TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Sipilälle kiitos, että ”sekametelisoppahallitus” vältettiin

Niukkaakin niukemman vaalivoiton saaneiden demarien Antti Rinteen hallitustunnusteluista on saatu ratkaisevia tuloksia. Ensin toimittajat irvailivat, arvailivat ja spekuloivat. Mutta ennen pitkää itse Antti Rinne ilmestyi kokousten kätköistä. Hän kertoi, että ”kokonaisharkinta” oli pannut hänet kokeilemaan hallituksen muodostamista Keskustan eikä Kokoomuksen kanssa. Tällainen ”kokonaisharkinta” on suurin piirtein samaa kuin Ruotsin blokkipolitiikka.

   Ruotsissa saatiin hiljattain melko samanlainen känkkäränkkä vaalitulos kuin Suomessa. Siellä hallitusta yritettiin kasata kuukausikaupalla. Mutta missään vaiheessa nykypääministerin, Rinteen puoluetoverin Stefan Löfvenin mieleen ei tullut pyytää hallitukseensa porvaripuolue Maltillista Kokoomusta.

 

Hyvä, että Suomenkin demarit alkavat oppia länsimaisten demokratioiden tavoille. Paavo Lipponen ei käyttänyt samanlaista ”kokonaisharkintaa” pyytäessään hallitustensa kakkospuolueeksi 1995-2003 Kokoomusta. Vuoden 1995 tilanne oli jossakin määrin analoginen nykyasetelman kanssa. Esko Ahon Keskusta oli vetänyt hallitusta 1991-1995 taistellen suurta lamaa vastaan. Tuloksena oli selkeä vaalitappio.

   Komean vaalivoiton ottanut Lipponen olisi voinut ottaa hallitukseensa kakkospuolueeksi Keskustan. Mutta Lipposen ja Ahon suuret egot eivät lainkaan sopineet yhteen. Henkilökemiat ratkaisivat hallituspohjan. Demarien ja Keskustan suhteet myrkyttyivät kahdeksassa vuodessa niin pahoin, että demarit eivät voineet hyväksyä Keskustan Anneli Jäätteenmäen vaalivoittoa v. 2003. Hänet piti raivata sivuun hinnalla millä hyvänsä.

 

On suomalaisen demokratian kannalta luojan lykky, että Sdp: ja Keskustan suhteet ovat nyttemmin normalisoituneet. Se johtuu paljolta johtajien henkilökemiasta, nimenomaan Juha Sipilästä (Kesk.). Hänestä on paljastunut roiman vaalitappion jälkeen nöyrä ja sivistynyt kansalainen. Heti surkean vaalituloksen selvittyä hän sanoi: ”Kansa on puhunut, pulinat pois.”

   Pääministerinä Sipilä sanoi usein, että periaatteena olkoon tulos tai ulos. Hän on siitä harvinainen profeetta, että jopa noudattaa omia periaatteitaan. Sipilä ilmeisesti tunnustaa, että alkiolaisen Keskustan johtaminen yhteistyössä Anna Bernerin kanssa Kokoomuksen oikealle puolelle oli paha erehdys.

   Sivistynyt ihminen myöntää virheensä ja ottaa niistä opiksi. Ei ole moraalitonta kääntää takkia. On moraalitonta olla kääntämättä takkia, jos huomaa erehtyneensä.

   Kiitos siis Juha Sipilälle ja Antti Rinteelle, että Suomeen päästään muodostamaan eräänlaista Labour-hallitusta eikä ajauduta Lipposen ja Katainen-Stubbin mallisiin toimintakyvyttömiin ”sekametelisoppahallituksiin”.

   Rinteen hallituksella on runsaasti tehtävää lisääntyneen kansalaisten eriarvoisuuden poistamiseksi. Köyhtyvät lapsiperheet, kurjistuvat eläkeläiset ja hoidon puutteeseen menehtyvät vanhukset vaativat pikaisia toimenpiteitä.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

T.U:"..periaatteena olkoon tulos tai ulos. Hän on siitä harvinainen profeetta, että jopa noudattaa omia periaatteitaan. "

LOL. Mies yritti puolueen kannatuksen romahduttua vielä viime temppua ja kaatoi hallituksen kuukautta ennen sen oikeaa loppua. Nyt neuvottelee hallitukseen menosta ja kenties sorvaamassa itseään ministeriksi.
Meillä hieman eri käsitys siitä mitä tarkoitetaan kun sanotaan "tulos tai ulos".

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kalervo Niementaus, #1:
"Mies yritti puolueen kannatuksen romahduttua vielä viime temppua ja kaatoi hallituksen kuukautta ennen sen oikeaa loppua. Nyt neuvottelee hallitukseen menosta ja kenties sorvaamassa itseään ministeriksi."

Sipilä huomasi 11. hetkellä, että vaaleihin oli mahdotonta mennä yhdessä Kokoomuksen ja ilman kannatusta keikkuvien Sinisten "hunajapesäministerien" kanssa. Viisautta sekin, että huomaa ja myöntää hallituspohjansa pölkkypäisyyden ennen lopullista katastrofia.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Vuonna 1995 Keskustan sisäinen tilanne oli toinen. Suuri väyrysläinen osa jäsenistöstä oli ällistynyt siitä, että puolueen puheenjohtaja vei Suomen Euroopan unioniin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jari-Pekka Vuorela, #2:
"Vuonna 1995 Keskustan sisäinen tilanne oli toinen. Suuri väyrysläinen osa jäsenistöstä oli ällistynyt siitä, että puolueen puheenjohtaja vei Suomen Euroopan unioniin."

Keskustan tilanne oli tietenkin erilainen kuin nyt. Aho oli kuitenkin ohjaksissa, kun Suomi liittyi EU:hun.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Niin. Nyt 80% kepulaispäättäjistä kannatti hallitusneuvotteluihin menoa. Vuonna -95 Lipposella ei ollut mitään tehtävissä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #7

Jari-Pekka Vuorela, #7:
"Niin. Nyt 80% kepulaispäättäjistä kannatti hallitusneuvotteluihin menoa. Vuonna -95 Lipposella ei ollut mitään tehtävissä."

On totta, että vuosien 1995 ja 2019 vertailu ei onnistu joka suhteessa. Mutta joka tapauksessa Lipponen erehtyi muodostamaan 1995 "sekametelisoppahallituksen". Se oli kyllä jonkinlainen hätätilahallitus suuren laman johdosta. Mutta Lipponen ei halunnut korjata hallituksen pohjapiirustusta v. 1999, kun Keskusta oli taas toiseksi suurin puolue.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kyllä Rinteen nyt kaavailema hallitus on melkoinen sekameteli puna-viher-leppäkerttu-multa pohjineen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Pihlanto, #3:
"Kyllä Rinteen nyt kaavailema hallitus on melkoinen sekameteli puna-viher-leppäkerttu-multa pohjineen."

"Sekametelisoppahallitus" syntyy vain jos Kokoomus ja Vasemmistoliitto istuvat samassa ministeristössä. Keskusta on keskellä. Se on sikäli kätevä asema, että voi osallistua ongelmitta sekä Labour- että Konservatiivi-hallituksiin. Rkp taas hoitelee kielikysymystä hallituspohjasta riippumatta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Onko Sipilä seuraava Suomen presidentti?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eihän sitä vielä tiedä millainen eduskunnan puhemies Sipilästä kehkeytyy...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #12

Pertti Väänänen, #12:
Eihän sitä vielä tiedä millainen eduskunnan puhemies Sipilästä kehkeytyy...

Tulevaisuudesta on tosiaankin vaikea sanoa mitään varmaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #12

Ei taida kehkeytyä minkäänlaista.

https://demokraatti.fi/sipila-edelleen-samaa-mielt...

Sipilä vastasi eilen jollekin toimittajalle että on muita suunnitelmia.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #20

Seija Nylund, #20:
"Sipilä vastasi eilen jollekin toimittajalle että on muita suunnitelmia."

Sipilä näyttää olevan käänteissään yhtä nopea ja arvaamaton kuin Trump.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #21

Siltähän tuo vaikuttaa, saa nähdä pyytääkö eroa eduskunnasta kesken vaalikautta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #22

Seija Nylund, #22:
"Siltähän tuo vaikuttaa, saa nähdä pyytääkö eroa eduskunnasta kesken vaalikautta."

On tosiaan vaikea arvata, mitä Sipilä tekee seuraavaksi. Hän teki kyllä oikeat johtopäätökset vaalituloksesta. On myös muistettava, että 80 prosenttia johtavista keskustalaisista kannatti lähtemistä Rinteen hallitukseen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pertti Väänänen, #9:
"Onko Sipilä seuraava Suomen presidentti?"

Miksi ei voisi ollakin, jos hän on näin nopeasti valmis korjaamaan virheliikkeensä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tätä juuri ajattelinkin. Hänellä liikemiehen nopeutta ja joustavuutta tarpeen tullen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #15

Pertti Väänänen, #15:
Tätä juuri ajattelinkin. Hänellä liikemiehen nopeutta ja joustavuutta tarpeen tullen.

Sipilä on viime päivinä todellakin muuttanut nopeasti kurssia viime päivinä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Lipponen oli oikeanlaidan Demari. Hänen laskelmissaan Kokoomus oli Keskustaa parempi kumppani. Rinne on vasemmistodemari. Hänen hallituksensa tulee tekemään vasemmistopolitiikkaa, Keskusta ajautuu selvästi vasemmalle. Sillä on yksi ainoa tavoite: maakuntahallinto veronkanto-oikeudella.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ja SDP ja Vasemmistoliitto rakastavat veroja. Maakuntavero on heille uusi mahdollisuus verottaa. Kepun ydinjoukko maanviljelijät minimoivat verotettavan tulonsa joka tapauksessa...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pertti Väänänen, #13:
"Ja SDP ja Vasemmistoliitto rakastavat veroja. Maakuntavero on heille uusi mahdollisuus verottaa. Kepun ydinjoukko maanviljelijät minimoivat verotettavan tulonsa joka tapauksessa..."

Labour-puolueet tosiaan kannattavat oikeudenmukaista verotusta, jonka voimilla sitten voidaan rakentaa yhä oikeudenmukaisempaa hyvinvointiyhteiskuntaa. Eniten ne vihaavat veronkiertoa ja veroparatiiseja, oikeammin sanottuna verohelvettejä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kai Niemeläinen, #10:
"Lipponen oli oikeanlaidan Demari. Hänen laskelmissaan Kokoomus oli Keskustaa parempi kumppani. Rinne on vasemmistodemari. Hänen hallituksensa tulee tekemään vasemmistopolitiikkaa, Keskusta ajautuu selvästi vasemmalle. Sillä on yksi ainoa tavoite: maakuntahallinto veronkanto-oikeudella."

Noinhan asia näyttää olevan. Mutta demari, joka mieluiten tekee yhteistyötä porvaripuolueiden kanssa, ei ole oikea demari.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jenni Tamminen tuossa naapurustossa kirjoittaa mielenkiintoisia pointteja siitä, miten Antti Rinteen hallitusneuvottelut nähdään Kokoomuksen suunnalta.
http://jennitamminen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/275...

On ryhdyty taas käyttämään sanontaa "Kepu pettää aina". Tuollainen tunne perustuu Keskustan asemaan poliittisessa keskustassa. Keskustan on luontevaa toimia sekä porvarien että demarien hallituskumppanina. Alkiolainen Keskusta merkitsee puolueen paluuta juurilleen Sipilän-Bernerin kapitalistiretkiltä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset