TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Suomi ja Viro kaksi mansikkaa – Unkari muu maa mustikka

SUOMALAISTEN KIELISUKULAISET virolaiset ja unkarilaiset ovat olleet viime aikoina runsaasti esillä mediassa.

   Kerrotaan, että Suomi on pätevien vertailujen perusteella ilman muuta maailman 20 oikean demokratian joukossa. Viro on lähellä tuota ryhmää sijalla 23. Unkari on kaukana kärjestä.

   Ja kuitenkin Viro oli vuoteen 1991 neuvostotasavalta, Unkari sentään periaatteessa itsenäinen valtio, vaikka olikin neuvostoaikoina Varsovan liiton jäsen. Viro on siis noussut kohisten kohti oikeita demokratioita.

   Unkari on sen sijaan pyrkinyt jopa ottamaan mallia itäisistä diktatuurimaista. On vieläpä kerrottu, että Unkari pyrkisi jakamaan Ukrainaa Putinin Venäjän kanssa. Viro on taas lähestynyt demokratian maailmanvaliovaltioita Pohjoismaita.

   Vaalien jälkeen virolaiset saavat ilmeisesti naispääministerin. Naispresidentti heillä jo on. Tämä on modernia demokratiaa jos mikä. On jopa kerrottu, että virolaiset haluaisivat vaihtaa lippunsa ristilippuun päästäkseen osaksi pohjoismaista ”brändiä”. Onhan Virollakin ollut aikoinaan kunnia  kuulua Suomen tavalla Ruotsin suurvaltaan.

 

UNKARILAISET TAAS taas muistelevat mielellään olleensa ennen ensimmäistä maailmansotaa nimeltä mainittu puolisko Itävalta-Unkarin mahtivaltiota, joka taisteli Saksan rinnalla. Unkari on nykyään jäsenenä EU:ssa ja Natossa, mutta vierastaa länsieurooppalaisia demokratian ideoita.

   Pakolaisten vastaanottamista Unkari ei hyväksy alkuunkaan. Sen ymmärtää jo siltä pohjalta, että Unkari ei ole muutamassa vuosisadassakaan onnistunut kotouttamaan edes maansa romaniväestöä.

   Virokaan ei ole innostunut maahantulijoista. Heillä on kotouttamisen päänsärkynä suuri venäjänkielinen väestö.

   Tallinnassa ja muualla Virossa suomalaiset ja virolaiset tuntevat yhä suurempaa yhteenkuuluvuutta ja sympatiaa. Unkarilaiset taas eivät nykyään varmaankaan mielellään kuule olevansa kielisukulaisia suomalaisten ja virolaisten ”vihervasemmistolaisten” kanssa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Unkarissa demokratia toimii, ovat jo kolme kertaa äänestäneet valtaan puolueen joka tekee kansalaisille mieluista politiikkaa. Koskahan Suomessa hallitus äänestetään jatkoon koska toimivat kansalaisten eduksi?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jarmo Makkonen, #1:
"Unkarissa demokratia toimii, ovat jo kolme kertaa äänestäneet valtaan puolueen joka tekee kansalaisille mieluista politiikkaa. Koskahan Suomessa hallitus äänestetään jatkoon koska toimivat kansalaisten eduksi?"

Demokratian oleellisia osia ovat myös sananvapaus ja vapaa lehdistö sekä riippumaton oikeuslaitos. Ihmisten on uskallettava olla eri mieltä kuin hallitus. Meillä on tulossa vaalit, joissa hallitukselle tulee sataprosenttisenttisen varmasti kenkää.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Demokratian oleellisia osia ovat myös sananvapaus ja vapaa lehdistö sekä riippumaton oikeuslaitos."

Miten on Virossa? Kommunistinen puolue on kielletty, jopa lentolehtisten painaminen on estetty oikeustoimin ja sähköpostit ovat erikoistarkkailussa.

Unkarissa kommunistit saavat toimia, tosin vain Työväenpuolueen nimellä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #8

Rauno Lintunen, #8:
"Miten on Virossa? Kommunistinen puolue on kielletty, jopa lentolehtisten painaminen on estetty oikeustoimin ja sähköpostit ovat erikoistarkkailussa.
Unkarissa kommunistit saavat toimia, tosin vain Työväenpuolueen nimellä."

Tuossa suhteessa Viro ei ilmeisesti ole sataprosenttinen demokratia. Viron ongelmana on suuri venäläisvähemmistö, jonka ongelmallisuuteen ei ole vielä löydetty kunnollista ratkaisua.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Suomen ja unkarin kieli evät ole kielisukulaisia, tämä käsitys on korjattu jo vuosikymmeniä sitten.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pertti Väänänen, #4:
"Oho! Kerro toki lisää!"

Kyllä minunkin tietojeni mukaan suomi ja unkari ovat sukulaiskieliä, kaukaisia mutta kuitenkin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kauko Aalto, #2:
"Suomen ja unkarin kieli evät ole kielisukulaisia, tämä käsitys on korjattu jo vuosikymmeniä sitten."

Tästä minulla on toisenlaista tietoa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Unkarilaiset ovat ainoastaan kielisukulaisia itämerensuomalaisten kanssa. Osa unkarilaisista ei taida hyväksyä meitä edes kielisukulaisikseen. Heidän mielestään unkarin kieli on enemmänkin turkkilainen.

Historia on muokannut unkarilaisten kulttuurin ja ajattelun toisenlaiseksi, vaikka Unkari kuuluu kiinteästi vanhanlänsieurooppalaisen kulttuurin piiriin valtiollisen ja kirkollisen historiansa tähden.

Nykyiseen punavihreään postmoderniin länsieurooppalaisuuteen kaikilla meillä on oikeus muodostaa oma kantansa.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Turkkilaisethan pitivät meitä jopa heimoveljinään, kun olivat lukeneet kirjaa valkoliljojen maasta, jota käytettiin jopa opetustarkoituksessa upseerikoulutuksessa. Unkarin ja suomenkielellä on hyvin etäinen yhteys, mutta kielisukulaisia ne eivät ole.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Unkarin ja suomenkielellä on hyvin etäinen yhteys, mutta kielisukulaisia ne eivät ole."

Eikö tämä päde suomalaisugrilaisiin ja turkkilaisiin kieliin?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #6

Pertti Väänänen, #6:
"Unkarin ja suomenkielellä on hyvin etäinen yhteys, mutta kielisukulaisia ne eivät ole."
Eikö tämä päde suomalaisugrilaisiin ja turkkilaisiin kieliin?"

Unkarin kielessä on paljon turkkilaisia lainasanoja turkkilaisvallan ajoilta. Mutta lainasanat ovat eri asia kuin kielisukulaisuus. Suomen kielessä on runsain mitoin lainasanoja ruotsin kielestä. Mutta se ei tee suomesta ja ruotsista kielisukulaisia.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kauko Aalto, #5:
"Turkkilaisethan pitivät meitä jopa heimoveljinään, kun olivat lukeneet kirjaa valkoliljojen maasta, jota käytettiin jopa opetustarkoituksessa upseerikoulutuksessa. Unkarin ja suomenkielellä on hyvin etäinen yhteys, mutta kielisukulaisia ne eivät ole."

Tuon turkkilaisten luulon tiedän. Unkarin ja suomen kielillä on "etäinen yhteys" ja tuo yhteys juuri onkin se kielisukulaisuus.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pertti Väänänen, #3:
"Historia on muokannut unkarilaisten kulttuurin ja ajattelun toisenlaiseksi, vaikka Unkari kuuluu kiinteästi vanhanlänsieurooppalaisen kulttuurin piiriin valtiollisen ja kirkollisen historiansa tähden.
Nykyiseen punavihreään postmoderniin länsieurooppalaisuuteen kaikilla meillä on oikeus muodostaa oma kantansa."

Unkarilaiset ovat kielisukulaisia, tosin kaukaisia. Ovathan ruotsalaiset ja venäläisetkin kielisukulaisia, tosin kaukaisia.

Kulttuurisesti unkarilaiset ovat keskieurooppalaisia.

Postmoderniin länsieurooppalaisuuteen meillä on lupa muodostaa kantamme. Totta kai. Toivottavasti unkarilaisilla olisi sama lupa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset