Trump vihaa Obamaa enemmän kuin Irania

YHDYSVALLAT ON YRITTÄNYT monta kertaa panna Aasian ja Lähi-idän asioita kuntoon. Mutta ei näytä hyvältä.

   Korean sota on painajaisunena muistissa 1950-luvulta. Tuon maan asiat piti panna järjestykseen. Etelä-Koreasta onkin kehittynyt monella alalla varsin nykyaikainen teollisuusvaltio. Mutta Pohjois-Korea on pahimman luokan diktatuuri, joka on kansainvälisessä boikotissa eikä tahdo saada mistään ruokaa nälkiintyville kansalaisilleen. Mutta ydinasetta se diktaattori havittelee uhmaten koko muuta maailmaa, eritoten Yhdysvaltoja.

   Seuraavalla vuosikymmenellä yritettiin saada järjestystä Vietnamiin. Jenkkisotilaita kaatui kymmenin tuhansin, vietnamilaisia vähintään kymmenkertaisesti. Lopulta piti antaa periksi. Vietnamia ei saatu elämään länsimaisen mallin mukaan. Naapurimaissa tapahtui kriisin jälkiselvittelyissä vielä pahempia karmeuksia, erittäinkin Kamputseassa.

 

AFGANISTAN ON LÄNSIMAILLE todellinen painajaisuni. Ensin maata yritti alistaa Neuvostoliitto. Mutta Neuvostoliitto hajosi, Afganistan ei. Jenkit ryhtyivät auttamaan talibaneja, jotka taistelivat neuvostojoukkoja vastaan. Yhdysvallat on sittemmin yrittänyt saada tuota valtakuntaa toivomaansa järjestykseen. Nyt heillä ovat vastassa samat talibanit.   Tätä on jatkunut kohta 40 vuotta, mutta tilanne on kaikkea muuta kuin hallinnassa, pikemminkin päinvastoin. Suomikin on ollut paikalla tukemassa Naton toimia. Jenkit suunnittelevat jo luovuttamista.

   Tuoreempia esimerkkejä USA:n epäonnistumisista ovat Irakin ja Libyan kaaokset.

 

KUKA ENÄÄ JAKSAA uskoa, että Trump saisi Irania ”länsimaiseen” järjestykseen? Miten Naton pitäisi suhtautua tilanteeseen?

   Iranin ei suinkaan pidä antaa mellastaa alueella mielensä mukaan. Mutta varmaankin Trumpin kannattaisi palata EU-maiden neuvottelemaan Iranin ydinasesuunnitelmia valvovaan sopimukseen, josta hän ehti irrottautua. Ongelmana on vain se, että se on Obaman neuvottelema sopimus. Ja Obamaa Trump vihaa enemmän kuin Irania, koska presidentinvaalitkin ovat lähestymässä.

 

 

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu