TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Äänestäjille kuluttajansuojaa – ei enää ”sekametelisoppahallituksia”, kiitos!

# Suomessa on ollut voimassa jo vuosikymmeniä omituinen ja parlamentaarisille demokratioille vieras ”sekametelisoppahallituskulttuuri”. Se selvästikin harmittaa äänestäjiä, joten äänestysprosentti jää alhaisemmaksi kuin oikeissa demokratioissa, joissa puolueet jo ennen vaaleja kertovat äänestäjille, minkä muiden puolueiden kanssa ne ovat aikeissa muodostaa hallituksen. Tuollaista kuluttajansuojaa äänestäjät aivan ymmärrettävästi kaipaavat. Muuten he jäävät vaalipäivänä kotiin.

   Äänestäjiä raivostuttaa, kun he huomaavat vaalien jälkeen, että vaalituloksella ei ole mitään merkitystä, kun hallituksen kokoonpano ratkaistaan vasta vaalien jälkeen Säätytalon puolueneuvotteluissa ”pitkien puukkojen öinä”.

   Suomen vaalituloksia tarkastelemalla huomaa helposti, että hallitusneuvottelujen käsirysyt voittaneet hallituspuolueet ovat melkein järjestään kokeneet kovanlaisia tappioita seuraavissa vaaleissa.

 

# Tilannetta kärjistää vielä se, että Mauno Koiviston presidenttikaudesta lähtien hallitukset ovat istuneet melkein poikkeuksetta koko nelivuosikauden. Edes halliuksen kakkospuolueen hajoaminen kesken vaalikautta ei ole aiheuttanut mitään seurauksia ministerinpostien jakelussa. Tästä karmeana esimerkkinä on juuri matkansa päättänyt Juha Sipilän (Kesk.) hallitus.

   Aikaisemmin Urho Kekkosen presidenttikaudella eduskunta saatettiin hajottaa yllättäen ja pienestäkin syystä. Se tuotti epävarmuutta. Nyt hallituksia ei voi kaataa edes presidentti, vaikka olisi miten pätevät syyt. On hypätty ojasta allikkoon.

   Nykytilanne tuottaa melkein poikkeuksetta tuntuvia vaalitappioita puolueille, jotka ovat istuneet ”sekametelisoppahallituksen” keskeisillä paikoilla neljä vuotta, vaikka ministeristön toimintaedellytykset olisivat kadonneet jo ensimmäisenä vuonna.

 

# Kataisen-Stubbin varsinainen ”sekametelisoppahallitus” istui 2011-2015. Kansa kyllästyi nopeasti tuollaiseen menoon. Hyödyn nappasi v. 2015 ”uudenlainen keskustalainen” pääministeri Juha Sipilä.

   Kansa tuskastui kuitenkin pian tuonkin omituisen ”persuporvarihallituksen” menoon. Perussuomalaisten kaltaista puoluetta ei lännessä yleensä ole pidetty hallituskelpoisena. Yhteisestä hallituksesta sen kanssa ei äänestäjillä vaaleissa ollut mitään tietoa. Demarit saivat uuden mahdollisuuden.  

   Tällaiseen sekasortoiseen poliittiseen ”kulttuuriin” kansa on perin juurin kyllästynyt. Tarvittaisiin äänestäjille kuluttajansuojaa eli tieto, mitkä puolueet ovat valmiita keskenään yhteistyöhön. Meillä ei ole enää varaa yhteenkään ”sekametelisoppahallitukseen”.

   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ehkä tämä on pääministeri Sipilältä ovelaa vaalitaktiikkaa. Nyt hän pääsee "oppositiosta" käsin arvostelemaan pölkkypäistä "persuporvarihallitusta", joka ei suostunut eroamaan, vaikka Perussuomalaiset hajosivat ja vain Siniset jäivät "hillopurkille".

Eniten minua yhä edelleen hämmästyttää, miksi Kokoomus on suostunut noin kiltisti istumaan tässä lievästi sanottuna omituisessa hallituskokoonpanossa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Eniten ihmetyttää, että suoralla kansanvaalilla valittu presidentti on "rampa ankka" eikä voi sanoa valtakuntaa järisyttävästä tilanteesta mitään. Onkohan Suomen perustuslakeihin ja pykäliin pesiytynyt pahanlainen valuvika?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset