TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Ikärasismi ja tiedekammo rehottavat eduskunnassa

  • Kuva: Pentti Arajärvi kiittää äänestäjiään.
    Kuva: Pentti Arajärvi kiittää äänestäjiään.

Suomen uudessa eduskunnassa on 93 naista ja 107 miestä. Naisten prosenttiosuus on 46,5. Se lienee maailmanennätys, koska Ruotsin prosentti on ”vain” 46,1. Hyvä niin. Hienoa on myös, että uudessa eduskunnassa on kuusi 1990-luvulla syntynyttä kansanedustajaa.

   Mutta 1940-luvulla syntyneitä on vain kolme (3), nimittäin ”ikäpuhemies” Erkki Tuomioja (Sdp), Jukka Gustafsson (Sdp) ja Ilkka Kanerva (Kok). Tämä on aivan käsittämättömän heikko edustus sodanjälkeisiltä suurilta ikäluokilta. Tuntuu myös siltä, että taistelu karmean epäoikeudenmukaista taitettua eläkeindeksiä vastaan on entistä vaikeampaa. Tällainen eduskunnan rakenne on selvää ikärasismia.

  

Politiikan ikärasismin aloitti tavallaan jo Juha Sipilä (Kesk) heittämällä Keskustan kokeneet kansanedustajat, pekkariset ja muut ”kuunteluoppilaiden” kastiin. Hän ei ottanut hallitukseensa ministeriksi ketään 1950-luvulla syntynyttä 40-lukulaisista nyt puhumattakaan. Tämä oli monelle kansanedustajalle viimeinen pisara. Ei ollut enää halua jatkaa eduskunnassa.

   On todella vakava virhe kuvitella, että 70 vuotta täyttäneillä poliitikoilla ei olisi käyttöä. Heillä olisi todellakin kokemusta ja näkemystä. Muistakaamme, että Paasikivi oli 76-vuotias ottaessaan vastaan presidentin tehtävät. En voi kuvitella pätevämpää päätöksentekijää kuin yhteiskunnan ja talouden ongelmiin syvällisesti perehtynyt emeritusprofessori tai tutkija. Siksi minusta on surullista, että sellaiset asiantuntijat kuin vaikkapa Pentti Arajärvi (Sdp), Jukka Kekkonen (Sdp), Pilvi Torsti (Sdp) tai Oula Silvennoinen (Vihr) eivät saaneet tarpeeksi ääniä päästäkseen käyttämään asiantuntemustaan Suomen hyväksi.

   Virallisesti Suomen suurimman ikäluokan titteliä ovat pitäneet vuonna 1948 syntyneet, joita on ollut eniten yhtäjaksoisesti vuodesta 1996 lähtien. He täyttivät hiljattain 70 vuotta. Tunnettuja vuonna 1948 syntyneitä suomalaisia ovat muun muassa Remu Aaltonen, Sixten Korkman ja Pentti Arajärvi.

 

Mutta Suomi on sananvapauden mallimaa

Suomi on myös maa, jossa sananvapaus on toiseksi parasta maailmassa. Vain Norja on edellä. Se tarkoittaa myös, että poliitikkojen on turha ryhtyä rettelöimään näitä Uuden Suomen kriittisiä blogitekstejä vastaan. Pääministeri Juha Sipilä yritti mestaroida Yleä vastaan pari vuotta sitten. Seurauksena oli se, että Suomi putosi sananvapausvertailuissa monta pykälää.

   Torstaina 18.4. lehdistö yritti kysellä Jussi Halla-aholta (PS) hänen vanhoista blogiteksteistään,  joita on julkaistu Helsingin Sanomissa. Halla-aho ryhtyi selittelemään näkemyksiään, mutta persujohtajan ”työmiesavustaja” työntyi väliin ja esti keskustelun. Toivottavasti sananvapauden tarkkailijat eivät huomanneet tuota tapausta…

https://yle.fi/uutiset/3-10746898 

 

Kuva: Pentti Arajärvi kiittää äänestäjiään. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Tikulla silmään, joka vanhoja kaivelee. Sosialismia ja Ay-liikkeen komentoa ei liene tarve muistella, eikä arvostella- Kun ei aihettakaan, vai miten?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jari Räihä, #1:
"Tikulla silmään, joka vanhoja kaivelee. Sosialismia ja Ay-liikkeen komentoa ei liene tarve muistella, eikä arvostella- Kun ei aihettakaan, vai miten?"

Kaikkea pitää voida arvioida ja arvostella. Ja siihen tarvitaan asiantuntemusta. Sitä kaivataan myös eduskunnassa.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Niin, Timo. Se muutos. Onneksi sosialisminhaluiset saivat Even. Näithän A-stution.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jari Räihä, #3:
"Niin, Timo. Se muutos. Onneksi sosialisminhaluiset saivat Even. Näithän A-stution."

Näin toki A-studion. Evellä oli varmaan suurta apua sukunimestään. Se halpuutti ilman muuta mainosbudjettia.

Viljo Asikainen

On vain ajan kysymys koska kovasti nuorentunut politiikan establishment alkaa kokea sietämättömäksi ikäsyrjinnäksi sen perustuslain pykälän joka määrää että eduskunnan järjestäytymiskokouksessa, jossa ei vielä ole valittua puhemiestä, puhetta johtaa ikävuosiltaan vanhin kansanedustaja. Pykälä periytyy menneiltä ajoilta jolloin oli luonnollista katsoa että korkea ikä tuo suuren viisauden. Tämä on täyttä soopaa - tottahan nuoret hyvin koulutetut, dynaamiset ja mondeenit city-ihmiset ovat pätevämpiä. Perustuslain muutosesitys tältä osin on odotettavissa.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Ongelma tässä on se, että otsikkosi on täysin päin...

Tiedät yhtä hyvin kuin minä todellisuuden olevan, että vanhemmat sukupolvet eivät todellakaan ole aliedustettuja eduskunnassa.

Miksi kirjoitit edes jotain tällaista? Pelkäätkö jotenkin vanhempien sukupolvien vaikutusvallan vähenevän?

Jos eduskunnan pitäisi vastata enemmän "kansaa", sen pitäisi olla paljon nuorempi. Et liene eri mieltä?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Johan Lindholm, #6:
"Jos eduskunnan pitäisi vastata enemmän "kansaa", sen pitäisi olla paljon nuorempi. Et liene eri mieltä?"

Olen vahvasti eri mieltä, kun katson tilastoista, paljonko meillä on 1940-luvulla syntyneitä kansalaisia.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedustajat/tilast...

Syntynyt 1990 - 1999 Yhteensä 6 (3,0 %)
Syntynyt 1980 - 1989 Yhteensä 50 (25,0 %)
Syntynyt 1970 - 1979 Yhteensä 59 (29,5 %)
Syntynyt 1960 - 1969 Yhteensä 54 (27,0 %)
Syntynyt 1950 - 1959 Yhteensä 28 (14,0 %)
Syntynyt 1940 - 1949 Yhteensä 3 (1,5 %)

Kansanedustajien keski-ikä: 47 vuotta

https://www.tilastokeskus.fi/tup/suoluk/suoluk_vae...

0–14 v. 16,0 %
15–64 v. 62,2
65–84 v. 19,2
85– v. 2,7

Keski-ikä
Miehet 41,6
Naiset 44,2

Tietenkään nämä tilastot eivät ole suoraan verrannollisia, mutta voinemme kai olla samaa mieltä siitä, että kansanedustajien keski-ikä on väestön keski-ikää korkeampi?

PS. Et kai vielä ole sitä mieltä, että Ruotsin blokkipolitiikka on se oikea tie eteenpäin?

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Pieni tarkennus ikärasismiin: käsite on absurdi, sillä ikä ei ole rotu, johon rasismi sanana viittaa.

Toinenkin huomio: valintajärjestelmä vaikuttaa. Meillä ei ole sellaista valintajärjestelmää, joka huomioisi ihmisten moninaisuuden.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jukka Väisänen, #7:
"Pieni tarkennus ikärasismiin: käsite on absurdi, sillä ikä ei ole rotu, johon rasismi sanana viittaa."
"Toinenkin huomio: valintajärjestelmä vaikuttaa. Meillä ei ole sellaista valintajärjestelmää, joka huomioisi ihmisten moninaisuuden."

Vaihdetaan "ikärasismin" paikalle sana "ikäsyrjintä". Itse asia ei siitä muutu.

Meillä ei tosiaankaan ole tuollaista valintajärjestelmää. Vaaleihin osallistuvien puolueiden pitäisi ottaa se huomioon.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kyse on laajasta asennemuutoksesta. Se näkyy ehkä parhaiden vanhus-sanan välttelynä. Harva meistä vanhuksista edes uskaltaa tunnustaa olevansa vanhus. Vanhushan on jotain vainajaa huonompaa.

Mitä taas tiedekammoon tulee, niin aloituksessa se näyttäytyi pesivän SDP:n äänestäjissä?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Nykypäivän vanhuuseläkettä nauttivista kaikki eivät ole vanhuksia. On tuo elinajan odote noussut että ihmisiä päästetään eläkkeelle usein liian aikaisin.

Eläkejärjestelmää ei ole tällaiseen suunniteltu, että Suomi säästyisi talousharmeilta jos eläkeikä seuraisi vähän elinajan odotetta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Matti Karnaattu, #12:
"Nykypäivän vanhuuseläkettä nauttivista kaikki eivät ole vanhuksia. On tuo elinajan odote noussut että ihmisiä päästetään eläkkeelle usein liian aikaisin.
Eläkejärjestelmää ei ole tällaiseen suunniteltu, että Suomi säästyisi talousharmeilta jos eläkeikä seuraisi vähän elinajan odotetta."

Tuo on täyttä totta. Eduskuntavaalien ikäsyrjintä on osa samaa ilmiötä. Kuvitellaan, ettei 70 vuotta täyttäneillä olisi enää käyttöä. Se on järkyttävän virheellinen luulo. Heillä on sekä tietoa että elämänkokemusta, jota voi hankkia vain elämällä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #14

Eläkkeessähän on semmoinen juttu, että sitähän voi sitten vaikka perustaa firman ja kääriä lisää rahaa.

Tulee mieleen oisko se ratkaisu se, että nykyisen eläkejärjestelmänsijasta olisi sitä eläke/perustuloa jotain sataa euroa kuussa mikä voisi alkaa jo vaikka 55-vuotiaana näille joille ei ole vakituista työtä (kun eivät ole niin haluttuja palkkaorjiksi), mutta sitten kun on ikää se 70v niin voisi sitten nousta.

Mikään ei estäisi sitten tekemästä rahaa tekemällä "mitä tahansa" työtä vaikka yrityksen muodossa ilman riskejä vanhuuden turvan poistumisesta. Tavallaan freelancerina oma persaus turvattuna.

Minusta tämä on ongelmallista kun nuoret saavat vähemmän palkkaa kuin jotkut saa eläkettä ja sen lisäksi eläkkeisiin menevä raha on niin iso siivu että tekee työvoiman kustannuksista korkeita. Eläkemaksut + verot semmoiset että se painaa työllisyysastetta.

Pitäis olla eläkemaksuilla joku 20% katto.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #16

Matti Karnaattu, #16:
"Minusta tämä on ongelmallista kun nuoret saavat vähemmän palkkaa kuin jotkut saa eläkettä ja sen lisäksi eläkkeisiin menevä raha on niin iso siivu että tekee työvoiman kustannuksista korkeita. Eläkemaksut + verot semmoiset että se painaa työllisyysastetta."

Eläkejärjestelmässä on tosiaan paljon parannettavaa. Ennen kaikkea olisi korjattava eläkkeiden leikattu indeksi, joka on vuodesta 1994 kurjistanut keskituloiset eläkeläiset köyhälistöksi ja pudottanut köyhät eläkeläiset lattian läpi leipäjonoihin.

Suurimmille eläkkeille olisi määrättävä sen sijaan katto. Suurten eläkkeiden nauttijat ovat jo työssäolonsa aikana pystyneet keräämään itselleen suuret säästöt. Se ei ole ollut mahdollista köyhille eläkeläisille, jotka kantavat kaikki tulonsa ruokakauppaan ja maksavat siinä samalla korkeita arvonlisäveroja.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Risto Jääskeläinen, #8:
"Kyse on laajasta asennemuutoksesta. Se näkyy ehkä parhaiden vanhus-sanan välttelynä. Harva meistä vanhuksista edes uskaltaa tunnustaa olevansa vanhus. Vanhushan on jotain vainajaa huonompaa.
Mitä taas tiedekammoon tulee, niin aloituksessa se näyttäytyi pesivän SDP:n äänestäjissä?"

Kyse on todellakin asenteista. Esimerkiksi 70-vuotias on kaikkea muuta kuin poissa pelistä. Eläkeikä nousee nopeasti tuon rajan yli.

Nämä minun esimerkkini ovat tosiaan paljolta demareista. Runsaasti vastaavia tapauksia löytyy muistakin puolueista.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Virallisesti Suomen suurimman ikäluokan titteliä ovat pitäneet vuonna 1948 syntyneet, joita on ollut eniten yhtäjaksoisesti vuodesta 1996 lähtien. He täyttivät hiljattain 70 vuotta.

Tunnettuja vuonna 1948 syntyneitä suomalaisia ovat muun muassa Remu Aaltonen, Sixten Korkman ja Pentti Arajärvi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset