EU murenee, onneksi meillä on sentään Euroviisut

EU murenee, onneksi meillä on sentään Euroviisut

Euroopan Unioni on hajoamiskriisissä, kun Britannia uhkaa lähteä omille teilleen ja entiset itäblokin jäsenmaat protestoivat unionin periaatteita vastaan. Läntisissä ”ydinmaissakin” on noussut ja kasvanut puolueita, jotka kyseenalaistavat EU:n sääntöjä. Se on uhka näin EU-vaalien alla.

   EU:n ”ydinmaihin” luetusta Itävallasta kuuluu kummia. Siellä hallituksessa istuvan protestipuolueen FPÖ;n varakansleri Heinz-Christian Strache on videotodisteen mukaan ottanut vastaan Kremliltä rahaa ja vaikutusta. Liitokansleri, keskustaoikeistolaisen ÖVP-puolueen Sebastian Kurz ei nähnyt muuta mahdollisuutta kuin irtisanoa hallitusyhteistyö ja määrätä uudet vaalit. Itävallankin poliittinen tilanne on siis pahasti sekaisin.

   Herää kysymys, miksi tämä videotallenne julkistettiin juuri EU-vaalien alla. Ilmeisesti tällä paljastuksella on vahva vaikutus äänestäjien käyttäytymiseen. Vaalivaikuttamista voidaan siis käyttää sekä hyvään että pahaan. Näkökulmasta riippuu, kummasta on kysymys.

 

Tällaisen sekasorron keskellä on hyvä, että Euroopan mailla on jotain yhteistäkin vielä jäljellä. Se hyvä on Eurovision laulukilpailu, joka järjestettiin jo 64. kerran, tällä kertaa peräti Israelin Tel Avivissa.

   Tässä kilvassa ovat mukana myös Venäjä ja sen liitolaiset. Ei siis tehdä numeroa demokratian ja ihmisoikeuksien asteesta, ei edes valtion koosta. Mukana on täysvertaisina myös monta lilliputtivaltiota.

   Tässä yhteydessä käy ilmi, millainen tilkkutäkki Eurooppa oikein on. Sen itäinen osa Venäjä on vastapainoksi maailman pinta-alaltaan suurin valtio. Mukaan on pyrkinyt ja päässyt myös eurooppalaisten siirtolaisten uusi kotimaa Australia. Ja kilpailu juonnetaan ja useimmat laulut esitetään englanniksi – vaikka Britannia on pyrkimässä ulos EU:sta.

 

Olisi kiva, jos Suomikin pärjäisi Euroopalle niin tärkeissä Euroviisuissa. Mutta taas kerran tuli paha takaisku, kun Suomi putosi finaalista. Mutta niinpä putosi myös kriisimaa Itävalta, melodian maailmanmestarien Mozartin ja Schubertin kotimaa.

   Euroviisujen pitäisi olla laulukilpailu. Ja jotta laulu olisi laulu, sillä pitäisi olla melodia. Melodiat olivat noissa skaboissa kyllä vähissä. Tunnistin melkein vain yhden. Se oli Norjan viisussa – ja oli kaappaus Suomen viime vuoden Saara Aallon piisistä.

   Mutta kun EU uhkaa rapautua, hyvä että meillä on sentään jonkinlaiset Euroviisut.

 

Kuva: Euroopan tilkkutäkki.

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu