TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Pariisin tulipalo oli suurempi uutinen kuin Sipilän ero

Pääsiäisviikolla olemme vastaanottaneet toinen toistaan järeämpiä uutisia. Ykköspaikalla on ollut Pariisin Notre Dame -kirkon tulipalo. Meitä kaikkia tuo palo on jotenkin järkyttänyt. Tuo rakennus on kuin tärkeä henkilö, joka on kuolemanvaarassa. Niin meistä eurooppalaisista tuntuu.

   Olimme yhtä järkyttyneitä kuin 11.9. 2001, jolloin New Yorkin Trade Centerin pilvenpiirtäjät luhistuivat terrorihyökkäyksessä. Silloin kuoli tuhansia, Notre Damen tuhossa ei kai ole kuollut ketään.

   On luojan lykky, että Notre Damen palossa ei ole havaittu mitään terrorismiin viittaavaa. Muuten tämän hiljaisen viikon rauha olisi lopullisesti poissa.

 

Tämä Pariisin katastrofi oli Suomenkin mediassa suurempi uutinen kuin Lapin tulipalo, jossa kuoli kolme sisarusta. Emme myöskään olisi yhtä järkyttyneitä, jos jokin mahtava moskeija tuhoutuisi Lähi-idässä. Ja onhan niitä ja kokonaisia historiallisia kaupunkeja tuhoutunutkin terroristien yhteenotoissa.

   Tästä kaikesta voi tehdä johtopäätöksen, että Notre Dame on osa eurooppalaisten, jopa suomalaisten metsäläisten, sielua.

   Suomalaiset saivat samanaikaisesti myös kuulla Kempeleen vuonna 1899 valmistuneen pappilarakennuksen tulipalosta. Hiukan se hätkähdytti sekin näin hiljaisella viikolla - ja vielä Oulun liepeillä…

   Varmaankin nämä kirkkopalot herättävät huomiota myös sen takia, että elämme pääsiäisviikkoa. Se on myös osa eurooppalaista kulttuuria.

   

Notre Damen uutinen oli jopa tärkeämpi kuin tieto, että Suomen pääministeri Juha Sipilä kertoi eroavansa Keskustan puheenjohtajuudesta karmean vaalitappion vuoksi. Tämä uutinen oli osittain odotettavissa. Mutta se tuli kuitenkin yllättävän nopeasti keskellä pääsiäisviikkoa. Tätä ei voi olla yhdistämättä Sipilän uskonnolliseen taustaan.

   Jo vaali-iltana Sipilä suhtautui vaalitulokseen ihailtavan rehellisesti ja alistuneesti. Hänhän sanoi: ”Kansa on puhunut. Pulinat pois.” Olen aikaisemmassa blogissani selvittänyt niitä lukuisia virheitä, jotka johtivat Sipilän vaalikatastrofiin: http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/274176-kun-labour-blokki-puuttuu-voiton-korjaavat-persut

   Eräät muut vaalitappion kokeneet eivät ole ottaneet Suomen rehellisten vaalien tulosta yhtä nöyrästi kuin Sipilä. Tarkoitan Keminmaalta tulevaa Keskustan kunniapuheenjohtajaa Paavo Väyrystä, joka valittiin eduskuntaan ensimmäisen kerran v. 1970 mutta ei nyt enää.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Notre Damen uutinen oli jopa tärkeämpi kuin tieto, että Suomen pääministeri Juha Sipilä kertoi eroavansa Keskustan puheenjohtajuudesta karmean vaalitappion vuoksi."

Jopa tärkeämpi! Aivan käsittämätöntä! ;)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Kuikka, #1:
"Notre Damen uutinen oli jopa tärkeämpi kuin tieto, että Suomen pääministeri Juha Sipilä kertoi eroavansa Keskustan puheenjohtajuudesta karmean vaalitappion vuoksi."
Jopa tärkeämpi! Aivan käsittämätöntä! ;)"

Kyllähän minä tuon ymmärrän - vaikka en ymmärräkään. Notre Damen tulipalo oli tuhoisa, mutta ei mikään täystuho. Siellä ei edes tullut kuolonuhreja. Ja toivottavasti siihen ei liity terrorismia.

Sipilän ero taas oli dramaattinen tapahtuma Suomen kannalta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tämä Notre Damen palo oli suurempi uutinen kuin Lapin tulipalo tai Sipilän ero. Ja aivan aiheesta. Poliitikot eroavat ja onmnettomuuksia, traagisiakin, sattuu, mutta Notre Dame on yksi ja ainoa ja ainutlaatuinen. Onnellista tässä on se, että ruusuikkuna säilyi, urut säilyivät ja ilmeisesti kattoholvitkin säilyvät. Holvien kohtalo tiedetään lopulta vasta kun rakenteet ovat jäähtyneet.

Se johtopäätös, että Notre Dame on osa eurooppalaisten, suomalaistenkin sielua, on aivan oikea.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jaakko Aalto, #2:
"Poliitikot eroavat ja onmnettomuuksia, traagisiakin, sattuu, mutta Notre Dame on yksi ja ainoa ja ainutlaatuinen. Onnellista tässä on se, että ruusuikkuna säilyi, urut säilyivät ja ilmeisesti kattoholvitkin säilyvät. Holvien kohtalo tiedetään lopulta vasta kun rakenteet ovat jäähtyneet.
Se johtopäätös, että Notre Dame on osa eurooppalaisten, suomalaistenkin sielua, on aivan oikea."

Sitä mieltä minäkin olen. Mutta sittenkin mittasuhteet hämmästyttävät. Notre Dame ei kokenut täystuhoa niin kuin entisen Lähi-idän antiikkiset kaupungit - tai World Trade Center, jossa kuolikin tuhansia ihmisiä.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Molemmat blogiin esitetyt näkökulmat ovat oikeita, tosin Timo Uotilan näkövinkkeli enemmän oikea ((( (varmuudeksi nuo heh-heh-hakaset)

En kinaisi. "Meidän Rouvamme" palo oli surullinen, mutta ei vaikuta elämäämme kuten kotoiset poliittiset - tai Levin suru- uutiset tekevät. Toki muistelen "Damea" lämmöllä ja suren - tosin Pariisi ei ole ollut pop elämässäni aivan viime vuosina.

Timo viitasit Lähi-Idän historiallisiin menetyksiin, WTC :n tuhoon ja ihmisuhreihin. Eräs hollantilainen tuttuni, joka joskus 1970-luvun lopulla oli ollut paljon Lähi-Idässä, kertoi kuinka upea ja rauhallinen paikka esim. Aleppo oli silloin (nyt raunioina) tai Palmyra. Itsepähän moukaroivat - eivät ymmärrä kuinka arvokkaita kohteita nuo olisivat matkailulle, jos... Ehkä ymmärtäisivät jos ei alueella olisi öljyvaroja. Mutta ei lähdetä puimaan mitä kaikkea Lähi-Idän öljy on vaikuttanut alueella.

Kaikki tuhot ovat samanarvoisia, mutta toiset tuhot arvokkaampia kuin toiset.
(Vähän huono vitsi, mutta menköön - bonjaatte varmaan.)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Matti Jussi Korhonen, #5:
"Aleppo oli silloin (nyt raunioina) tai Palmyra. Itsepähän moukaroivat - eivät ymmärrä kuinka arvokkaita kohteita nuo olisivat matkailulle, jos... Ehkä ymmärtäisivät jos ei alueella olisi öljyvaroja. Mutta ei lähdetä puimaan mitä kaikkea Lähi-Idän öljy on vaikuttanut alueella."
"Kaikki tuhot ovat samanarvoisia, mutta toiset tuhot arvokkaampia kuin toiset.
(Vähän huono vitsi, mutta menköön - bonjaatte varmaan.)"

Bonjaan kyllä. Noiden vertailujeni tarkoituksena on vain osoittaa, miten makuasioita uutiskriteerit ovat. Jonkun mielestä tämä on suurin uutinen, jonkun toisen mielestä ihan muu.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Itse olen ollut Suomen kansalaisuuden ohella myös Ranskan kansalainen vuodesta 1972 alkaen. Useista pidemmistä Ranskassa oleskelujaksoistani huolimatta, olen hyvin suomalainen mieleltäni ja kieleltäni.

Levillä, kolmen alaikäisen sisaruksen menehtyminen tulipalon uhreina, järkyttää mieltäni syvästi. Enemmän kuin Notre Dame, joka on historiallinen monumentti.

Ihmishenkiä siellä ei menetetty.

Miljoonia virtaa korjauksiin, materia voidaan korjata, ihmishenkiä ei saada palautettua miljoonillakaan.

Notre Dame edustaa katolisen kirkon Neitsyt Mariaa, joka on pyhimys. Kun hänen kirkkonsa palaa/poltetaan, on se samalla hyökkäys pyhyyttä vastaan.

Mitä taas tulee pääministeri Sipilän eron ja Notre Damen uutisoinnin tärkeydestä, oletan, että edelliseen oltiin jo varauduttu, jälkimmäiseen ei.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Mirjami Parant, #6:
"Notre Dame edustaa katolisen kirkon Neitsyt Mariaa, joka on pyhimys. Kun hänen kirkkonsa palaa/poltetaan, on se samalla hyökkäys pyhyyttä vastaan.
Mitä taas tulee pääministeri Sipilän eron ja Notre Damen uutisoinnin tärkeydestä, oletan, että edelliseen oltiin jo varauduttu, jälkimmäiseen ei."

Kiitos hienoista näkökannoista.
Suomalais-ranskalaisena ymmärrät hyvin Notre Damen tulipalon järkyttävyyden. Kyllä minäkin ymmärän sen. Samalla käsitän, että eurooppalaiset katastrofit koskettavat Suomessakin enemmän kuin Aasian tai Afrikan onnettomuudet. Sipilän erosta en ollut sataprosenttisen varma. Lisäksi ajankohta tuli yllättäen.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

"Sipilän erosta en ollut sataprosenttisen varma. Lisäksi ajankohta tuli yllättäen."

Sipilän ero ei ole dramaattinen, ainakaan hänelle itselleen.

Diktatorimainen toimintansa on ollut näkyvää ja päätökset hän on tehnyt kuulematta puoluettaan, saati hallitustaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #12

Mirjami Parant, #12:
"Sipilän ero ei ole dramaattinen, ainakaan hänelle itselleen.
Diktatorimainen toimintansa on ollut näkyvää ja päätökset hän on tehnyt kuulematta puoluettaan, saati hallitustaan."

Sipilän toimintatavoista olen samaa mieltä. Mutta itsevaltiaat pitävät yleensä kiinni vallastaan viimeiseen saakka. Siinä mielessä Sipilä toimi odottamattomasti.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Palon syttymissyyn tutkinta saatiin läpi ennätysajassa, jo ennen kuin paloa oli sammutettu. Siitä hatunnosto tutkijoille. Pariissahan paloi hiljattain myös Saint Sulpicen kirkko ja senkin tutkinta oli poikkeuksellisen ripeää. Pitää toki ollakin, kun erilaisia kirkkoihin liittyviä rakennustyöonnettomuuksia sattuu tätä nykyä Ranskassa 2-3 kappaleen päivävauhtia.
Viimeisimpään onnettomuuteen liittyi sellainen omituinen piirre, että tulipalo alkoi silminnäkijähavaintojen mukaan kirkon kahdessa eri paikassa yhtä aikaa. Siis eräänlainen tuplaonnettomuus. Ranskalaiset rakennusmiehet ovat tumpeloita - silloinkin kun eivät edes ole paikalla. En uskalla edes arvailla paljonko tulipaloja syttyy silloin kun miehet ovat töissä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jussi Linjama, #7:
"Viimeisimpään onnettomuuteen liittyi sellainen omituinen piirre, että tulipalo alkoi silminnäkijähavaintojen mukaan kirkon kahdessa eri paikassa yhtä aikaa. Siis eräänlainen tuplaonnettomuus. Ranskalaiset rakennusmiehet ovat tumpeloita - silloinkin kun eivät edes ole paikalla. En uskalla edes arvailla paljonko tulipaloja syttyy silloin kun miehet ovat töissä."

On todella hämmästyttävää, jos palo alkoi kahdesta kohtaa samanaikaisesti. Se avaa ajatuksia erilaisille salaliitoteorioille. Jos kysymyksessä sittenkin oli terrorismi? Olettaisin kyllä, että ranskalaiset tutkivat tapahtumat todella tarkkaan.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Jussi, erinomaista tulkintaa!

Olen vahvasti sitä mieltä, että kirkot eivät syty sytyttämättä!

Missä valvonta, miksi juuri nyt Notre Dame?

Miksi Macron on 'tyytyväinen'?

Keltaliivit? Vallan katoaminen?

Muusta en sitten puhukaan, koska isoveli valvoo!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset