TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Nuoria tarvitaan työntämään politiikka oikeille raiteille

  • Kuva: Vaalinalustunnlmaa pääkaupungin Narinkkatorilla. Kuva: Timo Uotila.
    Kuva: Vaalinalustunnlmaa pääkaupungin Narinkkatorilla. Kuva: Timo Uotila.

Suomen eduskuntavaalien äänestysprosentti olisi vihoinkin nostettava sivistysmaiden tasolle. Se tarkoittaa, että myös nuoret ja vähävaraiset olisi saatava vaaliuurnille. Nykyeduskunta ja sen edeltäjät kertovat vain, millaista poliittinen ”kulttuuri” on, kun etupäässä hyväosaiset äänestävät.

   Katselin ja kuuntelin tv:n nuorten vaalikeskustelun. Se oli totta puhuen paljon sivistyneempi ja ennen kaikkea ennakkoluulottomampi kuin puoluejohtajien käsirysy. Siellä ei hermoiltu eikä puhuttu toistensa päälle. Ja asioihin otettiin kantaa asioina eikä puoluepoliittisina pelinappuloina.

   Kun nuorilta poliitikoilta kysyttiin, pitäisikö Suomen luopua eurovaluutasta, joka ei ole kelvannut Suomen verrokkivaltioille Ruotsille, Norjalle ja Tanskalle, puolet oli euroeron kannalla. Johtaville poliitikoille tuollainen näkemys olisi ”pahinta populismia”.

   Huumeiden dekriminalisointia ja nuuskan tuomista kauppoihin kannattivat melkein kaikki nuoret.

 

Nuorten mielestä koko ikäluokka, siis molemmat sukupuolet, olisi pyydettävä asevelvollisuuskutsuntoihin ja tehtävät jaettava kykyjen ja taipumusten perusteella. Lotilla oli hyvin tärkeä rooli maanpuolustuksessa, sanoivat nuoret. Moista ei juuri kuule ”aikuisten” poliitikkojen väittelyissä.

   Kolmannen sukupuolen merkintä passeihin jakoi mielipiteet melkein tasan. Jopa maahanmuutosta keskusteltiin ennakkoluulottomasti eikä mustavalkoisesti niin kuin puoluejohtajien huutokuoroissa.

   Tarvitsisimme nuoria sekä äänestäjiksi että uusiksi kansanedustajiksi, jotta Suomen pahasti väärille urille jumiutunut poliittinen ”kulttuuri” saataisiin ajan tasalle.

 

Nuoret ja vähävaraiset äänestäjät ymmärtävät tuloerojen kasvun karmeuden paremmin kuin omiin etuoikeuksiinsa tottunet ja jämähtäneet puoluejohtajat oikealla ja vasemmalla.

   Eläkeläiset ovat usein jämähtäneet äänestämään vanhasta muistista omia ”vakiopuolueitaan” siitä huolimatta, että ne ovat järjestään ”unohtaneet” korjata karmean epäkohdan eli taitetun eläkeindeksin, joka on riuduttatanut keskituloiset eläkeläiset kurjalistoksi ja pudottanut pienituloiset varsinkin naiseläkeläiset lattiaan läpi leipäjonoihin.

   On paradoksi, että nuoret ja vanhat vähävaraiset ymmärtävät toisiaan paremmin kuin omassa kuplassaan elävät ministerit puolueesta riippumatta.          

   Vähävaraisille kansanedustajaehdokkaille olisi saatava jonkinlaista yhteiskunnan tukea. Ja kaikille eduskuntaan valituille kansanedustajille olisi taattava tasapuolinen mediajulkisuus, ei vain puolueiden kellokkaille niin kuin nykyään, jolloin he rohmuavat käyttöönsä puoluetuet ja näkyvyyden.

 

Äänestyspakko ei olisi oikea ratkaisu. Sitä olisi äänestyspalkkio, vaikkapa 20 €, joka toisi uurnille myös monet köyhimmät ja nuorimmat kansalaiset. http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273871-aanestyspalkkio-toisi-koyhatkin-vaaliuurnil

http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/274109-koyhilla-ei-ole-varaa-kansanedustajiksi-eika-aanestajiksi

 

Kuva: Vaalinalustunnlmaa pääkaupungin Narinkkatorilla. Kuva: Timo Uotila.  

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi kirjoittaa su 14.4., että viime eduskuntavaaleissa vain 44 prosenttia 18-24-vuotiaista miehistä kävi vaaliuurnilla. Se on hälyttävää. Kolumnissa pohditaan myös, pitäisikö äänestysoikeus antaa jo 16-vuotiaille.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tosi ajankohtaissa artikkelissaan Marko Junkkari (HS 14.4.) näyttää, miten äänestysaktiivisuus on pudonnut 1960-luvun 85:stä jopa alle 70:een prosenttiin uuden vuosituhannen puolella. Ja se on vaikuttanut dramaattisesti vaalitulokseen. V. 1966 perinteiset vasemmistopuolueet saivat yksinkertaisen enmmistön. Nykyään vähävaraiset eivät juuri äänstä. Tässä Suomi eroaa jyrkästi muista pohjoismaista.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

On järkyttävää, että v. 2015 eduskuntavaaleissa perusasteen koulutuksen saaneista äänesti 58 %, korkeakoulutetuista 85 %.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset