Kun Labour-blokki puuttuu, voiton korjaavat persut

Katselin ja kuuntelin Ylen Suuren vaalikeskustelun. Asetelma oli erikoinen. Puoluejohtajat olivat hermoraunioina, kiistelivät ja puhuivat toistensa päälle. Puheenjohtajilla oli todella melkein mahdoton tehtävä pitää keskustelua kurissa.

   Mutta yksi puoluejohtaja istui tuolillaan rahallisena ja melkein unisen näköisenä. Sehän oli Perussuomalaisten Jussi Halla-aho, jonka puolueen gallupkannatus oli noussut jo ohi Kokoomuksen ja Keskustan melkein Sdp:n kantaan.

   Persuille riittääkin tässä vaiheessa se, että puolue edustaa muutamissa tärkeissä kysymyksissä erilaista linjaa kuin kaikki muut puolueet. Yleisen käsityksen mukaan sivistynyt puolue ei saa olla maahanmuuttokriittinen, saati -kielteinen. Mutta Halla-aho on.

   Sivistynyt kansalainen tai puolue ei myöskään voi kieltäytyä järeistä toimista ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Mutta Halla-aho kieltäytyy. Kummassakin suuressa kysymyksessä persut edustavat ”sopimatonta ja sivistymätöntä” kantaa. Sirpalepuoluemaassa Suomessa pääsee suurten puolueiden joukkoon, jos hankkii 15 prosentin kannatuksen. Sen Halla-aho hankki vaivattomasti ”sivistymättömillä” näkemyksillään.

 

Juha Sipilän viisi virhettä

Vuoden 2015 vaalien jälkeen Juha Sipilä eli vaalivoittonsa jäljiltä sellaisessa uhossa, että hän kuvitteli voivansa kääntää alkiolaisen torpparipuolueen Keskustan omien liiketoimintojensa taustavoimaksi eli Kokoomustakin kapitalistisemmaksi. Tuo linja ei maistunut tavallisille kepulaisille. He ovat kääntäneet selkänsä Sipilälle. [Virhe 1]

   Sipilä erehtyi myös ottamaan persut hallitukseensa. [Virhe 2] Kun puolue sitten hajosi, Sipilä teki taas virheen työntämällä persut ulos hallituksesta. [Virhe 3] Heti sen perään hän teki taas uuden virheen antamalla persuista irronneiden Sinisten jäädä hallitukseen peräti viiden ministerin voimalla. [Virhe 4] Persujen uusi nousu olisi voitu ehkäistä päästämällä Halla-aho hallitukseen näivettymään.

   Tuoreimman virheen Sipilä teki kaatamalla hallituksensa runsaan kuukauden ennen vaaleja omavaltaisesti ja neuvottelematta edes Kokoomuksen Petteri Orpon kanssa. [Virhe 5] Nyt entiset hallituspuolueet menevät vaaleihin toisiaan syytellen ja raadellen. Tuosta kaikesta korjaa hyödyn Halla-aho. Hänelle riittää istuskelu kaikessa rauhassa tuon riitelyn ulkopuolella.

 

Jos meillä olisi kunnollinen Labour-blokki niin kuin sivistyneissä demokratioissa, se voisi ottaa tämän tilanteen suvereenisti hallintaansa, korjata komean vaalivoiton ja jättää persut ja muut porvarit tappelemaan keskenään. Mutta kun meillä ei ole minkäänlaista Labour-blokkia. Valitettavasti.

   Ja miksi ei? Sitä pitää kysyä eräältä Antti Rinteeltä.

Kuva: Ennakkoäänestys menossa. 

 

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu