TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Putin putkahti Jeltsinin taskusta 20 vuotta sitten

  • Kuva: Timo Uotila
    Kuva: Timo Uotila

# On kuulemma kulunut 20 vuotta Putinin valtakauden alkamisesta Venäjällä. Elokuussa 1999 Boris Jeltsin veti yllättäen taskustaan jonkun Vladimir Vladimirovitsh Putinin. Tätä tapahtumaa ei kuitenkaan näytä erityisesti juhlitun Venäjällä.

   Päinvastoin monet kansalaiset ovat tulleet kaduille protestoimaan elämän ankeutta ja demokratian puutteita. Venäjälle toivotaan oikeita vaaleja eikä vain ”vaaleja”. Putinin hallinto ei kuitenkaan pidä oppositiosta, joka uhkaa sen etuoikeuksia. Siksi mielenosoittajat yritetään pelotella pois kaduilta.

   Meille on kerrottu, että presidentti Putin tulee vielä tämän elokuun aikana tapaamaan presidentti Sauli Niinistöä. Presidentit ovat samanlaisessa asemassa, koska kumpikin valittiin jatkokaudelle suoraan ensimmäisellä äänestyskierroksella. Niinistö sai lähes 63 prosenttia ja Putin lähes 77 prosenttia äänistä. Niinistön osalta kyseessä olivat oikeat vaalit, Putinin osalta ”vaalit”.

   Tuota eroa Venäjän mielenosoittajat yrittävät tähdentää, mutta saavat vastaukseksi keppiä ja tyrmää. On ymmärrettävää mutta ei hyväksyttävää, että kleptokraatti-oligarkit eivät halua luopua rahoistaan eikä vallastaan. Oikeusvaltiota he vihaavat kuin ruttoa, koska tietävät sellaisessa järjestelmässä joutuvansa välittömästi vastaamaan lurjusteluistaan.

 

# Suomi on EU:n puheenjohtajamaana lähtenyt kiitettävästi vaatimaan unionin jäseniltä oikeusvaltioperiaatteita. Muuten EU-tuet katoavat. Tämä on saanut Unkarin yksinvaltiaan Orbánin syyttelemään perusteettomasti Suomen oikeusvaltiojärjestelyjä.

   Autoritaarinen järjestelmä perustuu aina poliittisen eliitin pelkoon valtansa menettämisestä. Siksi yhteiskuntaa kontrolloidaan. Tiedotusvälineet ja kansalaisjärjestöt joutuvat kovaan valvontaan. Unkarissa tiedonvälitys on määritetty kansallisen strategian ydinkysymykseksi. Sillä verukkeella on otettu poliittisen eliitin haltuun 476 mediayritystä, kirjoittaa yliopistonlehtori Katalin Miklóssy Helsingin Sanomissa 11.8.

   Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan erehtyi päästämään opposition Istanbulin paikallisvaaleihin. Se oli yksinvaltiaalta suuri virhe, sillä oppositio otti vaalivoiton ja suurkaupungin hallinnon haltuunsa.

   Samaa virhettä Putin ei halua tehdä missään tapauksessa.

   Toivottavasti suomalaiset isännät ottavat nämä ihmisoikeusasiat kautta rantain esille, kun itänaapurin valtias vieraillee Kultarannassa. Eihän niistä ole helppo puhua, mutta jälkeenpäin varmaan kaduttaa, ellei oikeutta ja kohtuutta taaskaan mainita noissa pöydissä edes puolella sanalla.

Kuva: Timo Uotila 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän JuhaHammarberg kuva
Juha Hammarberg

Muistan oikein hyvin tuon Jeltsinin hallintoajan..äijä oli total humalassa päivästä toiseen..oli jopa sammunut lentokoneeseen saksan vierailulla ja torvisoittoporukka odotteli toista tuntia valtionpäämiestä näkyviin koneesta. Tuona aikana ns oligarkit hankkivat kansallisvarallisuutta kuin varkaat. Valtion kassa oli lähes tyhjä ja eläkkeet ja palkat jääneet pitkiksi ajoiksi maksamatta. Toki länsi piti tällaisesta päämiehestä joka oli sekaisin kuin kaappikello. No sitten tuli Putin ja sikailut loppuivat kertaheitolla. Ymmärrän hyvin miten länsipomot vihaavat Putinia. Hyvien bisnesten pilaaja Pietarista.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

" Ymmärrän hyvin miten länsipomot vihaavat Putinia. Hyvien bisnesten pilaaja Pietarista. "

Minä muistan ajan, jolloin länsi ei vihannut (ei vihaa vieläkään) Putinia. Yhdysvaltalainen Time-lehti jopa nimesi Putinin vuoden henkilöksi 2007.

Myöhemmin häntä pidettiin vuosikymmenen roistona. Nykyisin pidetään autoritaarisena johtajana ja tulevaisuudessa valtansa menettäneenä diktaattorina. Liekö kyseessä kuitenkin normaali ihmismutantti, jolla naamari vaihtuu tarpeen mukaan. Tutkijat tätä miettiköön postuumisti sitten, kun patsaat on jyrätty nurin.

Historiaan jäävä henkilö joka tapauksessa. Mies, joka sai käsiinsä demokraattisen maan ja teki siitä diktatuurin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Heikki Aukee, #3:
"Historiaan jäävä henkilö joka tapauksessa. Mies, joka sai käsiinsä demokraattisen maan ja teki siitä diktatuurin."

Noinkin Putinin roolia historiassa voi luonnehtia, jos vetää hiukan mutkia suoriksi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Hammarberg, #1:
"Muistan oikein hyvin tuon Jeltsinin hallintoajan..äijä oli total humalassa päivästä toiseen."

Ei tuo Jeltsin alun alkuaan ollut mikään juoppo nahjus. Hän jäädytti 23.8.1991 NKP:n toiminnan Venäjällä ja lakkautti toistaiseksi Pravda-lehden sekä tunnusti Viron ja Latvian itsenäisyyden. Päivää myöhemmin Gorbatshov erosi NKP:n pääsihteerin paikalta ja puolueen omaisuus takavarikoitiin. Samoin 24.8.1991 Ukraina julistautui itsenäiseksi...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Hammarberg, #1:
"No sitten tuli Putin ja sikailut loppuivat kertaheitolla. Ymmärrän hyvin miten länsipomot vihaavat Putinia. Hyvien bisnesten pilaaja Pietarista."

Kyllä tuo Jeltsin oli sellainen tyyppi kuin kuvaat. Hän tiettävästi jopa tarjosi Suomelle Karjalaa takaisin. En tiedä kyllä, loppuivatko sikailut Putinin kaudella. Ainakaan oligarkkien kaappaamaa omaisuutta ei ole palautettu eikä demokratia ole juurikaan edistynyt. Talous ja teollisuus eivät ole kehittyneet moderneiksi vaan Venäjä on säilynyt etupäässä raaka-aineiden viejänä. Tavallisen kansan elintaso ei ole kehuttava.

Käyttäjän JuhaHammarberg kuva
Juha Hammarberg

Jeltsin oli niin sekaisin että oli jo allekirjoittamassa valtioliitoa valko- venäjän kanssa ilman että oli lukenut sopimusta..saivat kuitenkin paperit pois häneltä. Venäjä ei koskaan ole ollut länsimaisen demokratiaformaatin maa..Jeltsinin aikana perusvenäläiset köyhtyivät köyhtymistään ja maa oli yhtä sekasortoa. Länsivaltiot katsovat Jeltisinin olleen demokraattinen koska he yrittivät hyötyä heikosta maasta niin paljon kuin sielu sieti. Suurin osa venäläisitä on ihan tyytyväisiä nykymenoon ja heidän elintasonsa ja elämisen tasonsa on kohtuullisen varmaa. Työttömyys pieni ja duunia riittää. En ole käynyt venäjällä viiteen vuoteen mutta paikallinen infra oli ihan ok ja ihmisillä hymy herkässä. Usein jos kirjoittaa myötämielisesti venäjästä niin kehoitetaan muuttamaan sinne..itse muuttaisin duunin perässä venäjälle vaikka saman tien.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Hammarberg, #5:
"Länsivaltiot katsovat Jeltisinin olleen demokraattinen koska he yrittivät hyötyä heikosta maasta niin paljon kuin sielu sieti. Suurin osa venäläisitä on ihan tyytyväisiä nykymenoon ja heidän elintasonsa ja elämisen tasonsa on kohtuullisen varmaa."

En ole koskaan pitänyt Jeltsiniä demokraattina. Hänen valtakautensa oli todellakin yhtä kaaosta ja kleptokratiaa. Jos taas nykyvenäläiset ovat tyytyväisiä Putiniin ja elämäänsä, miksi he tulevat kadulle vaatimaan demokratiaa ja parempaa elämää?

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

" Länsivaltiot katsovat Jeltisinin olleen demokraattinen koska he yrittivät hyötyä heikosta maasta niin paljon kuin sielu sieti. "

Paremminkin länsimaat arvioivat kehityksen menneen puuttuvan lainsäädännön mukaisella tavalla.

Venäjällä rikollisuus läpäisee tälläkin hetkellä koko yhteiskunnan ja kuten normaalia, järjestäytynyt rikollisuus järjestäytyy ja sopeutuu nopeammin, kuin romahtanut valtio.

Jeltsin oli heikko johtajana, mutta demokratian kannattaja pohjimmiltaan. Putin on vahva demokratiavastaisen autoritäärisen hallinnon rakentaja. Siinä se ero.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #13

Heikki Aukee, #13:
"Jeltsin oli heikko johtajana, mutta demokratian kannattaja pohjimmiltaan. Putin on vahva demokratiavastaisen autoritäärisen hallinnon rakentaja. Siinä se ero."

Suurin piirtein noin minäkin tuon näen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Yle TV1 näyttää tänään ma 12.8. klo 20:00 tanskalaisen dokumenttisarjan osan 1/3. Sarjan nimi on paljon puhuva "Ystävykset Putinlandiassa". Kannattanee katsoa. Aiheesta on juttua tämän päivän Helsingin Sanomissa.

Käyttäjän JuhaHammarberg kuva
Juha Hammarberg

Olisi kummallista jos noin suuressa maassa ei olisi tyytymättömiä aineksia.
Jos porukka todella on tyytymätöntä alkaa miekkareihin osallistua paljon enemmän populaa. Tämän näkee syksyn aikana..jos mitään ei tapahdu oli se siinä.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Vankilasta on aika vaikea osallistua ”miekkareihin”.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Manu Korkman, #22:
"Vankilasta on aika vaikea osallistua ”miekkareihin”."

Täsmälleen noinhan se on.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Hammarberg, #8:
"Olisi kummallista jos noin suuressa maassa ei olisi tyytymättömiä aineksia.
Jos porukka todella on tyytymätöntä alkaa miekkareihin osallistua paljon enemmän populaa. Tämän näkee syksyn aikana..jos mitään ei tapahdu oli se siinä."

Autoritaarisessa valtiossa täytyy olla todella rohkea osallistuakseen mielenosoituksiin. Vallanpitäjät tekevät osallistumisen yhä hankalammaksi kiristämällä otteitaan, kepittämällä yhä kovemmin ja heittämällä yhä enemmän osallistujia tyrmään. Yritä siinä sitten harjoittaa oppositiopolitiikkaa.

Käyttäjän JuhaHammarberg kuva
Juha Hammarberg

Mitähän Ranskassa on tehty jo muutamat kuukaudet..hakattu ihmisiä ja singottu putkaan..tuhottu infraa..ja jos venäjän kansa katsoo että sitä vainotaan ja kohdellaan huonosti niin varmasti porukka menee kadulle ja antaa kuulua..katsotaan parin kk:n kuluttua onko mitään tapahtunut.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Hammarberg, #11:
"Mitähän Ranskassa on tehty jo muutamat kuukaudet..hakattu ihmisiä ja singottu putkaan..tuhottu infraa..ja jos venäjän kansa katsoo että sitä vainotaan ja kohdellaan huonosti niin varmasti porukka menee kadulle ja antaa kuulua..katsotaan parin kk:n kuluttua onko mitään tapahtunut."

Toivottavasti olet oikeassa, että Venäjän kansan annetaan vapaasti protestoida. Putin voisi helposti lopettaa mielenosoitukset antamalla oppositiolle oikeuden osallistua tuleviin paikallisvaaleihin. Mutta hän huomasi, mitä tapahtui Turkissa ja mitä on tapahtunut monessa maassa, kun pakkovaltaa höllennetään.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Toivottavasti Venäjällä ei ala kaaos ja puhkea sisällissota.

Vaikutukset Suomeen saattavat olla dramaattiset erityisesti pakolaismassojen muodossa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Toivonen, #14:
"Toivottavasti Venäjällä ei ala kaaos ja puhkea sisällissota. Vaikutukset Suomeen saattavat olla dramaattiset erityisesti pakolaismassojen muodossa."

Noin on syytä toivoa. Tarvittaisiin rauhallista demokratioitumiskehitystä. Mutta miten siihen päästäisiin?

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Venäjän tilanteesta voi olla huolissaan siksi, mikä vaikutus sillä on meille.

Enemmän meillä kuitenkin on aihetta olla huolissaan lännen demokratiakehityksestä, mikä alkoi ottamaan takapakkia, kun kansan tyytymättömyys on levinnyt tarpeeksi laajalle.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #19

Heikki Aukee, #19:
"Venäjän tilanteesta voi olla huolissaan siksi, mikä vaikutus sillä on meille.
Enemmän meillä kuitenkin on aihetta olla huolissaan lännen demokratiakehityksestä, mikä alkoi ottamaan takapakkia, kun kansan tyytymättömyys on levinnyt tarpeeksi laajalle."

Olen samoilla linjoilla. Venäjän kehityksestä meidän on oltava huolissamme sekä venäläisten että suomalaisten kannalta. Lännen demokratiakehitys huolestuttaa monelta kannalta. Onneksi jäljellä on vielä muutamia maita muille esimerkeiksi. Ikävä kyllä niitä oli vielä hiljattain enemmän.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Toivottavasti venäläiset pakolaiset menevät Unkariin tai Puolaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Manu Korkman, #23:
"Toivottavasti venäläiset pakolaiset menevät Unkariin tai Puolaan."

Unkari ja Puola ovat maita, jotka eivät halua ottaa pakolaisia vastaan millään hinnalla. Tämä pakolaiskysymys on EU:ssa täysin ratkaisematon ongelma.

Käyttäjän DimitriSiltala kuva
Dimitri Siltala Vastaus kommenttiin #26

Juu,eipä Puolakaan ole ottanut kuin kaksi miljoonaa Ukrainalaista,ja heitä kiinnostaa myös työntekokin.

Miksi heitä ei lasketa oikeiksi pakolaisiksi ? Onko väärä uskonto ? Ja ei ole mitään ghettoutumisongelmia.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Jeltsinin kaudella yleinen syyttäjä alkoi tutkimaan Kremlin huippukalliita restaurointikuluja, joita sveitsiläisfirma laskutti. Epäili rahanpesua.
Julkisuuteen tuli valokuva yleisestä syyttäjästä piehtaroimassa prostituoitujen kanssa.

Esiin astui FSB:n Putin, ja todisti valokuvan aitoutta.
Yleinen syyttäjä sai lähteä.
Jeltsin valitsi Putinin seuraajakseen ja tämä antoi ensitöinään Jeltsinille koskemattomuussuojan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Hannu Rautomäki, #15:
"Jeltsin valitsi Putinin seuraajakseen ja tämä antoi ensitöinään Jeltsinille koskemattomuussuojan."

Ei Putinkaan lyö hanskoja pöytään ilman koskemattomuussuojaa. Siinä se ongelma onkin.

Käyttäjän JuhaHammarberg kuva
Juha Hammarberg

Öhömmm..erään Porosenkon olisi myös kannattanut kirjoituttaa soppariinsa koskemattomuusartikla..koputtelee kohta kaverinsa Saulin takaovella.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #21

Juha Hammarberg, #21:
"Öhömmm..erään Porosenkon olisi myös kannattanut kirjoituttaa soppariinsa koskemattomuusartikla..koputtelee kohta kaverinsa Saulin takaovella."

Tässä olen täsmälleen samaa mieltä. Kyllä Mr Poroshenkon tekemiset pitäisi läpivalaista oikein kunnolla. Ukrainassa sentään osattiin järjestää jossakin määrin normaalit presidentinvaalit, joihin jopa oppositio sai osallistua.

Pauli räsänen

Meillä niinsanotuissa läntisissä demokratioissa,jokainen epäkelpo Neuvostoliiton tai Venäjän johtaja kohdataan suopeudella,näitä ilmeisen epäkelpoja hallitsijoita ovat olleet Hrutshev, Gorbatsov ja Jeltsin.

Noista jokaista konservatiivinen perusvenäläinen häpeää ja halveksii.

Lopultakin ne Moskovassa hulinoivat liberaalit ovat marginaalinen osa edes pääkaupungin väestöstä,silloin kun kaupugin nykyistä vastuullista ja kieltämättä aikaansaavaa johtoa tukevat moskovalaiset lähtevät kaduille,silloin kaupugin liberaalien hulinoitsijoiden tila käy ahtaaksi.

Mediapelin ja peilin avulla kärpäsestä pyritään tekemään härkänen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pauli Räsänen, #28:
"Lopultakin ne Moskovassa hulinoivat liberaalit ovat marginaalinen osa edes pääkaupungin väestöstä,silloin kun kaupugin nykyistä vastuullista ja kieltämättä aikaansaavaa johtoa tukevat moskovalaiset lähtevät kaduille,silloin kaupugin liberaalien hulinoitsijoiden tila käy ahtaaksi.
Mediapelin ja peilin avulla kärpäsestä pyritään tekemään härkänen."

Miksi nykyhallintoa kannattavat eivät ole tulleet kaduille? Heitä ei edes pamputettaisi eikä heitettäisi tyrmään?
Maailman alueeltaan suurimman maan demokratian taso ei ole kärpänen vaan härkänen.

Pauli räsänen

Luultavasti menevät vaaliuurnille,kun aikakoittaa,ellei datsalla satu olemaan mielekäämpää tekemistä.
Noihin mellakka kuviin en paljon panostaisi,koska ne voivat olla hyvinkin lavastettuja,kuten tapahtui toisessa suurvallassa miltei kolmekymmentä vutta sitten, kun Quvaitilaiseksi sairaanhoitajaksi tekeytynyt,maan suurlähettilään tytär esitti Quvaitilaista sairaanhoitajaa,esittelemässä Irakilaisten jälkiä kun olivat ryövänneet jopa keskoskaapit.
Nytkään ei esitetä, kuinka poliisit on saatu lietsottua raivonvaltaan,menettämään malttinsa,jos niin on tapahtunut.
Kyseessä on ilmeinen informatiosota operaatio.

Käyttäjän JuhaHammarberg kuva
Juha Hammarberg

Nykyhallintoa kannattavat todennäköisesti eivät ole juurikaan ottaneet todesta näitä miekkareita. Moskovassa asuu miljoonia ihmisiä joista aktiivisia mielenosoittajia muutama tuhat. Enemmän läntinen infokoneisto rummuttaa toiveikkaana näiden mielenilmausten paisumisen puolesta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Hammarberg, #31:
"Nykyhallintoa kannattavat todennäköisesti eivät ole juurikaan ottaneet todesta näitä miekkareita. Moskovassa asuu miljoonia ihmisiä joista aktiivisia mielenosoittajia muutama tuhat. Enemmän läntinen infokoneisto rummuttaa toiveikkaana näiden mielenilmausten paisumisen puolesta."

Mielenosoittajia olisi varmasti moninkertaisesti, ellei heitä pamputettaisi, heitettäisi tyrmään ja mustalle listalle. Kremlin johto voisi ratkaista ongelman antamalla poliittiselle oppositiolle normaalit toimintamahdollisuudet. Hongkongissa on muuten myös mielenosoituksia autoritaarista hallintoa vastaan.

Käyttäjän JuhaHammarberg kuva
Juha Hammarberg

Mielenosoittajia olisi varmasti moninkertaisesti, ellei heitä pamputettaisi, heitettäisi tyrmään ja mustalle listalle. Kremlin johto voisi ratkaista ongelman antamalla poliittiselle oppositiolle normaalit toimintamahdollisuudet. Hongkongissa on muuten myös mielenosoituksia autoritaarista hallintoa vastaan.

Ehkä mielenosoittajia on tällä hetkellä juuri niin paljon kuin on kiinnostuneita ..kenties jos mielenosoituksiin olisi annettu luvat niin sitten. Nythän mielenosoitukset ovat laittomia ja pamppua tulee kuten olemme havainneet.Tyrmään heittäminen on ilmeiseti ollut aika lyhytaikaista koska eräs suomalainen toimittaja kehuskeli vain joutuneensa muilutetuksi toisaalle. Ovatko opposition lain edellyttämät kannatusilmoitukset kunnossa..mikäli niissä on ongelmia ymmärrän hyvin että ehdokkaaksi ei ole menemistä. Oppositioporukat ovat saanut näillä miekkareillaan huomattavasti enemmän julkisuutta kuin jos heidät olisi vain päästetty vaaleihin ehdolle vaikka ilman laillisia ehdokaslistoja. Kenties byrokraattinen systeemi mokasi kun ei ymmärtänyt isompaa kuvaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Hammarberg, #33:
"Oppositioporukat ovat saanut näillä miekkareillaan huomattavasti enemmän julkisuutta kuin jos heidät olisi vain päästetty vaaleihin ehdolle vaikka ilman laillisia ehdokaslistoja. Kenties byrokraattinen systeemi mokasi kun ei ymmärtänyt isompaa kuvaa."

Vai olisi tilanne pelastettu sillä, että oppositio olisi päästetty vaaleihin - ilman laillisia ehdokaslistoja. Sehän olisi ollut bluffia ja hämäystä. Sellainen olisi tullut nopeasti julki ja paljastunut taktiseksi harhautukseksi.

Käyttäjän JuhaHammarberg kuva
Juha Hammarberg

Hmm...olisihan tuolloin vältytty näiltä miekkareilta..siitähän tuolla virallisesti osoitetaan mieltä koska opposition ehdokkaat eivät päässeet vaaleihin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Hammarberg, #35:
"Hmm...olisihan tuolloin vältytty näiltä miekkareilta..siitähän tuolla virallisesti osoitetaan mieltä koska opposition ehdokkaat eivät päässeet vaaleihin."

Mielenosoitukset olisivat puhjenneet viimeistään silloin, kun olisi käynyt ilmi, että opposition ehdokaslistat eivät kelpaisi.

Käyttäjän JuhaHammarberg kuva
Juha Hammarberg

Eikö ole mahdollista myös se että vaalilautakunta on oikeassa ja monien oppositioehdokkaiden kannatuslistat eivät täytä lain vaatimuksia jolloin ko. ehdokas sakkaa vaaleista. Tuolloinhan miekkarit ovat perusteettomia. Missä tahansa päin maailmaa epäpätevät kannatusliput tiputtavat ehdokkaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Hammarberg, #37:
"Eikö ole mahdollista myös se että vaalilautakunta on oikeassa ja monien oppositioehdokkaiden kannatuslistat eivät täytä lain vaatimuksia jolloin ko. ehdokas sakkaa vaaleista. Tuolloinhan miekkarit ovat perusteettomia. Missä tahansa päin maailmaa epäpätevät kannatusliput tiputtavat ehdokkaan."

Autoritaarisessa valtiossa kenen tahansa kannatuslista voidaan julistaa pätemättömäksi. Jos oikeuslaitos ei ole riippumaton, minkäänlainen valitus ei tuollaisessa tapauksessa johda mihinkään.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

On hienoa, että presidentti Sauli Niinistö saattaa tavatessaan Vladimir Putinin ottaa esille myös Venäjän vaalimielenosoitukset. Näin kerrotaan Yle-uutisessa:

"Suomen ja Venäjän presidenttien välisissä keskusteluissa ei ole tabuaiheita, sanoo presidentti Sauli Niinistö.

Niinistön odotetaan tapaavan lähiviikkoina presidentti Vladimir Putinin. Presidentin kanslia ei ole vahvistanut tapaamisen ajankohtaa.

– Virallisen tapaamisen ohella pidämme jälleen kerran kahdenkeskisen pidemmän keskustelutuokion illan mittaan. Nyt kun on useampaan kertaan tavattu, mikään aihe ei ole tabu, Niinistö sanoo.

Hän ei kuitenkaan ottanut kantaa siihen, nousevatko esimerkiksi Venäjän viimeaikaiset mielenosoitukset ja niihin liittyvät pidätykset hänen asialistalleen.

– Puhumme aika vapaasti monistakin asioista. En oikein pidä kohteliaana kertoa etukäteen, että mitä puheita otetaan.

Niinistö kommentoi tulevaa tapaamista medialle vierailullaan Maarianhaminassa. Presidentin ohjelmaa kuului esimerkiksi tutustuminen museolaiva Pommerniin sekä visiitti pienpanimoon Godbyn kylässä.

– Ehkä vähän olutta, Niinistö vastasi, kun paikallinen media kysyi häneltä odotuksista vierailun suhteen."

Tuntuu hiukan siltä, että Niinistö on lukenut tätä blogitekstiä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Putin Suomeen vierailulle ensi viikon keskiviikkona 21.8.
Niinistö kirjoitti Twitterissä: "Odotan mielenkiintoisia ja hyödyllisiä keskusteluja"

Neuvottelut käydään Presidentinlinnassa Helsingissä.

Tasavallan presidentin kanslian tiedotteen mukaan presidentit neuvottelevat ensin Presidentinlinnassa Helsingissä. Presidenttien on tarkoitus keskustella Suomen ja Venäjän kahdenvälisten suhteiden lisäksi alueellisista ja kansainvälisistä kysymyksistä.

Todella mielenkiintoista.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Suomi muuttaa viisumin saamisen ehtoja. Olisiko varotoimenpide tulevaisuuden tilanteiden varalta? Turvaan on tulemista vain itsensä elättämiseen kykenevillä, vaikkakin turvapaikan hakemisen oikeus on aina.

En usko turvapaikanhakemisoikeuden olemassa olemiseen tosi tilanteessa. On itänaapuriin ennenkin palautettu vainoa pakenevia ja valvontaa on jo unionin sisärajoilla, niin miksei olisi myös ulkorajoilla.

Viimeisimmät Venäjän puolelta tulleiden turvapaikkaa hakeneiden pääsy oli enemmän Suomen ja Venäjän välinen poliittinen kysymys, eikä seurausta Venäjän sisäisistä tapahtumista. Niin kauan, kuin Venäjällä on toimivaa ulkorajavalvontaa, ei turvapaikan hakijoita Suomeen varmaankaan sieltä ole tarvetta/halua päästää. Venäjän kanssa ei mistään voi olla kuitenkaan varma. Se tiedetään, ettei Baltian maihin päästetty hakijoita 2015.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Heikki Aukee, #41:
"En usko turvapaikanhakemisoikeuden olemassa olemiseen tosi tilanteessa. On itänaapuriin ennenkin palautettu vainoa pakenevia ja valvontaa on jo unionin sisärajoilla, niin miksei olisi myös ulkorajoilla."

Nämä ovat todella visaisia kysymyksiä, joihin Suomen on pakko ottaa kantaa, jos Venäjällä alkaa tapahtua kummia. Olisi mukavaa olla kärpäsenä katossa ja kuunnella, sivutaanko näitä mitenkään ensi viikolla Suomessa.

Käyttäjän JuhaHammarberg kuva
Juha Hammarberg

Viisumisäännöt muuttuvat sekä Venäjällä että Suomessa vastavuoroisuusperiaatteella. Lokakuun alusta venäjän viisumi on netistä hankittuna ilmainen mutta edellyttää tulojen ja matkakassan näyttöä. Muualla EUssa tulojen ja matkakassan esittely on ollut aikaisemmin jo käytäntönä.

Ei sieltä Venäjältä ollut 90-luvun alun epävarmoina aikoinakaan tulossa mitään pakolaisia..joka sellaista maalailee niin on ihan pihalla koko tilanteesta. Suosittelisin parin päivän reissua Pietariin tai Viipuriin niin se taatusti avartaisi näkemystä mikä meno naapurissa vallitsee.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Hammarberg, #43:
"Ei sieltä Venäjältä ollut 90-luvun alun epävarmoina aikoinakaan tulossa mitään pakolaisia..joka sellaista maalailee niin on ihan pihalla koko tilanteesta. Suosittelisin parin päivän reissua Pietariin tai Viipuriin niin se taatusti avartaisi näkemystä mikä meno naapurissa vallitsee."

Tuolloin 90-luvulla Venäjältä tuli Suomeen melkoinen määrä siellä työskennelleitä tai opiskelleita ulkomaalaisia, mm. somaleja. Samoin 2015 Pohjois-Suomen kautta EU-alueelle pyrki vierastyöläisiä. Suomi sai neuvottelemalla tuon virran tukituksi. Itse venäläisten maasta pako on tehty hankalaksi, miltei mahdottomaksi.

Käyttäjän JuhaHammarberg kuva
Juha Hammarberg

Joo..likipitäen noin se meni ei venäläisten suhteen. Somalit yms. tulivat junalla tai polkupyörällä suomeen. Kertoisitko miten itse venäläisten muutto ulkomaille olisi tehty hankalaksi tai miltei mahdottomaksi. Onhan umpivenäläiset suurin turistiryhmä suomessa joten mikä estää hakemasta turvapaikkaa rajan tällä puolen tai matkustamasta nopsaan jonnekin kolmanteen maahan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Hammarberg, #45:
"Kertoisitko miten itse venäläisten muutto ulkomaille olisi tehty hankalaksi tai miltei mahdottomaksi. Onhan umpivenäläiset suurin turistiryhmä suomessa joten mikä estää hakemasta turvapaikkaa rajan tällä puolen tai matkustamasta nopsaan jonnekin kolmanteen maahan."

On totta, ettei venäläisten kohdalla ole mitään joukkopakoa Suomeen havaittavissa. Täällä vierailevat turistit ovat etupäässä ylempää keskiluokkaa, joiden elämä on jotenkin järjestyksessä. Suomen suurlähetystö käsittääkseni valikoi melko tarkkaan matkustajat viisumeja myöntäessään.

Suomessa on melkoinen venäjänkielinen vähemmistö. Heistä suuri osa on inkerinsuomalaisia, joille presidentti Koivisto myönsi paluumuuttajan aseman. He ovat siitä kiitollisia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset