TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

EU:lta rauhaa, demokratiaa ja reilumpaa taloutta

  • Kuva: Länsi-Euroopan EU-mosaiikki.
    Kuva: Länsi-Euroopan EU-mosaiikki.

Demokraattinen Länsi-Eurooppa on vain pienehkö Aasian mantereen niemi. Lisäksi tämä niemi jakautuu kymmenien kansallisvaltioiden mosaiikiksi. Nuo valtiot ovat käyneet vuosisatoja karmeita sotia, joista painajaismaisimmat olivat kaksi maailmansotaa viime vuosisadalla. Niistä toisen jälkeen eurooppalaiset ottivat vihoviimein järjen käteen ja päättivät: ei koskaan enää. Se oli Euroopan Unionin alku.

   EU on yksi maailman johtavista talousalueista. Sillä alalla on vielä paljon tekemistä. EU:n täysjäseniksi pääsi liian aikaisin monta entistä itäblokin maata. Ne olisi pitänyt panna ensin valmistelevalle luokalle. EU ei ole myöskään pystynyt pitämään bisneslurjustelua poissa unionin alueelta. Jopa veroparatiisitoimintaa esiintyy. Kaikki maat eivät noudata EU:n sääntöjä. Tuossa kaikessa on paljon tekemistä.

 

Suomi pääsi vakavissaan harkitsemaan EU:n jäsenyyttä Neuvostoliiton hajottua ja YYA-sopimuksen siirryttyä historiadokumenttien hyllylle. Suomi äänesti jäsenyydestä loppuvuodesta 1994 ja liittyi seuraavana vuonna jäseneksi. Pian Suomi päätti myös ottaa käyttöön yhteisvaluutta euron.

   EU on Suomelle tärkeä viiteryhmä. Se kertoo, että Suomi kunnioittaa länsimaisen demokratian periaatteita. Suomi myös luottaa siihen, että EU-maat ovat valmiit puolustamaan toisiaan ulkoista uhkaa vastaan, vaikka maa ei olisikaan puolustusliitto Naton jäsen niin kuin useimmat EU-jäsenmaat ovat.

   EU:n säännöissä on vielä monenlaisia valuvikoja, jotka on välttämättä korjattava. Ja ennen kaikkea EU:n olisi saatava kaikki jäsenmaansa kunnolla noudattamaan sääntöjä. Olisi hyvä, jos EU:n ”valio-oppilaat” eli ns. ”Hansa-liitto” alkaisi esiintyä yhdellä äänellä EU:n kehittämiseksi. Suomi on tuon ”Hansa-liiton” luonnollinen jäsen.

   EU:sta ja eurovaluutasta luopuminen ei olisi Suomelle hyvä ratkaisu, vaikka rahaliitonkin toimissa on valuvikoja ja valvonnan puutteita. Siitä Britannian Brexit-tragedia on hyvä esimerkki.

  

Toivottavasti EU-vaaleissa saadaan Suomesta selkeä kannanotto rauhan unionin kehittämiseksi kohti ehjempää demokratiaa ja suurempaa taloudellista oikeudenmukaisuutta ja reiluutta heikomman hyväksi.

 

Kuva: Länsi-Euroopan EU-mosaiikki. 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Rauhan unioni merkitsee käytännössä yhteistä oikeusjärjestelmää, poliisia ja puolustuslaitosta. Kansalliset elimet tulisi ko. alueella tulisi osittain lakkauttaa.

EU:n liittovaltiolla tulisi olla ylin tuomiovalta kaikkiin oikeudessa käsiteltäviin kysymyksiin kansallisesta lainsäädännöstä huolimatta.

EU:lla tulisi olla omat tiedusteluelimet ja keskusrikospoliisi. Tietenkin EU:n ulkorajavalvonta tulisi olla orgaanisesti johdettu Brysselistä.

Eu:lla tulisi olla omat keskusjohtoiset puolustusvoimat, joilla tulisi olla mahdollisuus käyttää myös ydinaseita globaalisesti. Rauha ilman aseita on itsepetosta. Kansallisen (lue osavaltio) tason johdossa voisi olla pelkästään vapaaehtoisuuden pohjalta perustettuja kodinturvajoukkoja.

Olisiko Suomi valmis tähän em.?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pertti Väänänen, #1:
"Eu:lla tulisi olla omat keskusjohtoiset puolustusvoimat, joilla tulisi olla mahdollisuus käyttää myös ydinaseita globaalisesti. Rauha ilman aseita on itsepetosta. Kansallisen (lue osavaltio) tason johdossa voisi olla pelkästään vapaaehtoisuuden pohjalta perustettuja kodinturvajoukkoja.
Olisiko Suomi valmis tähän em.?"

Erinomaisia ehdotuksia, joiden kannalla voisin olla. Tämä kaikki on selkeää liittovaltiokehitystä, jota monet vastustavat. Voin hyväksyä tuon kehityksen sillä ehdolla, että epädemokratiaan taipuvaiset jäsenvaltiot saadaan kerta kaikkiaan aisoihin. Sellaisia ei maita ei voi hyväksyä tiivistyvään EU:hun.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Luulisin. että valtaosa suomalaisista ei ole valmis tähän!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #4

Pertti Väänänen, #4:
"Luulisin. että valtaosa suomalaisista ei ole valmis tähän!"

Toivottavasti nämä eurovaalit muuttavat kaiken!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

On ollut pikku pakko seurata television EU-vaalikeskusteluja. MTV:ssä oli pitkä johtavien puoluejohtajien kuulustelu. Ylessä taas paikalla olivat pikkupuolueiden edustajat, yhdessä kulmassa jopa Seitsemän tähden liikkeen Paavo Väyrynen.
Keskusteluista jäi mieleen muutamia lohkaisuja. Pekka Haavisto (Vihr.) sanoi, että EU:n pitää kulkea eteenpäin niin kuin polkupyörä. Muuten se kaatuu.
Li Andersson: Itävallan persut ovat hyödyllisiä idiootteja, kun kompastuivat Putinin korruptiotarjoukseen. Tämä osoittaa muuten, että Vasemmistoliiton esikuvana ei ole nyky-Venäjä.
Jussi Halla-aho: EU-maat ovat muslimien hyödyllisiä idiootteja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset