TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Köyhillä ei ole varaa kansanedustajiksi – eikä äänestäjiksi

  •  Vaalimainoksia Helsingin Malmin torilla. Kuva: Timo Uotila.
    Vaalimainoksia Helsingin Malmin torilla. Kuva: Timo Uotila.

Köyhillä ei ole varaa kansanedustajiksi – eikä äänestäjiksi

Monet kansalaiset luulevat, että kansanedustajien työ olisi jonkinlainen rahasampo. Sitä se ei ole ainakaan vähävaraisille edustajille. Se on pätkätyö, jonka alkaessa velkaa on jopa enemmän kuin seuraavien neljän vuoden aikana kertyy tuloja.

Ensimmäisen kauden kansanedustajat joutuvat lisäksi yleensä istumaan hiljaa painamassa äänestysnappeja puoluejohdon määräysten mukaan. Uusille kansanedustajille ei haluta antaa näkyvyyttä varsinkaan mediassa, ei ainakaan Ylen Eduskunnan kyselytunnilla. Tästä on kirjoittanut Anna Kontula mainiossa teoksessaan Eduskunta – Ystäviä ja vihamiehiä (Into 2018). Olen muuten kummastellut, miksi toisen kauden kansanedustajan tri Kontulan puheenvuoroja kuullaan niin kovin harvoin Eduskunnan kyselytunneilla.

 

Sipilän hallitus ajoi karille

Ensimmäisen kauden kansanedustajien boikotti on sen sijaan suoranainen talon tapa. Äveriäskin ensi kauden kansanedustaja voi turhautua lopullisesti tällaisiin käytäntöihin. Siitä on hyvänä esimerkkinä Kokoomuksesta ulos hypännyt Harry Harkimo.

Jonkinlaisena loistavana poikkeuksena oli Anne Berner (Kesk.), joka nostettiin heti jopa ministeriksi. Se liittyi Juha Sipilän suunnitelmaan muuttaa alkiolainen torpparipuolue Keskusta Kokoomuksen ohi varsinaiseksi rikkaiden puolueeksi. Näissä vaaleissa Sipilän suunnitelma ajoi katastrofaalisesti karille.

Sipilä teki myös kardinaalivirheen heittämällä Perussuomalaiset ulos hallituksesta, kun Jussi Halla-aho nousi puheenjohtajaksi. Surkeassa hallituksessa istumalla persut olisivat vajonneet mitättömäksi minipuolueeksi niin kuin Siniset. Nyt ne nousivat hetkessä neljän suuren joukkoon jopa ohi Keskustan ja Kokoomuksen.

  

Vähävaraisille kansanedustajaehdokkaille olisi saatava jonkinlaista yhteiskunnan tukea. Ja kaikille eduskuntaan valituille kansanedustajille olisi taattava tasapuolinen mediajulkisuus, ei vain puolueiden kellokkaille niin kuin nykyään, jolloin he rohmuavat käyttönsä puoluetuet ja näkyvyyden.

Mitä jos Yle antaisi jokaiselle kansanedustajalle vuorollaan henkilökohtaisen ohjelma-ajan. Olen huomannut, että eduskunnassa istuu monia älykkäitä ja moraaliltaan moitteettomia edustajia, joiden mielipiteitä ei kuule koskaan Ylen Eduskunnan kyselytunnilla. Siellä puheenvuorot jaetaan puolueiden nokkimisjärjestyksen perusteella. Ja siitä on oikeus ja kohtuus kaukana.

Äänestyspalkkio, vaikkapa 20 €, toisi taas uurnille myös köyhimmät kansalaiset. http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273871-aanestyspalkkio-toisi-koyhatkin-vaaliuurnil

 

Vaalimainoksia Helsingin Malmin torilla. Kuva: Timo Uotila. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Surkeassa hallituksessa istumalla persut olisivat vajonneet mitättömäksi minipuolueeksi niin kuin Siniset"
Kyllä tuo olisi ollut ihan uskottava vaara. En muutoin usko, että tri Halla-ahon ottaminen hallitukseen olisi kovin paljoa syönyt lisää Keskustan tai Kokoomuksen kannatuksesta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suomen Labour ei ota tulta, ja Timo Uotila on katkera. Suomen Labouria ei taida olla edes olemassakaan?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pertti Väänänen, #2:
"Suomen Labour ei ota tulta, ja Timo Uotila on katkera. Suomen Labouria ei taida olla edes olemassakaan?"

Suomessa ei tosiaankaan ole Labouria sellaisena kuin useimmissa parlamentaarisissa demokratioissa, mm. Ruotsissa, Britanniassa, Australiassa. Se on huono juttu Suomelle se.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Risto Jääskeläinen, #1:
"Kyllä tuo olisi ollut ihan uskottava vaara. En muutoin usko, että tri Halla-ahon ottaminen hallitukseen olisi kovin paljoa syönyt lisää Keskustan tai Kokoomuksen kannatuksesta."

Keskusta ja Kokoomus ovat menettäneet kannatustaan huonon hallituspohjan ja huonon hallituspolitiikan vuoksi. Jos tri Halla-aho olisi istunut näihin saakka Sipilän hallituksessa, hän olisi vain mikropuolueen puheenjohtaja. Paljon ääniä olisi jäänyt demareille ja vihreille.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juuri päättyneessä Yle-tv:n puoluepalaverissa Halla-aho pystyi sanoutumaan irti vastuusta Sipilän hallituksen politiikkaan. Sinisille se oli mahdotonta. Niinpä Halla-aho istuskeli keskustelussa hiljaa ja antoi muiden riidellä. Se oli Halla-aholta hyvää ja muilta huonoa taktiikkaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tähänastisten tietojen mukaan Kimmo Tiilikainen (Kesk.) on käyttnyt Helsingissä ja Kai Mykkänen (Kok.) Uudellamaalla eniten rahaa vaalikampanjaansa, kumpikin yli 60 000 euroa. Moisiin summiin tavallisella kuolevaisella ei olisi varaa. Siinähän on parin vuoden palkka heitettynä epävarmaan pohjattomaan kuiluun.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset