TimoUotila1Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi
Timo Uotila
Helsinki
Sitoutumaton
Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja Kanadan LU Radion sekä ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.
Suomessa on pari Leninin patsasta ja Leniniin liittyvää muistolaattaa. Ne on pystytetty eri aikoina. Suomessa on myös Leninin museo. En ole kuullut, että yhtäkään näistä olisi viime aikoina poistettu.
Ukrainassa oli vielä aika hiljattain Neuvostoliiton peruja tuhansia Leninin patsaita. Viimeaikaisten uutisten mukaan ne on ilmeisesti käytännössä kaikki nyt poistettu. Luonnollisesti tämä herättää huomiota. Ehkä näin pitää kuitenkin toimia: kun on menty epäjumalanpalveluksessa äärimmäisyyteen, pitää se korjata toisella äärimmäisyydellä ainakin hetkeksi.
Venäjän toimeenpaneva keskuskomitea hyväksyi Suomen itsenäisyyden 4.1.1918
*
Suomen itsenäisyys.
Työ-, sotamies- ja talonpoikain toimeenpaneva keskuskomitea hyväksynyt Venäjän hallituksen päätöksen Suomen riippumattomuuden tunnustamisesta.
Työ- ja sotamies- ja talonpoikaisneuvostojen toimeenpanevan keskuskomitean kokouksessa perjantaina (4.1.1918) käsiteltiin kysymystä Suomen riippumattomuudesta.
# Suomen historia on sarja onnenpotkuja, joiden ansiosta olemme selvinneet maailman myrskyistä kuiville ja nousseet jopa maailman todella harvojen demokraattisten ”hyvinvointivaltioiden” joukkoon.
Suomi tavallaan syntyi päivämäärällä 070707 eli heinäkuun 7. päivänä 1807, jolloin Napoleon Tilsitin kaupungissa nykyisellä Kaliningradin alueella pyysi, että Venäjän tsaari Aleksanteri I pakottaisi Ruotsin mannermaansulkemukseen. Lahjaksi Venäjä saisi itäisen Ruotsin eli Suomen.
Olen käynyt joskus tieteellisen ”maaottelun” aiheesta neuvostotiedemiehiä vastaan.
Marraskuun suurlakkoa on pidetty kevään 1918 vallankumouksen esinäytöksenä. Mutta se lopetettiin kun oli vaara, että se olisi todella vienyt joukot kumoukseen. Heti joulukuun alussa Lenin torui tuoreeltaan suomalaisia, että huonosti teitte, kun lopetitte lakon. Myöhemmin kommunismiin kääntyneet emigrantit tuomitsivat liian jyrkästi oman hoipertelevaisuutensa.
Venäjän marraskuun 1917 vallankumous USA:n ulkoministeriön sähkeissä
Yhdysvaltain Venäjän lähettilään ja muiden viestejä ulkoministeriölleen Washingtoniin Venäjän vallanvaihdon neljän ensimmäisen vuorokauden aikana 7.11. – 10.11.1917
*
Näin se kävi:
Yhdysvaltain lähettiläs Moskovassa David R. Francis ulkoministeriölle Washingtoniin
# Tiistaina 7.11.2017 on kulunut tasan 100 vuotta päivästä, jolloin Pietarin kalentereissa oli merkintä 25.10.1917. Silloin Vladimir Iljitsh Lenin (ent. Uljanov) saapui bolshevikkien päämajaan Smolnaan työläisten ja sotilaiden neuvoston yleiskokoukseen. Hän määräsi väliaikaisen hallituksen ministerit pidätettäviksi. Leninin kansankomissaarien neuvosto otti ylimmän vallan Venäjällä. Tuo tapahtui siis Venäjän vanhan ajanlaskun mukaan lokakuussa.
Leninin kutsua ja panssarilaiva Auroran vallankumouslaukausta noudattaneet venäläismatruusit valtasivat 7.11.1917 Talvipalatsin Pietarissa ja murhasivat Suomen suuriruhtinaskunnassa merkittävän teollisuus- ja kulttuurimiehen. Punikkimieliset venäläissotilaat olivat kaapanneet hyväntekijänä tunnetun tyhjästä aloittaneen maanviljelysneuvoksen syntymäpäiväjuhlaseurueen tämän kartanossa. Dramaattiset tapahtumat 6.-7.1917 etenivät yhtäaikaisesti keisarikunnan eri osissa.*
Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja Kanadan LU Radion sekä ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.