TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Trump ja Putin, muistakaa Helsingin 2018 opetukset!

  • Kuva 1: Trump ja Putin toivotettiin tervetulleeksi englanniksi ja venäjäksi sananvapauden maahan.
    Kuva 1: Trump ja Putin toivotettiin tervetulleeksi englanniksi ja venäjäksi sananvapauden maahan.
  • Kuva 2: Julisteessa Helsingissä 2018 lukee venäjäksi ”Putin tunkee demokratiaa yhä ahtaammalle”. Kuva: Timo Uotila.
    Kuva 2: Julisteessa Helsingissä 2018 lukee venäjäksi ”Putin tunkee demokratiaa yhä ahtaammalle”. Kuva: Timo Uotila.

MAAILMAN SUURVALTOJEN JOHTAJAT ovat pitäneet G20-kokousta Japanin Osakassa. Siellä Venäjän ja Yhdysvaltain yksinvaltiaat Putin ja Trump tapasivat ensimmäistä kertaa sitten Helsingin heinäkuun 2018. He kuulemma keskustelivat muulta maailmalta piilossa toista tuntia. Miehet näyttivät varsin tyytyväisiltä. Ilmeet ja ruumiin kieli kertoivat paljon.

   Kyllä Trumpilla ja Putinilla kelpaa. He ovat rohmunneet kumpikin tahollaan itselleen ja lähipiirilleen ehdottoman vallan ja vielä tosi runsaat maalliset mammonat. Putin jopa kehtasi kehua, että liberaali demokratia on menettänyt kannatuksen ja joutaisi roskikseen. Trump ei kehdannut sanoa aivan samaa, mutta ruumiin kieli kertoi miehen olevan lähes samalla kannalla.

 

YHDYSVALLOISSA KYLLÄ Trumpin vallankäyttöä uhmaavat demokraattipuolueen presidenttiehdokkaiksi pyrkivät pari kymmentä henkeä ovat työntymässä pinnalle. Heistä Bernie Sanders haukkui Trumpin patologiseksi valehtelijaksi. Sehän on totta. Mutta Suomen poliittisessa kulttuurissa tuollaista ilmausta ei ole voinut käyttää. Trumpin aikakaudella Yhdysvalloissa sitä on melkein pakko käyttää.

   Mutta eipä meillä Euroopassa olekaan presidentin ja pääministerin valtaa keskitetty yhdelle henkilölle.  Se on selvä valuvika USA;n perustuslaissa, samoin se, että presidenttiä eivät valitse kansalaiset vaan osavaltiot. Viimeksi Hillary Clinton sai enemmän kansalaisten ääniä kuin Trump. Joka tapauksessa Trump joutuu hakemaan valtaansa vaalien kautta päinvastoin kuin Putin.

 

PUTININ VALTAKUNNASSA sanoille demokratia ja liberalismi on määrätietoisesti kehitelty kielteistä sivumakua. Ne ovat muka rappeutuneen lännen ilmiöitä. Vallan kolmijako, vapaa media ja kansalaisvapaudet ovat lännessä kokeiltuja periaatteita, jotka eivät muka toimi kunnolla. Siksi ne on hylättävä. Niiden tilalle on valittava ylhäältä johdettu ”suvereeni demokratia”. Noin Putin yrittää opettaa.

   Kun Trump ja Putin tapasivat Helsingissä ensimmäisen kerran lähes vuosi sitten, Helsingin Sanomat järjesti kaupungilla hienon kampanjan demokratian ja lehdistönvapauden puolesta. Tuo kampanja sai ansaitusti sananvapauden palkinnon. The Land of Free Press -kampanja voitti Effie Awards Finland 2018 -kilpailun arvostetuimman palkinnon. Kampanja nosti esiin lehdistönvapauden merkityksen presidentti Putinin ja Trumpin huippukokouksen aikana. Kampanjan ideoi Helsingin Sanomille TBWA\Helsinki.

   Trump ja Putin saivat lukea julkisilla paikoilla englanniksi ja venäjäksi: Tervetuloa sananvapauden maahan. Kaduilla luki jopa venäjäksi: Putin tunkee demokratiaa yhä ahtaammalle.

 

PUTIN USKOO JA TOIVOO noiden Hesarin Helsingissä mainostamien liberaalin demokratian oppien painuvan yhä enemmän unholaan, kun suurvaltojen päällepäsmärit järjestelevät maailman asioita.

   Sananvapauden maan Suomen on nyt EU:n puheenjohtajana syytä vetää voimakkaasti esille oikean demokratian opit. Putin ja Trump on saatava ymmärtämään, mitä oikea kansanvalta on.

   Osakasta tuli sentään lupaava uutinen siitä. että Trump ja Putin ovat valmiita neuvottelemaan keskimatkan ohjuksien rajoittamista koskevan sopimuksen jatkamisesta. Tämä asia on oleellisen tärkeä EU-maille.

   Toivottavasti Trump järkiintyy ja liittyy EU-maihin Iranin ydinaseen kehittämistä koskevassa sopimuksessa – vaikka sitä oli neuvottelemassa eräs Mr Obama.             

 

Kuva 1: Trump ja Putin toivotettiin tervetulleeksi englanniksi ja venäjäksi Helsinkiin heinäkuussa 2018:  Tervetuloa sananvapauden maahan. Ylen venäjänkielinen nettisivu. 

Kuva 2: Julisteessa Helsingissä 2018 lukee venäjäksi ”Putin tunkee demokratiaa yhä ahtaammalle”. Kuva: Timo Uotila.  

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Putin tulee kaikesta huolimatta rakentamaan uudelleen keskimatkan ohjuksia, jotka tullaan suuntaamaan Länsi-Eurooppaan. Tämä tulee takaamaan Venäjälle aina etulyöntiaseman EU:n ja Venäjän välisissä neuvotteluissa.

Mitä sitten tulee Putinin väitettyyn konservatiivisuuteen, en usko tähän. Putin ei ole tehnyt mitään aloitetta Venäjällä aborttioikeuden rajoittamiseksi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pertti Väänänen, #1:
"Putin tulee kaikesta huolimatta rakentamaan uudelleen keskimatkan ohjuksia, jotka tullaan suuntaamaan Länsi-Eurooppaan. Tämä tulee takaamaan Venäjälle aina etulyöntiaseman EU:n ja Venäjän välisissä neuvotteluissa."

Venäjä ilman muuta rakentaa yhä parempia ohjuksia. Mutta niin tekee Eurooppakin. Tämän kilpavarustelun jarruttamiseksi tarvitaan sopimuksia. On myös kehitettävä välineitä ohjusten torjumiseksi.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Ehkä tyhmä filosofinen kysymys: Mitä haittaa kilpavarustelusta on, jos tasapaino pysyy? Ja toiseksi viimeksihän kilpavarustelu johti Neuvostoliiton romahtamiseen. Vai onko pelkona se, että jos Venäjä valtiona romahtaisi kilpavarustelun takia, tällä kertaa se ei tapahtuisi rauhanomaisesti?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Lampelto, #3:
"Ehkä tyhmä filosofinen kysymys: Mitä haittaa kilpavarustelusta on, jos tasapaino pysyy? Ja toiseksi viimeksihän kilpavarustelu johti Neuvostoliiton romahtamiseen. Vai onko pelkona se, että jos Venäjä valtiona romahtaisi kilpavarustelun takia, tällä kertaa se ei tapahtuisi rauhanomaisesti?"

Kaikkein vaarallisinta on, jos ydinaseita leviää yhä uusiin maihin tyyppiä Pohjois-Korea ja Iran. Ne, joilla ydinaseita jo on, olisi saatava sopimaan niihin liittyvistä uhista. Oli todella luojan lykky, että Neuvostoliiton viimeinen vallanpitäjä oli rauhan mies Mihail Gorbatshov.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

On jo monta kertaa nähty, että Venäjä ei niitä sopimuksia noudata.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jori Kajanto, #4:
"On jo monta kertaa nähty, että Venäjä ei niitä sopimuksia noudata."

Vaikka sopimuksia ei kunnolla noudatettaisikaan, sopimus on silti parempi kuin sopimukseton tila. Sopimuksen rikkominen on neuvottelutilanne, joka saattaa viivästyttää mahdollista katastrofia.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #6
Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #7

Jori Kajanto, #7:
"Enpä näe juuri eroa."

Eikö nyt sentään ole parempi neuvotella ja pitää ydinkysymyksiä esillä kuin nostaa kädet pystyyn?

Käyttäjän JuhaHammarberg kuva
Juha Hammarberg

Asevarustelun kasvussa Kiina ja Yhdysvallat ovat kärjessä..Venäjän asevoimien budjetti on laskenut viime vuonna n. 3 prosenttia. Mahtaa Venäläisiä naurattaa tämä länsivaltojen vainoharhaisuus joka on johtanut hyvinvoinnin siirtämiseen aseteollisuuden kaappeihin. Lähde SIPRI

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Hammarberg, #8:
"Asevarustelun kasvussa Kiina ja Yhdysvallat ovat kärjessä..Venäjän asevoimien budjetti on laskenut viime vuonna n. 3 prosenttia. Mahtaa Venäläisiä naurattaa tämä länsivaltojen vainoharhaisuus joka on johtanut hyvinvoinnin siirtämiseen aseteollisuuden kaappeihin. Lähde SIPRI"

Nämä faktat unohtuvat aivan liian usein, kun näistä asevarustelukysymyksistä keskustellaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Trump on näköjään jatkuvvasti tv-show-mies, jonka tärkeimpänä päämääränä on pysytellä lehtilööpeissä keinolla millä hyvänsä. Nyt hän kävi tapaamassa Pohjois-Korean diktaattoria Koreoiden rajalla.

Milloinkaan ennen Yhdysvaltain presidentti ei ole käynyt Pohjois-Koreassa. Nyt on. Milloinkaan ennen Yhdysvaltain presidentti ei ole kehunut Pohjois-Korean diktaattoria hyväksi ystäväkseen. Nyt on.

Trump näköjään viihtyy diktaattorien seurassa, viis siitä, miten tuo valta on kaapattu. Tähän samaan kategoriaan liittyy Trumpin ja Putinin tapaaminen Helsingissä heinäkuussa 2018 sananvapauden mallimaassa. Mutta viis siitä sananvapaudesta, kunhan lööppejä piisaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset