TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Kaikki blogit puheenaiheesta Eläkkeet ja eläkeläiset

Eläkkeet ja maahanmuuttokupla

Uutisissa ollut eläkejohtajien näkemys maahanmuuton kaksinkertaistamisesta oli kumma veto. Ainakin asiaperustalta tarkasteltuna.

Kuten olemme monet kerrat esittäneet, heikkolaatuinen työperäinenkin maahanmuutto laskee huoltosuhdetta ja työllistymisasteetkin tulijoilla tippuvat alle kantaväestön muutamassa vuodessa. Matalapalkkaisen tulijan perhe on tulonsiirroissa nettosaaja eli elää yhteiskunnan varoilla. Puhumattakaan vielä kriisi- ja kehitysmaista tulleesta maahanmuutosta ja erilaisista muista ongelmista.

Eläkeläiset, maahanmuuttajat vai synnytystalkoot?

Pari vuotta sitten uudeistettiin eläkejärjestelmä ja nyt alkaa taas eläkkeiden peukalointi. Maahanmuuttajia tuleekin saada tuplamäärä, koska suomalaisten lisääntymisinto on laantunut.

Perussuomalaiset voisivat nyt "rajatkiinni" marssien sijaan heiluttaa peittoja.

Eläkkeet ja taitettu indeksi on kaikille tuttuja vaaliaiheita, nyt on taas vaalit tulossa eläkkeet on hyvä ja hyväksi koettu vaalitäky. Meitä viedään taas kuin pässiä narussa vaaliuurnille.

Rinne ja Orpo pyörittävät eläkeläisiä litistävää poliittista mankelia

Antti Rinne lupasi vappuna 100 euron korotuksen alle 1400 euron eläkkeisiin. Hän jatkoi asian käsittelyä 23.5 politiikan toimittajien aamiaistilaisuudessa todetessaan, että Suomessa on 200.000 köyhyysrajalla tai sen alapuolella olevaa eläkeläistä ja että ehdotetulla korotuksella on tarkoitus parantaa heidän taloudellista asemaansa. 

Positiivinen ratkaisu eläkeongelmaan

Kannatan lämpimästi ajatusta monien eläkeläisten paluusta töihin. Ei 40 vuoden työura ole riittävä kattamaan 30 vuoden eläkkeelläoloa kuten monen kohdalla tilanne tulee olemaan eliniän venyessä. Ongelma ei ole vapaanaolo vaan se, että eläkeläinen odottaa voivansa elää ja kuluttaa kuten työvuosinaankin, mikä ei ole kaikilta osin täysin kohtuuton odotus. Sellaisiin eläkkeisiin eivät lakisääteiset maksut tule riittämään. Monella ei eläke riitä edes vaatimattomaan eloon, jollei edes asunto ole oma. Isäni sai hyvää eläkettä.

Vanhempi työntekijä voisi auttaa nuorta uransa alussa

 

Vanhempi työntekijä voisi auttaa nuorta uransa alussa

 

Keskustelu nuorten työllistämisestä käy mukavan kuumana. Ajattelin heittää mukaan oman pienen sytykkeeni.

Suuret ikäluokat ovat jäämässä sankoin joukoin eläkkeelle, ja siihen meidän tulisi nyt kiinnittää huomio. Luodaan nuorille vuoden tai kahden kestävä Juniori-seniori-sopimus.

Sopimuksen pääperiaatteet olisivat seuraavat: Se koskee vastavalmistunutta, alle 25- tai 30-vuotiasta nuorta, joka on työttömänä työnhakijana paikallisessa TE-toimistossa ja saa työttömyyskorvausta.

Suomen työeläkejärjestelmä herättää suuria kysymyksiä

Suomalainen työeläkejärjestelmä ja työeläkemaksut herättävät suuria kysymyksiä. Kysymyksiä on paljon, mutta nostan tässä esiin muutaman ongelman:

Työ ja toimeliaisuus ratkaisevat kansalliset ongelmamme

(Uutisointi kirnuaa nyt urakalla työstä, työllisyysasteesta ja työttömyydestä – erityisesti pitkäaikais- ja nuorisotyöttömyydestä, jolle kuvaava ilmaus on nuorten ajelehtiminen, kun ei herättyään tiedetä mitä iltapäivällä tehdään)

Hurskasta politiikkaa

No niin. Kylmää kyytiä tällä Veljien kokoonpanolla oli odotettavissa, mutta hyytävän kylmä, kertoo poliittisesta tahtotilasta vielä enemmän. On selvää, että jos perustarpeiden saatavuus kansalaisilla on olematon, niin se heikentää yksilöiden elämän laatua ja näivettää yritystoimintaa, myös kerranaisvaikutustensa vuoksi. Esimerkkejä:

Työn on aina kannatettava – myös eläkkeellä

Suomi on valinnan edessä. Meillä on kolme vaihtoehtoa:


1) Voimme jatkaa velaksi elämistä, tekohengittää taloutta ja sysätä laskun siitä lapsillemme.
2) Toinen vaihtoehto on jatkuva kituuttaminen, juustohöylä ja veronkiristykset.
Leikkausten tie on loputon, jos varsinaisen taudin sijaan lievitämme oireita.
3) Paras vaihtoehto on asettaa työ etusijalle. Tehdä rohkeasti uudistuksia, jotka tuovat lisää työtä ja työpaikkoja. Välttämättömien sopeutustoimien tulee painottua menoihin, koska työllisyyssyistä kokonaisveroastetta ei voi enää kiristää.

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä