TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Rinteen hallituksen ikäjakauma ihmetyttää

Suomen vanha Juha Sipilän Keskusta-Siniset-Kokoomus-pohjainen ”perusporvarihallitus” sai presidentti Sauli Niinistöltä eron ja uusi Antti Rinteen (SDP) ”kansanrintamahallitus” onnentoivotukset alkavalle matkalle. Uudessa enemmistöhallituksessa on mukana viisi puoluetta: SDP, Keskusta, Vihreät, Vasemmistoliitto ja Suomen Ruotsalainen Kansanpuolue (RKP).

   Jos Sipilän hallitus korosti haluaan saada maan velkaantuminen kuriin ja talous kuntoon kovillakin toimilla, Rinteen hallitus korostaa ohjelmassaan pyrkimyksiään tasa-arvoon heikomman hyväksi, mikä jo sekin on maan asioiden kuntoon panemista.

 

Eduskuntavaaleissa SDP sai niukkaakin niukemmin suurimman puolueen aseman jopa alle 18 prosentin ääniosuudella. Demarit saivat kuin saivatkin houkutelluksi rökäletappion kokeneen Keskustan hallitukseen. Mukaan tulivat myös nykyään selvä Labour-puolue Vihreät ja Vasemmistoliitto.  RKP, joka ei ole tottunut istumaan oppositiossa, tuli mukaan riemumielin keskustavasemmistolaiseen hallitukseen, vaikka rikkaiden puolue Kokoomus sopisikin RKP:lle monien mielestä paremmin yhteistyökumppaniksi.

   Kokoomus saattaisi olla vaalien jälkeen suurin puolue, ellei kokoomuslainen Harry Harkimo olisi turhautunut ja perustanut omaa Liike Nyt -ryhmäänsä ja vienyt mukanaan tuhansia ääniä. Niin pienestä tuo SDP:n Rinteen hallituksen muodostaminen oli kiinni.

   Tuoreimmissa gallupeissa Perussuomalaiset ovat suosituin puolue, kakkosena SDP, kolmosena Kokoomus. 

   Parin kolmen viikon hallitusneuvottelut tuottivat tulosta. Kesäkuun 6. päivänä sitten neuvottelijat kävelivät raitiovaunupysäkille ja matkustivat pitämään tiedotustilaisuutta suuren yleisön keskelle uuteen Oodi-kirjastoon, joka on muuten kilpailemassa Australian, Uuden-Seelannin ja Hollannin kirjastojen kanssa maailman parhaan ja viihtyisimmän lukusalin tittelistä. Kovin monessa maassa ministerit eivät kulje samalla tavalla rahvaan parissa. Tällainen aloitus sopi mainiosti ”kansanrintamahallitukselle”.

 

Kokeneet poliitikot ja eläkeläiset unohdettiin

Hallituksen ikäjakaumassa on paljon ihmettelemistä. Ministereitä on 19, joista naisia 11 ja miehiä 8. Alle 40-vuotiaat naiset ovat  runsaasti edustettuina. Hyvä niin. Mutta nuoret miehet puuttuvat tykkänään. Kaikki ministerismiehet ovat periaatteessa keski-ikäisiä.

   Hallituksen ”ikäpresidentti” on 23.03.1958 syntynyt ulkoministeri Pekka Haavisto (Vihr.). Ei ihme, ettei hallituksen ohjelmasta oikein löydy ymmärtämystä työeläkeläisten ongelmille. Kuitenkin 1990-luvulta Paavo Lipposen (SDP) hallituskaudelta asti voimassa ollut taitettu eläkeindeksi on pudottanut vähävaraiset eläkeläiset, varsinkin pitkään eläkkeellä olleet naiset, lattian läpi leipäjonoihin ja jyrännyt keskituloiset eläkeläiset köyhälistöksi.

   Kokeneemmat ikäluokat puuttuvat ministerien joukosta kokonaan. Suuri osa äänestäjistä on eläkeiässä. Heillä ei ole tällaisessa hallituksessa varsinaisia puolestapuhujia. On muistettava, että Suomen eläkeikä lähestyy 70 ikävuotta.

   Moni olisi esimerkiksi toivonut, että demariministerien joukossa olisi v. 1951 syntynyt Kimmo Kiljunen, joka jos kuka tuntee taitetun eläkeindeksin pirullisuuden. Sitä paitsi suuri osa SDP:n äänestäjistä on eläkeläisiä. Jonkinlaista ikärasismia on tuntuvilla hallituksen kokoonpanossa.

   Sipilän hallitusta muodostettaessa Keskustan kokeneet poliitikot heitettiin katsomon puolelle. He saivat tarpeekseen ja vetäytyivät syrjään – ja veivät äänestäjänsä mukanaan. Tämä on ollut yhtenä syynä Keskustan alenevaan kannatukseen. Ettei vain demareille kävisi samoin?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ehkä ministereiden ikävuosiin ei kannata tuijottaa, vaikka se yksityiskohtana onkin henkilötiedoista tärkeimpiä.

Kun valtioneuvoston jäsenet ovat ikävuosiltaan 31-61, on työikäinen väestö siinä mielessä varsin hyvin edustettuna.

Pekka Haaviston poliittisena läpimurtovuonna 1987 Li Andersson ja Katri Kulmuni syntyivät. Paavo Väyrynen solmi kassakaappisopimuksen, Ilkka Kanerva nimitettiin hallitukseen ja Erkki Tuomioja teki muistaakseni virkamiesuraa Helsingin kaupungilla.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Valtioneuvoston jäsenten ikäjakauman edustavuudella ei ole heidän toimintansa kannalta mitään merkitystä. On pikemminkin erittäin huolestuttavaa, että innokkaita Grahn-Laasosia pääsee huseeraamaan asioissa, joiden hoitamiseen heidän elämänkokemuksensa ei anna edellytyksiä.

Nuoret naiset ovat kiiltokuvamarionetteja, joilla puolueelle yritetään tehdä tuore ja menevä julkikuva. Sen lisäksi nuo keltanokat ovat mahdollisimman hyvin puoluekoneiston ohjattavissa. Siis huono juttu joka suhteessa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kommenttisi ensimmäinen lause vahvistaa minun kommenttini ensimmäisen lauseen, joten yksimielisyys on saavutettu.

Hallituksen jäseniä voidaan arvioida monin eri kriteerein, joista ikä on yksi. Muita ovat esimerkiksi sukupuoli, kotiseutu, kielitaito, varallisuus, työhistoria, perhesuhteet ja miksei vaikkapa mieliharrastusten vertaileminen. Kukin näistä voidaan toki kyseenalaistaa: "eihän tuolla ole merkitystä ministerintehtävän hoitamisessa."

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #3

Tuomo Kokko, #3:
"Hallituksen jäseniä voidaan arvioida monin eri kriteerein, joista ikä on yksi. Muita ovat esimerkiksi sukupuoli, kotiseutu, kielitaito, varallisuus, työhistoria, perhesuhteet ja miksei vaikkapa mieliharrastusten vertaileminen. Kukin näistä voidaan toki kyseenalaistaa: "eihän tuolla ole merkitystä ministerintehtävän hoitamisessa."

Tärkeitä ominaisuuksia on todella paljon. Ikä on tärkeä siinä suhteessa, että se antaa kokemusta, jota ei voi oppia pelkästää kirjoista.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kalevi Salonen

Sovinisti.

Taidat nyt sekoittaa kolmea eri ministeriötä johtaneen lähes 40 vuotta täyttävän pitkäaikaisen poliitikon kokemuksen ja hänen ulkonäköönsä ja vaatimattoman elämänkokemuksensa vertailussa nykyisiin Rinteen hallituksen broileriministereihin.

Esittämääsi huoleen taitaa löytyä parempia esimerkkiä nykyisten hallituspuolueiden ministereistä ja eduskuntaryhmistä. Ensimmäisen kauden kansanedustajista 2015-2019 Li Andersson, Sanna Marin, Katri Kulmuni sekä Hanna Sarkkinen nostettiin ministereiksi ja Maria Ohisalo suoraan Helsingin vaalipiiristä tänä vuonna ministeriksi. Tyyliäsi mukaillen loput naisministerit ovatkin sitten vanhoja kaavoihinsa kangistuneita ämmiä !

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #4

Ilkka Varsio, #4:
"Taidat nyt sekoittaa kolmea eri ministeriötä johtaneen lähes 40 vuotta täyttävän pitkäaikaisen poliitikon kokemuksen ja hänen ulkonäköönsä ja vaatimattoman elämänkokemuksensa vertailussa nykyisiin Rinteen hallituksen broileriministereihin."

Ministerivalinnat ovat varmaankin tapahtuma, joka koettelee vahvasti eduskuntaryhmiä. Voin kuvitella, miltä viidennen kauden rivikansanedustajasta tuntuu, kun ministeriksi nostetaan ensimmäistä kertaa eduskuntaan noussut "broileri". Tällainen kirvelevä tilanne on hallituspuolueissa vallalla juuri nyt. Ymmärrän hyvin niitä, joiden mielestä oman puolueen kansanedustajat ovat "pahimpia vihamiehiä" - varsinkin samasta vaalipiiristä tulevat.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kalevi Salonen, #2:
"Nuoret naiset ovat kiiltokuvamarionetteja, joilla puolueelle yritetään tehdä tuore ja menevä julkikuva. Sen lisäksi nuo keltanokat ovat mahdollisimman hyvin puoluekoneiston ohjattavissa. Siis huono juttu joka suhteessa."

Nuoret naiset ovat useimmiten hyvin koulutettuja ja muutenkin fiksuja. Hyviä esimerkkejä löytyy, huonojakin kyllä. Mutta nuori ihminen on nuori ihminen. Hänellä ei voi olla kaikkea tarpeellista kokemusta varsinkaan vaikkapa suurten ikäluokkien ongelmien ymmärtämiseen. Siksi on hallituksen toiminnan kannalta huono enne, jos tuollaiset henkilöt puuttuvat kokonaan ministerien joukosta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuomo Kokko, #1:
"Ehkä ministereiden ikävuosiin ei kannata tuijottaa, vaikka se yksityiskohtana onkin henkilötiedoista tärkeimpiä."

Kyllä ministerien joukossa saisi olla joku, jolla on hieman enemmän historiallista kokemusta. Eri ikäryhmillä on myös erilaisia ongelmia. Nuoren on usein aivan ylivoimaista ymmärtää edellisten sukupolvien tilannetta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ministerin tulisi olla ennen kaikkea järjen käyttöön kykenevä. Kysymys ei ole ensisijassa ministerin iästä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #9

Pertti Väänänen, #9:
"Ministerin tulisi olla ennen kaikkea järjen käyttöön kykenevä. Kysymys ei ole ensisijassa ministerin iästä."

Totta kai jokaisen ministerin tulisi olla järjen käyttöön kykenevä. Mutta hallituksessa tulisi olla myös jokunen ministeri, joilla on ikää eli kokemusta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Timo Uotila sanoo "Jos Sipilän hallitus korosti haluaan saada maan velkaantuminen kuriin ja talous kuntoon kovillakin toimilla, Rinteen hallitus korostaa ohjelmassaan pyrkimyksiään tasa-arvoon heikomman hyväksi, mikä jo sekin on maan asioiden kuntoon panemista."

Näkyykö Rinteen hallituksen kaavaillussa toiminnassa suuri poliittisten sihteerien määrä kuten myös avustajien määrä 89 heikoimman aseman puolustamisessa, kun kättelyssä toimitaan tällä tavalla? Rinteen hallituksen valtiosihteerien määrä lähes nelinkertaistuu edelliseen hallitukseen verrattuna (Sipilän hallituksessa 4). Rinteen hallitukselle tulossa peräti 15 valtiosihteeriä.Hallituspuolueita on toki nykyisessä 2 enemmän, mutta sittenkin määrä on huikeasti ylimitoitettu eli n. kolmin kertaiseksi. Näyttää siltä, että hallituspuolueet ovat nimittämässä virkoihin eduskunnasta pudonneita kansanedustajia. Näin ainakin vihreät ja keskusta.

Kyllä Suomi on tasa-arvokysymyksissä valtioiden joukossa. Suomi on vienyt kansalliseen lainsäädäntöön kansainväliset sopimukset ja noudattaa kyllä niissä ratifioituja velvoitteita vähintäänkin hyvin. Paljon on maita joissa tasa-arvo ja ihmisoikeudet ylipäänsä ovat paljon huonommalla tolalla. Suomikin antaa kehitysapua maille, joissa ei ihmisoikeudet tasa-arvosta puhumattakaan toteudu. Kehitysapua annetaan ilman vaatimusta noudattaa YK:ssa hyväksyttyjä kansainvälisiä sopimuksia. Näin lisää ohjelmansa mukaan Rinteen hallituskin Suomen rallista avustusta Afrikan maille (koko manner hallitusohjelmassa).

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Sirpa Abdellah, #11:
"Rinteen hallitukselle tulossa peräti 15 valtiosihteeriä.Hallituspuolueita on toki nykyisessä 2 enemmän, mutta sittenkin määrä on huikeasti ylimitoitettu eli n. kolmin kertaiseksi. Näyttää siltä, että hallituspuolueet ovat nimittämässä virkoihin eduskunnasta pudonneita kansanedustajia. Näin ainakin vihreät ja keskusta."

En näkisi ministerien avustajakuntaan sijoittamista mitenkään tuhlailuna. Sipilä yritti ensin selvitä kovin alhaisella ministeri- ja avustajamäärällä, mutta se aiheutti toiminnan heikentymistä. Oli älytöntä yhdistää esimerkiksi samalle ministerille työllisyys- ja oikeusasiat. Kyseinen ministeri ei ollut edes juristi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Sirpa Abdallah, #11:
"Kyllä Suomi on tasa-arvokysymyksissä valtioiden joukossa. Suomi on vienyt kansalliseen lainsäädäntöön kansainväliset sopimukset ja noudattaa kyllä niissä ratifioituja velvoitteita vähintäänkin hyvin. Paljon on maita joissa tasa-arvo ja ihmisoikeudet ylipäänsä ovat paljon huonommalla tolalla."

Suomi on tosiaan monessa suhteessa mallivaltio verrattuna tämän matoisen maailman surkimuksiin. Mutta paljon on tekemistä Suomessakin varsinkin taloudellisen eriarvoisuuden vähentämisessä ja ökyrikkaiden lurjustelun torjunnassa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jos Rinne on ensi töikseen korottanut omaa palkkiotaan, hän teki typerästi. Se ei näytä reilulta ainakaan taitetun eläkeindeksi köyhdyttämistä vähävaraisista kansalaisista, jotka ovat aikoinaan tehneet 6-päiväistä työviikkoa.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Hallituksen ikäjakaumassa on paljon ihmettelemistä. Ministereitä on 19, joista naisia 11 ja miehiä 8. Alle 40-vuotiaat naiset ovat runsaasti edustettuina. Hyvä niin. Mutta nuoret miehet puuttuvat tykkänään. Kaikki ministerismiehet ovat periaatteessa keski-ikäisiä.»

Mielenkiintoista.

Tein pikaisen tilaston käyttämällä 20 eniten ääniä saanutta kansanedustajaa. Heistä 12 oli miehiä ja 8 naisia.

Miesten keski-ikä oli 49,3 vuotta ja naisten 39,25 vuotta. Nuorimmat olivat naisia, kuten Hanna Sarkkinen 31 vuotta ja Li Andersson 32 vuotta. Vanhimmat naiset olivat Anna-Maja Henriksson 55 vuotta ja Sari Essayah 52 vuotta. Vanhimmat miehet olivat Harry Harkimo ja Ben Zyskowicz, molemmat 65 vuotta.

Epäilemättä ministerienkin ikäjakauma heijastaa tätä eduskuntaan valittujen naisten ikäjakaumaa.

Miesten äänimäärän ja iän välillä oli heikko korrelaatio -0,12, mutta naisten kohdalla lähes kolme kertaa merkittävämpi -0,32. Vaikuttaisikin, että nuori ikä on naisille äänivaltti, mutta ei miehille.

Naisten kohdalla eniten saivat ääniä nuoret naiset, erityisesti Li Andersson, 32, Elina Lepomäki, 39, ja Sanna Marin, 33. Toisaalta toiseksi vähiten oli saanut ääniä Hanna Sarkkinen, 31, eli nuorilla naisilla oli myös paljon hajontaa.

En nyt jaksanut naputtaa kaikkia 200 edustajaa taulukkoon.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Marko Grönroos, #15:
"Tein pikaisen tilaston käyttämällä 20 eniten ääniä saanutta kansanedustajaa. Heistä 12 oli miehiä ja 8 naisia.
Miesten keski-ikä oli 49,3 vuotta ja naisten 39,25 vuotta. Nuorimmat olivat naisia, kuten Hanna Sarkkinen 31 vuotta ja Li Andersson 32 vuotta. Vanhimmat naiset olivat Anna-Maja Henriksson 55 vuotta ja Sari Essayah 52 vuotta. Vanhimmat miehet olivat Harry Harkimo ja Ben Zyskowicz, molemmat 65 vuotta."

Mielenkiintoisia faktoja. Ne osaltaan selittävät nuorten naisten osuutta ministereistä mutta ei ministerien naisenemmistöä. Eduskunnan puhemieheksi sentään valittiin 63-vuotias Matti Vanhanen, kenties ikänsä ja nimensä perusteella.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Minusta kansanrintamahallitus nimenä on epäsopiva sillä ketä vastaan kansa on muodostanut rintaman. Ei nyt olla enää luokka yhteiskunnassa ja vielä vähemmän sääty yhteiskunnassa tai sotarintamilla.
Hallituksen nimenä pitää olla historiasta selkeän tuttu punamultahallitus täydennettynä kolmella pienemmällä puoluella, tälläisiä hallituksia Timo Uotilakin varmasti muistaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Seppo Simonen, #16:
"Minusta kansanrintamahallitus nimenä on epäsopiva sillä ketä vastaan kansa on muodostanut rintaman. Ei nyt olla enää luokka yhteiskunnassa ja vielä vähemmän sääty yhteiskunnassa tai sotarintamilla.
Hallituksen nimenä pitää olla historiasta selkeän tuttu punamultahallitus täydennettynä kolmella pienemmällä puoluella, tälläisiä hallituksia Timo Uotilakin varmasti muistaa."

Hallituksillahan ei ole virallisia nimiä. Itse kukin voi kutsua niitä siten kuin oikealta tuntuu. Eihän edellinen hallituskaan oikein pitänyt siitä, että sitä nimitettiin "perusporvarihallitukseksi" tai "persuporvarihallitukseksi", jopa "SOS-hallitukseksi".

Kataisen-Stubbin hallitusta kutsuin "sekametelisoppahallitukseksi". Ei sekään ollut virallisesti hyväksytty nimi.

"Kansanrintamahallitus" sopii ministeristölle, josta puuttuu suuromistajapuolue - ellei nyt RKP ole hieman sellainen...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Seppo Simonen, #16:
Matti Wibergin Politiikan sanakirjan (Siltala 2011) mukaan kansanrintamahallitus on keskusta- ja vasemmistopuolueiden muodostama hallitus.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Edelleen olen sitämieltä että kansanrintamahallitus on nimeltään sotaisa ja punamultahallitus on kansanomaisempi jonka kansa ymmärtää jo Kalevi Sorsan ajoista lähtien.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #20

Seppo Simonen, #20:
"Edelleen olen sitämieltä että kansanrintamahallitus on nimeltään sotaisa ja punamultahallitus on kansanomaisempi jonka kansa ymmärtää jo Kalevi Sorsan ajoista lähtien."

OK. Minulle käyvät sekä "punamulta" että "kansanrintama". Kumpikin kuvastelee hallituksen ohjelmaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset