TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Kellonviisarien siirtely lopetettava – EU:lle yhteinen aika

# Sunnuntai maaliskuun 31. päivä on vain 23-tuntinen. Menetämme siis yhden viikonlopputunnin – vähän niin kuin tiukkaa ja heikosti palkattua työtä tekevät naisalat hiljattain lomarahansa Suomen SOS-hallituksen päätöksellä.

Onneksi EU on tekemässä kerrankin järkevän ratkaisun eli päättämässä, että kellonviisariensiirtohulluus lopetetaan keväällä 2021. Hyvä niin. EU määräsi kellonviisareita siirreltäviksi kaksi kertaa vuodessa v. 2002. Silloin Suomessa oli kärsitty tästä hulluudesta jo pari kymmentä vuotta.

Olen näillä palstoilla taistellut kellonviisariensiirtohulluutta vastaan kohta kymmenen vuotta. Hienoa, että järjen valoa näkyy jo horisontissa, ikävä kyllä vasta v. 2021.

 

Suomelle Tukholman ja Brysselin aika

# Mutta samalla Suomen olisi syytä lopettaa omat kellonviisarisulkeensa joka kerta, kun matkustamme Tukholmaan ja ”Euroopan ytimiin”. Meidän on ymmärrettävä ottaa sama kellonviisarien asento kuin EU:n tärkeissä keskuksissa.

Jos me lopetamme työajan tuntia ennen Brysseliä, menetämme kaiken aikaa joka ilta tärkeitä kontakteja, joita tulee keskisestä Euroopasta silloin, kun suomalaiset päätöksentekijät ovat jo lopettaneet työpäivänsä. Kauppoja jää syntymättä, kulttuurisuhteita solmimatta.

Ulkomaansuhteista riippumattomat alat voisivat vapaasti elää entiseen malliin auringon tahdissa. Jos halutaan enemmän ilta-aurinkoa, työpäivät voidaan aloittaa vaikka aamuviideltä.

 

Kellonviisareiden siirtely tuottaa ainaisia sekaannuksia

# Minulla on runsaasti journalistisia kontakteja nimenomaan Australian kanssa. Tämä kellojensiirtoriesa on vastassa kaksi kertaa vuodessa. Epävarmuuden aikaa kestää viikkoja, koska kesä- ja talviaikaan ei siirrytä eri maissa ja osavaltioissa edes samoina päivinä.

Englanniksi kesäaikaa kutsutaan ”päivänvalon säästämisen ajaksi”. Meillä Suomessa tässä ei ole ideaa, sillä kesällä päivänvalosta ei ole minkäänlaista puutetta. Eihän tässä ole mitään järkeä. Jos halutaan saada enemmän päivänvaloaikaa, sopisi siirtää työaikaa aikaisemmaksi ja pitää kellon viisarit paikoillaan.

Sopisi ottaa mallia Australian Queenslandin osavaltiosta, jossa kesäaikaa ei tunneta. Eiväthän lypsävät lehmätkään ymmärrä antaa maitoa kesällä ja talvella eri aikoina. Useissa muissa Australian osavaltioissa sen sijaan ollaan mukana kellojen siirtämisen hullunmyllyssä.

Avustan myös Australian valtion maahanmuuttajille suunnattua radiota nimeltä SBS. Sen ohjelmia voi onneksi kuunnella milloin itse kullekin sopii On Demand-palvelusta:  http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/ 

Suomalaiset EU-mepit ovat yrittäneet lobata unionia kellonviisareiden siirtelyn lopettamiseksi. Kiitos siitä. Mutta se näyttää vievän aikaa ja voimia. Ja nyt tuntuu vihdoin tulevan jopa päätöksiä.  Oikea päätös olisi kesä- ja talviajoista luopuminen ja EU-alueelle yhteinen kellonaika vuoden ympäri.

 

Yksi maailmanaika ainoa järkevä ratkaisu 

# Ainoa järkevä ratkaisu nykyisessä globaalissa maailmassa olisi yhteinen maailmanaika. Kyllä me nopeasti tottuisimme siihen, että aurinko voi olla etelässä vaikkapa klo 6, 12, 18 tai 24.  Tärkeintä on, että kaikkialla maapallolla elettäisiin samaa kellonaikaa. Vaikkapa lentoaikataulujen kannalta se olisi erinomaista. Vuorokausi ja jopa vuosi vaihtuisi kaikkialla maapallolla samaan aikaan eikä edes päivämäärärajaa tarvittaisi Tyynellämerellä.

Mutta näin järkeviä päätöksiä en vielä jaksa odottaa edes YK:lta.

EU, Kesäaika, Maailmanaika, Paikallisaika

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

" Ainoa järkevä ratkaisu nykyisessä globaalissa maailmassa olisi yhteinen maailmanaika. Kyllä me nopeasti tottuisimme siihen, että aurinko voi olla etelässä vaikkapa klo 6, 12, 18 tai 24. "

Nyt keksit kellojen siirtelyäkin älyttömämmän ehdotuksen. Tuosta saa sellaisen käsityksen, että pitäisi alkaa opettelemaan minä kellonaikana missäkin maassa on tapana punkata ja milloin ei.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Heikki Aukee, #1:
"Nyt keksit kellojen siirtelyäkin älyttömämmän ehdotuksen. Tuosta saa sellaisen käsityksen, että pitäisi alkaa opettelemaan minä kellonaikana missäkin maassa on tapana punkata ja milloin ei."

Mutta niinhän me nytkin joudumme miettimään, mitä se kello mahtaa olla New Yorkissa tai Melbournessa. Asiaa auttaa se, että pyörittelemme aivoissamme maapalloa tietäen, että Australiassa eletään näin Suomen illassa pitkällä huomisaamun pikkutunneilla ja Amerikoissa vasta lähellä puolta päivää.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jotta aikavyöhykkeisiin perustuvan kellonviisareiden asennon järjettömyys kävisi selväksi, ajatelkaamme, että Tornio ja Haaparanta ovat käytännössä yksi kaupunki. Mutta Haaparannassa kello käy "tuntia jäljessä".

Norjan Kirkkoniemi on taas paljon idempänä kuin Enontekiö. Kuitenkin Kirkkoniemen kello käy paljon "läntisempää" aikaa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Eu:lle yhteinen aika on yhtäpaljon haitaksi eläimille kuin kellojen siirtely. Eläimen stressaantuvat sillä niiden sisäinen kello käy aurimgon rytmin mukaan. Esi.erkiksi lehmät eivät tule tykkäämään jos lypsyy tapahtuvat tulevaisuudessa kaksituntia aiemmin kuin mihin ovat tottuneet pihumattakaan sitten kanoista, koirista, kissoista ja monista muista lähieläimistä. Eli ehdoton EI yhteiselle aikavyöhykkeelle.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Daniel Malinen, #4:
"EU:lle yhteinen aika on yhtäpaljon haitaksi eläimille kuin kellojen siirtely. Eläimen stressaantuvat sillä niiden sisäinen kello käy aurimgon rytmin mukaan."

Kotieläimet nimenomaan hermostuvat kellonviisareiden siirtelystä kaksi kertaa vuodessa. Maataloustyöajat on suunniteltava auringon kulun perusteella. Tuosta rytmistä hyppäykset keväisin ja syksyisin juuri haittaavat eläinten rytmiä. Auringonvalosta riippuvaiset työt on tehtävä sopivaan aikaan aivan riippumatta siitä, missä asennossta kellonviisarit ovat.

Kansainvälisten suhteiden kannalta on haitallista elää Suomessa eri ajassa kuin EU:n "ytimissä".

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Suomi elää samassa ajassa mm. Viron, Latvian, Liettuan, Romanian, Bulgarian ja Kreikan kanssa samassa kellonajassa joka on määritelty auringon ja pituusasteiden mukaisesti. Ota myös huomioon sekin että ihminenkin ON ELÄIN ja myös ihmisen sisäinen kello pyörii auringon vaiheiden rytmissä (tästä jetlag kun vaihdetaan aikavyöhykettä). Koneet ja tekoälyt voivat toki toimia samassa rytmissä maailman laajuisestikkin, mutta ihmiseltäkään ei voida vaatia samaa kuin koneilta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Daniel Malinen, #6:
"Suomi elää samassa ajassa mm. Viron, Latvian, Liettuan, Romanian, Bulgarian ja Kreikan kanssa samassa kellonajassa joka on määritelty auringon ja pituusasteiden mukaisesti. Ota myös huomioon sekin että ihminenkin ON ELÄIN ja myös ihmisen sisäinen kello pyörii auringon vaiheiden rytmissä (tästä jetlag kun vaihdetaan aikavyöhykettä). Koneet ja tekoälyt voivat toki toimia samassa rytmissä maailman laajuisestikkin, mutta ihmiseltäkään ei voida vaatia samaa kuin koneilta."

Suomi todellakin elää samassa kellonajassa noiden EU-maiden kanssa. Niiden olisi hyödyllistä siirtyä Brysselin kellonaikaan.

Tiedän, että ihminen on eläin, joka toimii auringon rytmissä. Se voitaisiin hoitaa työaikoja säätelemällä eikä kellonviisareihin koskemalla. Kun asioi kaukaisten maiden kanssa on hyvin hankalaa ottaa selvää, mitä kello sattuu missäkin olemaan. Lisähankaluutena on se, että kelloja siirretään kesä- ja talviaikaan eri maissa eri päivinä - tai ei siirretä jossakin ollenkaan. Lisäksi Australiassa eteläisellä pallonpuoliskolla siirrytään talviaikaan samoihin aikoihin kuin meillä kesäaikaan. Ota siinä sitten selvää, mitä kello on mossäkin. Siksi kannatankin tässä vaiheessa Suomelle Bryseelin aikaa ja, kun vielä vähän viisastutaan, yhteistä maailmanaikaa.

Ja vielä: Työajat voidaan kellonviisareiden asennosta riippumatta määrätä auringon kierron mukaan. Se tarkoittaisi ilmeisesti Brysselin ajassa sitä, että työt pitäisi Suomessa duunarialoilla aloittaa klo 7:n sijaan klo 5:ltä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset