TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Kun Labour-blokki puuttuu, voiton korjaavat persut

  • Kuva: Ennakkoäänestys menossa.
    Kuva: Ennakkoäänestys menossa.

Katselin ja kuuntelin Ylen Suuren vaalikeskustelun. Asetelma oli erikoinen. Puoluejohtajat olivat hermoraunioina, kiistelivät ja puhuivat toistensa päälle. Puheenjohtajilla oli todella melkein mahdoton tehtävä pitää keskustelua kurissa.

   Mutta yksi puoluejohtaja istui tuolillaan rahallisena ja melkein unisen näköisenä. Sehän oli Perussuomalaisten Jussi Halla-aho, jonka puolueen gallupkannatus oli noussut jo ohi Kokoomuksen ja Keskustan melkein Sdp:n kantaan.

   Persuille riittääkin tässä vaiheessa se, että puolue edustaa muutamissa tärkeissä kysymyksissä erilaista linjaa kuin kaikki muut puolueet. Yleisen käsityksen mukaan sivistynyt puolue ei saa olla maahanmuuttokriittinen, saati -kielteinen. Mutta Halla-aho on.

   Sivistynyt kansalainen tai puolue ei myöskään voi kieltäytyä järeistä toimista ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Mutta Halla-aho kieltäytyy. Kummassakin suuressa kysymyksessä persut edustavat ”sopimatonta ja sivistymätöntä” kantaa. Sirpalepuoluemaassa Suomessa pääsee suurten puolueiden joukkoon, jos hankkii 15 prosentin kannatuksen. Sen Halla-aho hankki vaivattomasti ”sivistymättömillä” näkemyksillään.

 

Juha Sipilän viisi virhettä

Vuoden 2015 vaalien jälkeen Juha Sipilä eli vaalivoittonsa jäljiltä sellaisessa uhossa, että hän kuvitteli voivansa kääntää alkiolaisen torpparipuolueen Keskustan omien liiketoimintojensa taustavoimaksi eli Kokoomustakin kapitalistisemmaksi. Tuo linja ei maistunut tavallisille kepulaisille. He ovat kääntäneet selkänsä Sipilälle. [Virhe 1]

   Sipilä erehtyi myös ottamaan persut hallitukseensa. [Virhe 2] Kun puolue sitten hajosi, Sipilä teki taas virheen työntämällä persut ulos hallituksesta. [Virhe 3] Heti sen perään hän teki taas uuden virheen antamalla persuista irronneiden Sinisten jäädä hallitukseen peräti viiden ministerin voimalla. [Virhe 4] Persujen uusi nousu olisi voitu ehkäistä päästämällä Halla-aho hallitukseen näivettymään.

   Tuoreimman virheen Sipilä teki kaatamalla hallituksensa runsaan kuukauden ennen vaaleja omavaltaisesti ja neuvottelematta edes Kokoomuksen Petteri Orpon kanssa. [Virhe 5] Nyt entiset hallituspuolueet menevät vaaleihin toisiaan syytellen ja raadellen. Tuosta kaikesta korjaa hyödyn Halla-aho. Hänelle riittää istuskelu kaikessa rauhassa tuon riitelyn ulkopuolella.

 

Jos meillä olisi kunnollinen Labour-blokki niin kuin sivistyneissä demokratioissa, se voisi ottaa tämän tilanteen suvereenisti hallintaansa, korjata komean vaalivoiton ja jättää persut ja muut porvarit tappelemaan keskenään. Mutta kun meillä ei ole minkäänlaista Labour-blokkia. Valitettavasti.

   Ja miksi ei? Sitä pitää kysyä eräältä Antti Rinteeltä.

Kuva: Ennakkoäänestys menossa. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Hyvä analyysi. Tähän kun vielä lisätään että lobbarit pääsivät uutisten mukaan jopa kirjoittamaan lakipykäliä hallituksen esityksiin niin Sipilän kakku on täysin kuorrutettu.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuure Piittinen, #1:
"Hyvä analyysi. Tähän kun vielä lisätään että lobbarit pääsivät uutisten mukaan jopa kirjoittamaan lakipykäliä hallituksen esityksiin niin Sipilän kakku on täysin kuorrutettu."

Itse asiassa Sipilän kuudes virhe oli pakottaa hallitus idioottimaiseen liian monen mikromaakunnan sote-malliin. Vaalitappion kokenut Kokoomuksen Alexander Stubb yritti panna vastaan vaatimalla hoitoaloille markkinamallia. Tuloksena oli sote-sota ja soppa, joka kiehui pahasti yli ja pilalle. Nyt sitten virkamiehet yrittivät huonolla menestyksellä pitää kritiikin pimennossa ainakin ennen vaaleja.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Voisinko lisätä yhden, kuudennen virheen:
Rva Berner.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Veikko Huuska, #3:
"Voisinko lisätä yhden, kuudennen virheen:
Rva Berner."

Olen samaa mieltä. Tämä olisi jo seitsemäs virhe, sillä kuudennesta olen jo puhunut kommentissa 2.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ois se kiva seurata jos jokainen puheenjohtaja ottaisi tentit/keskustelut yhtä kohteliaasti/rennosti ja sivistyneesti kuin Halla-Aho. Mutta ihmiset olemme erilaisia, Niin myös korkeassa asemassa olevat.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Petri Pirskanen, #4:
"Ois se kiva seurata jos jokainen puheenjohtaja ottaisi tentit/keskustelut yhtä kohteliaasti/rennosti ja sivistyneesti kuin Halla-Aho. Mutta ihmiset olemme erilaisia, Niin myös korkeassa asemassa olevat."

Halla-aho kerää tosiaan vielä lisää pisteitä esiintymällä valtiomiesmäisen rauhallisena, kun muut riehuvat ja huutavat. Tämä taktiikka sopii erinomaisesti persuille.

Käyttäjän JarmoHenttonen kuva
Jarmo Henttonen

Siinä Blogisti on väärässä, että Halla-Aho tappelisi muiden kanssa, taitaa olla niin että muut haluavat tapella Halla-Ahon kanssa joka ei suostu lähtemään kilpahuutamiseen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jarmo Henttonen, #5:
"Siinä Blogisti on väärässä, että Halla-Aho tappelisi muiden kanssa, taitaa olla niin että muut haluavat tapella Halla-Ahon kanssa joka ei suostu lähtemään kilpahuutamiseen."

En muistaakseni kirjoittanut, että Halla-aho tappelisi muiden kanssa. Kirjoitin, että muut puolueet huutavat ja tappelevat, mutta Halla-aho kerää pisteet valtiomiesmäisellä rauhallisuudellaan. Se on hyvää taktiikkaa tässä tilanteessa, niin kuin gallupit kertovat.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Kovin on labour kommentointia kuin 1" putkien läpi katsottuna. Eikö siis mitään hyvää ole hallitus saanut aikaan.
Hieman haluan faktoja sanoa 2011-2015 hallituksesta valtion velka nousi 80 miljardista 100 miljardiin. Työttömyyden piti vähetyä 100 tuhannella tuli 100 tuhatta lisää työttömyysasteeseen jäi 67.7
Tällä hallituskaudella 140 tuhatta työllistä lisää valtionvelka vain siis 4 vuotta vain 5,5 miljardia 105,5 miljardiin työllisyysaste nousi 72,5-en.
On se aikamoista sanomista jos mitään näitä ei tunnusteta hyväksi.
Tulevalle hallituskaudelle on nyt parempi lähteä kun maan talous on jonkinmoisessa kunnossa.
Näyttää olven niin että Esko Ahon hallitus pelasti Suomen ja nyt Juha sipilän hallitus teki saman.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Seppo Simonen, #9:
"Tällä hallituskaudella 140 tuhatta työllistä lisää valtionvelka vain siis 4 vuotta vain 5,5 miljardia 105,5 miljardiin työllisyysaste nousi 72,5-en.
On se aikamoista sanomista jos mitään näitä ei tunnusteta hyväksi."

Myönnän ilman muuta, että valtiontalouden tilannetta on parannettu. Mutta millä keinoilla se tehtiin? Kurjistamalla vähävaraisten oloja, leikkaamalla huonosti palkattujen naisten ansioita, lisäämällä lapsiköyhyyttä.

Rikkaat saivat samalla veronalennuksia eikä veroparatiisien käyttöä haluttu saattaa valvontaan - päinvastoin. Ja miksi alkiolaisen torpparipuolueen Keskustan piti muuttua ison rahan etujen ajajaksi yhdessä Kokoomuksen kanssa? Ja miksi ihmeessä kolmanneksi hallituskumppaniksi piti ottaa persut? Olisi ollut muitakin vaihtoehtoja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset