin on varmaan on varmaan sinisten taholta tulossa...trumppilaiseen tyyliin...?!

- Eli kuten kunnanpamppu "siltainsööri Jaatisesta" kertoneessa, uusinnan arvoisessa elokuvassa, että: "Rullalle vaan rullalle,-kle !"

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #101

Seppo Pajunen, #101:
"En tietenkään tiedä millä kaikilla keinoilla ja asioilla Sipilä ja Orpo "sitouttivat" loikkari-siniset hallituksensa linjaan-ja taakse, mutta odotan koko ajan hallituksen sinisten "trumppi-ja soinimaista" loppunäytöstä, sillä eihän heillä ole oman itsensä kannalta,"puolueesta" puhumattakaan enää mitään menetettävää...?!"

Odottelen tosiaan minäkin, millaiseen loppunäytökseen tämä Suomen lievästi sanottuna omituinen SSS-SOS-SOT-hallitustarina päätyy. Näin omituista hallituspohjaa ei tosiaan länsimaisissa demokratioissa juuri tapaa. Ei myöskään USA:ssa, sillä siellä demokraatit ja republikaanit eivät missään tapauksessa suostu istumaan samassa pöydässä - saati hallituksessa.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Joo, 3000 km maahanjuoksuestehän se tosiaan olisi (((
---
Kyllä se kuule Timo taitaa olla niin, että tuo rajamuuri jää toteutumatta. Onko syynä se, että se on leimautunut esittäjänsä "harhaksi" jo alkujaan? Tuohon en uskalla ottaa kantaa jo puuttellisen tilannekuvan ja -ymmärryksen vuoksi. Luulen, että on olemassa muitakin perusteltuja syitä, miksi muuria ei rakenneta.

Siinä, Timo, olet varmasti oikeassa, että USA kaipaa parempaa rajavalvontaa jo Meksikon pirullisen huumetilanteen vuoksi. Mutta konstit ovat monet sanoi jo mummokin - ne monet uudet konstit vain on haluttava löytää ja ottaa käyttöön.

Ihan yksityisajatteluna täällä "Ison Lammikon" tällä puolen oletan, että muuri ei ratkaisisi esittämiäsi ongelmia; laittomalle maahanmuutolle sillä olisi ehkä vaikutuksia, mutta valvonnan tehostaminen muilla keinon esim. uudella tekniikalla, lienee mahdollista. Huumeiden osalta se olisi kuin "avioliitto" uudelle suhteelle -pelkkä hidaste. Huumeet ovat kuin vesi: kun yksi reikä tukitaan - se löytää aina uuden reiän.

Joku näillä palstoilla esiintyvä voisi ehdottaa ratkaisuna huumeiden kriminalisoinnin lopettamista. En ota tuonhon kantaa, koska asia ei ole alaani.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Matti Jussi Korhonen, #96:
"Siinä, Timo, olet varmasti oikeassa, että USA kaipaa parempaa rajavalvontaa jo Meksikon pirullisen huumetilanteen vuoksi. Mutta konstit ovat monet sanoi jo mummokin - ne monet uudet konstit vain on haluttava löytää ja ottaa käyttöön."

Keinoja on varmaan muitaki kuin tuo tuhottoman kallis muuri. Tekniikka kehittyy. Pian varmaan löytyy keino, jolla jokaista kansalaista voidaan valvoa joka hetki. Ennen tuota pelottavaa aikakautta meidän olisi keksittävä jokin hiukan halvempi väliaikaisratkaisu.

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen

"YHDYSVALTAIN YLI 3 000 kilometriä pitkän etelärajan takana on hirvittävää ja veristä mafiasisällissotaa käyvä Meksiko. Tuossa sodassa on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä. Trump on halunnut lopettaa huumeiden salakuljtuksen Meksikosta. Mitä pahaa siinä on?"

Yhdysvallat on itse aiheuttanut tuon verisen huumesodan Nixonin ja YK:n tuella, nyt oman maan huonoksi todettua politiikkaa voi käyttää perusteena miljardien muurihankkeelle jolla suljetaan oman politiikan uhrit ulkopuolelle ja jolla tuskin on juuri vaikutusta kys. ongelmaan. Jos tuohon veriseen sotaan haluaisi oikeasti puuttua niin Trump lopettaisi kalliin ja turhan huumesodan ensimmäisenä. Mutta kyse ei ole oikeasti huumeongelmasta, vaan vääränlaisista ihmisistä, joita USA on huumepolitiikallaan koittanut kontrolloida jo kauan ennen huumesotaa.

Onko kukaan ollut kiinnostunut siitä että mitä tuolla rajamuurilla saadaan aikaan ja millä perusteella? Onko esittää arviota sille, montako raiskaajaa tai huumediileriä jää muurin toiselle puolelle? Jos minun verorahojani oltaisiin käyttämässä miljardeja vastaavaan hankkeeseen, minua ainakin kiinnostaisi tietää mitkä sen vaikutukset ovat. Millä aikavälillä USA on tienannut muurin rakennuskustannukset takaisin? Näistä ei tunnuta olevan kiinnostuneita, muuriöyhötys on tärkeämpää.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ap Hilunen, #104:
"Onko kukaan ollut kiinnostunut siitä että mitä tuolla rajamuurilla saadaan aikaan ja millä perusteella? Onko esittää arviota sille, montako raiskaajaa tai huumediileriä jää muurin toiselle puolelle?"

Yhdysvaltain ja Meksikon välillä on niin suuri elintaso- ja kulttsuuriraja, että tiukkaa rajavalvontaa tarvitaan. Muuten miljoonat ja miljoonat vyöryvät rajan yli Yhdysvaltoihin. EU:lla on myös vastaavasta tilanteesta tuoreita kokemuksia.

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen

Siis nyt onkin kyse elintasosta ja kulttuurista eikä laittomista huumeista ja raiskaajista?

Jos elintaso- ja kulttuurierot vaativat tiukkaa rajavalvontaa, voidaan varmaan asettaa myös tarkemmat elintaso- ja kulttuurirajat? Jos vaikka Helsinkiin ei saisi alle 30 000 euron vuosituloja astua ollenkaan tai Esplanadilla kävellä ilman että on paljasjalkainen helsinkiläinen ja vuositulot myös asuinaluetta vastaavat. Kyllähän nuo elintaso- ja kulttuurierot ovat varsin suuria eri mittakaavoilla. Lisäksi maaseudun porukan vyörymisestä kaupunkeihin on tuoreita kokemuksia.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #109

Ap Hiltunen, #109:
"Siis nyt onkin kyse elintasosta ja kulttuurista eikä laittomista huumeista ja raiskaajista?"

Parempaa rajavalvontaa tarvitaan monesta erilaisesta syystä. Tässä on kolme peruskysymystä:
Eikö ihmissalakuljetusbisnes olisi saatava kuriin?
Eikö huumemafioille pitäisi panna rajoja?
Eikö paperittomien käyttämistä halpatyövoimana tulisi ehkäistä?

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen Vastaus kommenttiin #113

'Eikö ihmissalakuljetusbisnes olisi saatava kuriin?'
Kyllä, muuri on seurausten kuriin laittamista eikä ongelmien juurisyihin puuttumista. Kuinka monta uhria on vähemmän muurin ansiosta?

'Eikö huumemafioille pitäisi panna rajoja?'
Parhaiten noista mafioista päästään eroon huumepolitiikan muutoksella. USAn politiikka on tehnyt huumebisneksestä erittäin kannattavaa ja köyhille se voi olla ainoa mahdollinen 'uravalinta'. Kannabiksen laillistaminen on tehokas tapa ottaa markkinat pois rikollisilta samoin kuin kieltolaki oli erittäin kannattavaa mafialle jenkeissä. Taas muuri vähentää oletetusti seurauksia, ei ongelman juurisyitä. Jos muuri todistetusti toimisi, laittomasti maahantuotujen huumeiden määrä olisi laskenut sitä mukaan kun rajavalvonta on parantunut. Taitaa huumekuljetukset olla vain lisääntyneet muurista riippumatta.

'Eikö paperittomien käyttämistä halpatyövoimana tulisi ehkäistä?'
No jos se halpatyövoima on ongelma niin eikö se ratkeaisi yleinen minimipalkkataso säätämällä, juttu jota konservatiivit ja libertaarit vastustavat kovasti? Muurihan estäisi vain yhdestä suunnasta tulevien käytön halpatyövoimana, ei poistaisi halpatyövoiman ongelmaa. Lisäksi eikö se auttaisi kuromaan tuota kulttuurista ja elintasosta johtuvaa kuilua kun meksikolaiset käyvät töissä rajan toisella puolella? Hyväksikäyttö on tietysti väärin, mutta meillekin joudutaan tuomaan Aasiasta ihmisiä marjoja poimimaan. Millähän muurilla tuo saataisiin loppumaan?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #115

Ap Hiltunen, #115:
'Eikö ihmissalakuljetusbisnes olisi saatava kuriin?'
"Kyllä, muuri on seurausten kuriin laittamista eikä ongelmien juurisyihin puuttumista. Kuinka monta uhria on vähemmän muurin ansiosta?"

Juurisyiden korjaaminen vie vuosia ja vuosikymmeniä. Tuona aikana ihmissalakuljetusbisneksen ei voi antaa jatkua.

Kyllä kunnon rajavalvonta on tehokkampia keinoja huumemafioiden nujertamiseksi.

Halpatyövoiman väärinkäyttö on jo sinänsä laitonta ja moraalitonta. Paperittomien käyttö myös heikentää kotimaisten ay-jäsenten työ- ja palkkamahdollisuuksia.

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen Vastaus kommenttiin #120

'Juurisyiden korjaaminen vie vuosia ja vuosikymmeniä. Tuona aikana ihmissalakuljetusbisneksen ei voi antaa jatkua.'
Niin vie, mutta ilmeisesti niitä ei ole tarkoituskaan poistaa, laitetaan vain uutta laastaria aika ajoin pitämään tilanne hallussa edes väliaikaisesti.

'Kyllä kunnon rajavalvonta on tehokkampia keinoja huumemafioiden nujertamiseksi.'
Juu niin varmasti olisi jos sillä jotain merkittävää saataisiin aikaan, eli ei. Kuinka monta huumemafiaa oli ennen huumesodan alkua ja montako on ehditty nujertaa, montako uutta on syntynyt tuona aikana? Mitä hyvää on saatu aikaan tuhannella miljardilla dollarilla jotka USA on tuohon taisteluun upottanut?

'Halpatyövoiman väärinkäyttö on jo sinänsä laitonta ja moraalitonta. Paperittomien käyttö myös heikentää kotimaisten ay-jäsenten työ- ja palkkamahdollisuuksia.'
Eli kannatat rajamuuria myös Suomeen thaimaalaisia marjanpoimijoita varten?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #125

Ap Hiltunen, #125:
"Niin vie, mutta ilmeisesti niitä ei ole tarkoituskaan poistaa, laitetaan vain uutta laastaria aika ajoin pitämään tilanne hallussa edes väliaikaisesti."

Tietenkin juurisyiden poistaminen on ensiarvoista. Mutta ensin tarvitaan laastaria, jotta veri ei valuisi kuiviin.

Kyllä rajavalvontaa tarvitaan huumemefioiden torjumiseksi. Eihän muita keinoja edes oikein ole olemassa.

Ei tarvita rajamuureja marjanpoimijoille. Mutta heidän työehdoistaan on saatava sitovat sopimukset, joiden noudattamista valvotaan oikeasti.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Okei jos muuri vaikka rakennettaisiin, vielä on Meksikonlahti ja tyyni valtameri. Huumeita ja laitonta maahanmuuttoa aletaan varmasti hoitamaan meritse. Kuinkas muuri saadaan merelle?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Markku Likitalo, #108:
"Okei jos muuri vaikka rakennettaisiin, vielä on Meksikonlahti ja tyyni valtameri. Huumeita ja laitonta maahanmuuttoa aletaan varmasti hoitamaan meritse. Kuinkas muuri saadaan merelle?"

Muuri tosiaankin ratkaisee vain maarajan ongelmat. EU:lla ja Australialla on kokemusta siitä, miten ihmissalakuljetusbisnestä vastaan voi taistella merellä.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

muuri:jotkut ulkona,jotkut sisällä,ketä on ne joille ei avata,,tai jotka ei avaa,ja silti asuvat muurien sisällä,,!

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Merellä huumeiden kuljetuksen torjunta on helpompaa kuin maalla. Aavat vesilakeudet mahdollistavat lähes rajattoman tutkan käytön. Huumekuriirit eivät pääse etenemään jalan, huomaamattomasti maastoa ja salaisia reittejä hyväksi käyttäen. Merellä jonkinlainen paatti on aina oltava alla. Sellaiset on helppo pysäyttää ja tarkastaa.

Voi tietysti olla että sukellusveneitäkin käytetään salakuljetukseen. Sukellusveneitä vain ei ole kovinkaan helppo hankkia suuria määriä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jouni Suninen, #121:
"Merellä huumeiden kuljetuksen torjunta on helpompaa kuin maalla. Aavat vesilakeudet mahdollistavat lähes rajattoman tutkan käytön. Huumekuriirit eivät pääse etenemään jalan,..."

Meriä voi siis valvoa tehokkaammin. Siksi onkin tärkeää ensin sulkea maaväylät aidoilla ja muureilla.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kartelleita ei rahat lopu, joten he saavat sukelusveneitä helposti hankittua. Huumesalakuljetukset olisi hyvin helppoa estää. Siihen on hyvä keino olemassa. Laillistaminen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Todella kauhea "kansallinen hätätila" näyttää olevan päällä:

https://twitter.com/jiveDurkey/status/109678013361...

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Ja mister-kansallinen hätätila golf-klubillaan...

Amerikkalaisen draaman kaari odottaa loppuhuipennusta, jollaiseen ei "pystynyt" aikanaan edes lännenfilmien kakkosluokan näyttelijä, eikä Bush-nuorepikaan, vaikka jälkimmäinen monenlaiseen yltikin.

Lisäys 18.2

- Ykkösen Aamuteeveessä oli hyvää pohdiskelua ja Trump-päivitystä jossa kerrottiin mm. että maailmalla monet pitävät jo Trumpin johtamaa Amerikkaa suurempana maailman uhkana kuin Kiinaa ja Venäjää, eli alkaa olla arvaamaton ja vaarallinenkin "maailmanpoliisi...?"

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Seppo Pajunen, #132:
"- Ykkösen Aamuteeveessä oli hyvää pohdiskelua ja Trump-päivitystä jossa kerrottiin mm. että maailmalla monet pitävät jo Trumpin johtamaa Amerikkaa suurempana maailman uhkana kuin Kiinaa ja Venäjää, eli alkaa olla arvaamaton ja vaarallinenkin "maailmanpoliisi...?"

Toisaalta Trumpin Eurooppa-kammon voi myös ymmärtää vastareaktiona siihen, että Euroopassa nähdään hänet vain pähkähulluna päsmärinä. Jopa Trumpin terveet suunnitelmat niin kuin Meksikon-rajan valvonnan tehostaminen nähdään pelkkänä hulluutena.

Ylen Ykkösaamu -radiolähetyksessä oli raportti Meksikosta, jossa kerrottiin, miten murhien määrä kasvaa vuosi vuodelta ja nousee kymmeniin tuhansiin. Haastateltava oli äiti, joka kuljettaa joka päivä lapsensa autolla kouluun. Kun auton oven avaa, on oltava tarkkana, ettei joku sieppaa lasta. On täysin ymmärrettävää, että rajavalvontaa tuollaista valtiota vastaan on tehostettava.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset